Nová fakta k Opencard: Víme, o koho se policie zajímá

Kateřina Eliášová
11. 3. 2010 16:10
Policie prověřuje Pavla Kolbeka z odboru informatiky. Předtím pracoval pro Haguess
Snímek více než ilustrační
Snímek více než ilustrační | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Razie kvůli projektu Opencard, při níž protikorupční služba vtrhla na pražský magistrát, má zatím jeden konkrétní výsledek.

Jak se podařilo zjistit redakci Aktuálně.cz, do hledáčku kriminalistů se dostal pracovník odboru informatiky Petr Kolbek. Vedoucí oddělení strategického rozvoje a ekonomického řízení.

"Byli i u mě v kanceláři, mluvili se mnou. Víc vám neřeknu, mám obavu z toho, že řeknu něco, co bych v rámci vyšetřování neměl," řekl Aktuálně.cz Kolbek.

Proč se o něj policie zajímá?

Petr Kolbek ještě před příchodem na odbor informatiky pracoval ve firmě Haguess. Společnosti, která má kontroverzní projekt Opencard na starost.

Z Haguess na magistrát

Ještě v roce 2004, konkrétně poslední tři měsíce v roce, pracoval Petr Kolbek pro Haguess. Poté odešel do Pražských služeb a odtud rovnou na odbor informatiky. Působil tu od 1. října 2007, po odchodu někdejšího ředitele Ivana Seyčka pak odbor informatiky krátce řídil.

Právě provázanost firmy Haguess a lidí na pražském magistrátu, kteří měli projekt Opencard na starost, je jedním z důvodů, proč pražská zastupitelka Jana Ryšlinková (EDS) podala trestní oznámení, na jehož základě začala policie Opencard vyšetřovat.

Ryšlinková tvrdí, že si firma Haguess ušila projekt Opencard na míru. Materiály s podmínkami pro budoucího provozovatele karty, které v květnu 2006 radním předložil magistrátní odbor informatiky, podle ní vznikly na počítači majitele Haguessu Jaroslava Turka. Uvedené materiály se přitom staly jedním ze základů pro výběrové řízení. Turek to na přímý dotaz popřel.

Kolbek řídil Opencard

Kolbek neřekl, co konkrétně měl ve firmě Haguess na starosti. Ani to, proč odtud odešel a proč zamířil na pražský magistrát.

Nejasný je i jeho vztah k samotnému projektu Opencard. Kolbek se od něj distancuje.

"Účastnil jsem se pouze jednání koncepčních skupin. Vylučuji, že bych měl jakoukoliv odpovědnost za projekt Opencard," řekl Aktuálně.cz.

Jeho bývalý nadřízený, ředitel odboru informatiky Václav Kraus, který magistrát loni opustil, tvrdí ale něco jiného.

"Pan Kolbek měl na starosti všechny rozvojové projekty, řídil je. To znamená i projekt Opencard," tvrdí Kraus.

Právě na Krausova bedra se po zveřejnění prvního auditu k projektu Opencard snesla největší vlna kritiky. Auditoři uvedli, že odbor informatiky je hlavním viníkem problémů. "Nevěděl jsem, že pan Kolbek předtím pracoval pro Haguess," řekl Kraus.

Policisté v kauze Opencard prošetřují, zda se někdo z pracovníků magistrátu či z firmy Haguess nedopustil spáchání trestných činů porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majeku. "Se mnou zatím policie nemluvila," uvedl exředitel odboru informatiky Kraus.

Stejnou odpověď uvedl i ředitel firmy Haguess Petr Stránský.

 

Právě se děje

Další zprávy