Konečně důkaz: Tak prohýřili fotbaloví bafuňáři miliony

Markéta Chaloupská
7. 3. 2010 16:50
Redakci Aktuálně.cz se podařilo získat audit hospodaření Českomoravského fotbalového svazu
Vlastimil Košťál na tiskové konferenci v Seefeldu po vyřazení české fotbalové reprezentace z ME 2008.
Vlastimil Košťál na tiskové konferenci v Seefeldu po vyřazení české fotbalové reprezentace z ME 2008. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Na stole je konečně důkaz, který - korunu po koruně - dokládá, nač novináři upozorňovali už léta. Nehospodárnost a hýření penězi, jehož se dopouštěl Českomoravský fotbalový sraz.

Redakci Aktuálně.cz se podařilo získat audit, který vznikl na zakázku nového vedení ČMFS, ovšem u externí firmy. Audit, který už redakce prostudovala, jasně dokládá, jak bývalé vedení svazu v čele s Pavlem Mokrým a Vlastimilem Košťálem vyhazovalo peníze oknem. Do svazu přitom ročně proudí desítky milionů od státu, tedy peníze z kapes daňových poplatníků.

Podle forenzního auditu bývalé vedení ČMFS jen na projekt národního fotbalového stadionu zcela neefektivně vynaložilo až 12 milionů korun, o dalších osm milionů přišel svaz kvůli nevýhodnému prodeji domu v centru Prahy v Kozí ulici. Ani to ale nebránilo některým fotbalovým bafuňářům, aby si vypláceli nemalé odměny.

Tak například exšéf svazu Jan Obst za své angažmá na přípravě stadionu dostal skoro tři miliony.

Na 136 stránkách auditoři popisují hospodaření svazu od roku 2006 až do prvního pololetí 2009. Kromě toho, že auditoři zjistili "laxní, nesprávné, opožděné a nesystémové sestavovaní" rozpočtu, upozorňují i na konkrétní případy, které svědčí "o nehospodárnosti, respektive neefektivnosti ve vynakládání finančních prostředků ČMFS".

Redakce Aktuálně.cz se pokusila se závěry auditorů konfrontovat bývalé vedení. Na telefony ani SMS zprávy dlouho žádný z mužů nereagoval. Nakonec přeci jen na SMS odpověděl Pavel Mokrý. S tím, že audit neviděl, jej však odmítl komentovat.

A bude hůř...

Část auditu, která se týká STESu, tedy obchodní a marketingové firmy ČMFS, zveřejnily v pátek Hospodářské noviny. Podle nich přišel český fotbal za poslední tři roky nejméně o třicet milionů korun.

A číslo evidentně není konečné, auditorská zpráva týkající se přímo hospodaření ČMFS, kterou má k dispozici Aktuálně.cz, ukazuje na další vyhozené miliony.

Hříchy v Kozí ulici

Mezi nejznámější hříchy minulého vedení patří podle auditu prodej původního sídla svazu - pětipatrového domu v Kozí ulici v centru Prahy v roce 2007.

Pavel Mokrý
Pavel Mokrý | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Hlavní problém vidí auditoři v tom, že se vedení svazu rozhodlo dům prodat až páté nejvyšší nabídce. Svaz tím tratil nejméně osm milionů korun. Společnost Agropodnik Olešná dům koupila za 120 milionů korun, ač jiná firma nabízela o osm milionů více.

Zodpovědnost za to nese podle auditu bývalý první místopředseda ČMFS Vlastimil Košťál, který se na prodeji výrazným způsobem podílel. A svůj díl viny má i exšéf svazu Mokrý, který souhlasil s rychlým vyhlášením soutěže, čímž "bezpochyby došlo (mohlo dojít) k omezení počtu možných soutěžících".

"Je odpovědný též za poskytnutí neúměrně vysoké provize z prodeje nemovitosti v Kozí ulici realitní kanceláři (RAK CZ, která prodej zprostředkovala, pozn. red.) a dále i za to, že jako vrcholný funkcionář a generální ředitel ČMFS neinformoval členskou základnu ani o úmyslu, ani o konkrétním postupu prací spojených s prodejem sídla ČMFS, byť tuto možnost měl," píše se ve zprávě.

Národní stadion? Příprava za 15 milionů

S osobou Vlastimila Košťála je spojen také projekt výstavby národního fotbalového stadionu, na kterém se začalo pracovat hned na začátku funkčního období minulého vedení svazu na podzim 2005.

Košťál byl hlavním koordinátorem, nechal si zpracovat projekty a rozhodl, že stadion bude stát na Letné. Což vzbudilo vlnu kritiky jak z řad veřejnosti, tak u odborníků.

Foto: Ondřej Besperát

Nakonec z projektu sešlo, ale náklady na přípravu spolykaly podle auditu nejméně 15,4 milionu.

Z toho bylo dvanáct milionů a dvě stě tisíc utraceno neefektivně. Tato částka zahrnuje nejen 8,8 milionů na samotnou přípravu, ale i 2,9 milionu vykázaných jako "mzdové a sociální náklady poradce pro národní fotbalový stadion", jímž byl bývalý předseda svazu Jan Obst. Půl milionu pak stálo občerstvení a cestovné.

"Nejen, že se nedosáhlo jakéhokoli hmatatelného výsledku, ale výdaje z akcí NFS probíhaly evidentně nekoordinovaně, neplánovitě a bez řádné kontroly... za závažnou skutečnost pak lze konstatovat, že v souvislosti s realizací této akce též docházelo k honorování některých zaměstnanců ČMFS (JUDr. Obst) a že nerealistickým prosazováním výstavby stadionu na Letné vznikla skutečně významná újma k tíži majetku ČMFS," píše se v auditu.

Jan Obst na závěry auditu nereagoval s tím, že je v Paříži. Později poslal SMS, kde píše, že dostával pouze řádnou mzdu podle pracovní smlouvy.

"Nevím, o jaké období se jedná, ale přípravě NFS se věnuji už od dob předsedování Chvalovského, který s touto myšlenkou přišel, až dodnes a nikdy nebyla mojí jedinou pracovní náplní," napsal.

Další podrobnosti, které vyplývají z auditu, se na stránkách Aktuálně.cz dočtete v pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy