Elitní vojáci skončili. Zbylo šetření nákupu uniforem

Karel Toman
10. 3. 2010 14:35
Na tržnici SEPO zadavatel rozdělil zakázku na dvě a vyhrály nejdražší nabídky
Foto: Ministerstvo obrany

Praha - Vojenská policie šetří nákup uniforem pro elitní, dnes už rozpuštěnou, Skupinu speciálních operací SOG pro její misi v Afghánistánu.

Po skandálech s opuštěním britských vojáků v boji, neshodách uvnitř mužstva a odvolání tří velitelů tak jednotku založenou roku 2001 za ministra obrany Jaroslava Tvrdíka pronásleduje i podezření na nezákonné hospodaření s veřejnými penězi.

Zmíněná soutěž proběhla v elektronickém armádním tržišti SEPO na podzim roku 2008. "V tomto konkrétním případě útvar porušil zákon č. 137/2006 Sb., o zadávání veřejných zakázek," sdělilo Aktuálně.cz ministerstvo obrany.

Zakázku totiž útvar rozdělil na dvě  menší "podlimitní", aby se vyhnul řádnému tendru. Obě zakázky pak získala ze tří nabídek ta nejdražší  - od firmy HQH System.

"Výsledky kontroly byly postoupeny orgánům Vojenské policie v říjnu 2009," sdělila tisková mluvčí rezortu Lucie Kubovičová. "Doplňující informace" podávalo podle ní ministerstvo letos v lednu a šetření proto zatím neskončilo.

Problémů s financemi měla jednotka podle závěrů kontroly víc. Své slabiny navíc opět ukázalo i elektronické armádní tržiště SEPO.

Problémy velení SOG

Česká televize vloni počátkem dubna oznámila, že jednotkou SOG zmítají vnitřní spory a že ji museli opustit tři její velitelé. MF Dnes krátce nato informovala, že jednotka z rozkazu velení opustila v Afghánistánu britské vojáky přímo v boji.

Mezi špičkově vycvičenými členy SOG se tou dobou začala ozývat skupina nespokojených, kterým se nelíbilo, že jednotka nebyla nasazovaná v akcích, pro jaké je vycvičena, a že fungovala spíš jako ochranka konvojů.

V červnu ministr obrany Martin Barták jednotku rozpustil.

HQH System svůj podíl na nefér soutěži popírá. "Naše obchodní případy jsou transparentní. Nejsme vůbec povinni se vyjadřovat k něčemu, kde právě probíhá vyšetřování," tvrdí Zdeněk Holík za vítěznou firmu. Přímou otázku, zda měla se zadavatelem nebo výrobcem zakázku předem domluvenou, označil za "naprosto nekorektní" a v případu vidí snahu konkurence očernit jeho firmu.

"Plnili jsme rozkazy," odmítá vinu i Robert Holoubek z Útvaru vojenské policie, jeden z dvojice zadavatelů zmíněné poptávky v systému SEPO. Jeho kolegu Luboše Klimeše se nám nepodařilo zastihnout ani na jednom ze tří veřejně dostupných telefonních čísel. "Ani se nedivím, pořád mu teď volají právníci, vyšetřovatelé nebo inspekce," prozradil Holoubek.

Tržnici SEPO chtějí i jinde

Na podezřelé okolnosti zadávání některých zakázek na portálu SEPO upozornila nedávno televize Nova. O tom, že elektronické tržiště na způsob SEPO začnou používat, přitom uvažují i některá další ministerstva.

Na armádním tržišti, které rozdělilo zakázky za zhruba osm miliard korun podle televize občas vítězí nabídky podané před začátkem soutěže, nebo naopak po jejím skončení.

Systém má fungovat automaticky bez zásahu člověka, praxe je ale podle podnikatelů, kteří se o zakázky ucházejí, často jiná. "Dopředu tam jsou kladeny takové parametry, že to zavání tím, že je ta zakázka ušitá na míru," svěřila se manažerka jedné z firem televizi Nova.

Nákup tří stovek kompletů amerických uniforem Multicam s doplňky pro jednotku SOG právě takový případ připomíná.

Klíč k výhře? Certifikát

Když Ladislav Paleček z Kroměříže našel 20. listopadu 2008 na "sepu" dvě po sobě jdoucí poptávky, okamžitě zpozorněl. V jejich podmínkách byl totiž požadavek, s kterým se jako dlouholetý profesionál z oboru nikdy nesetkal. Zadavatelé chtěli po účastnících certifikát o exkluzivitě dodávek pro českou armádu a policii.

Uniforma MultiCam od americké firmy Crye je žádaná. Její potisk totiž podle expertů skutečně funguje, jak dokazuje i tento snímek.
Uniforma MultiCam od americké firmy Crye je žádaná. Její potisk totiž podle expertů skutečně funguje, jak dokazuje i tento snímek. | Foto: ilustrační foto

"Nikde v armádních předpisech to není," tvrdí Paleček. Ani v jiných namátkou vybraných poptávkách zadavatelé Klimeš a Holoubek podobný certifikát nepožadovali. Ani u teleskopických pažeb, taktických nožů, svítilen nebo materiálu pro práci ve výškách.

Nabídku na SEPO nakonec poslal Paleček, Kamil Krejza z litvínovského obchodu Military Range a HQH System.

Paleček i Krejza dostali za dva týdny mail, kterým je zadavatel Klimeš žádá o dodání certifikátu do 24 hodin. Krejza začal tušit, o co jde, a zakázku vzdal. "Byla to předem rozehraná hra, do které se těžko vstupuje," tvrdí dnes Krejza. Paleček ale certifikát dodal podle původního znění poptávky.

Nižší nabídky? Děkujeme, nemáme zájem

V dalším mailu o týden později však Klimeš žádá certifikát přímo od amerického výrobce uniforem, opět do 24 hodin. Soutěž proto vzdal i Paleček.

Zakázku nakonec získal HQH System, jehož nabízená cena dosáhla podle výpisu ze SEPO celkem za obě zakázky 3,94 milionu korun. Paleček s nabídkou 3,67 milionů a Krejza s 3,29 miliony nebyli hodnoceni vůbec, nedodali totiž požadovaný certifikát. Jednotka SOG tak koupila uniformy dráž, než za kolik byly k dostání pro běžné kupce přímo na pultech obou poražených obchodů.

V polovině prosince si proto Paleček stěžoval inspekci ministra obrany. "Vaši stížnost považuji za oprávněnou," píše v odpovědi z května 2009 tehdejší ředitel inspekce Jiří Král. Svou odmlku vysvětluje skoro tříměsíční  kontrolou na Útvaru vojenské policie, pod který SOG i oba zadavatelé Klimeš a Holoubek spadají.

Tou dobou se už v médiích propíralo pochybné velení jednotky SOG vojenské policie, z níž muselo v dubnu odejít několik velitelů a která byla nakonec v červnu rozpuštěna (vizte box).

Květnový nález inspekce dnes oficiálně potvrzuje i ministerstvo obrany, které u SOG zjistilo problémů několik. "Závěry kontroly potvrdily nedostatky zejména při zadávání veřejných zakázek malého rozsahu, při dodržování závazných pokynů k rušení vojenského materiálu, stejně jako nedodržování stanovených postupů při proplácení faktur," píše rezort.

"Plnili jsme rozkazy," tvrdí zadavatel

Jeden ze zadavatelů nákupu uniforem Robert Holoubek se o průběhu zakázky bavit nechce. "Nemůžu vám poskytnout informace, protože jsme podávali vysvětlení na odboru obecné kriminality vojenské policie a bude to předmětem dalšího šetření," řekl Aktuálně.cz. Po chvíli byl sdílnější.

Foto: Ministerstvo obrany

"Já jsem tuto konkrétní zakázku neuzavíral. Na to, proč se to řešilo touto cestou, se budete muset zeptat na akvizičním pracovišti hlavního velitelství vojenské policie," hájí se Holoubek. Vojenské policii tehdy velel generál Oldřich Kubát, který ve funkci skončil vloni v únoru. "My jsme jen plnili rozkazy a pokyny svých nadřízených," dodává Holoubek.

Klimeš s Holoubkem jsou stále zaměstnanci ministerstva obrany. "Případná osobní odpovědnost bude vyvozena v závislosti na výsledcích šetření Vojenské policie, které dosud nebylo dokončeno," sdělila Kubovičová. Rozpuštění jednotky SOG podle ní s pochybnými zakázkami nesouviselo.

 

Právě se děje

Další zprávy