Muže z prezidia zatkli pro korupci. Teď případ odložili

Markéta Chaloupská
4. 3. 2010 13:40
Vyšetřování trvalo půl roku, údajnou žádost o úplatek ale neodhalilo
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Praha - Případ vysokého policejního funkcionáře Petra Židka, jehož loni v září zadržela policejní inspekce, skončil fiaskem.

Židek, někdejší šéf kanceláře projektů a evropských fondů na Policejním prezidiu, skončil v policejní síti pro podezření, že si řekl o dvoumilionový úplatek. Nyní ale kriminalisté kauzu odložili.

"Předmětná věc byla policejním orgánem Inspekce Policie České republiky dne 26. 2. 2010 podle §159a odst. 1 trestního řádu odložena," potvrdil Aktuálně.cz náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 7 Pavel Polák.

"Nebyly zjištěny skutečnosti, které by důvodně nasvědčovaly tomu, že byl spáchán trestný čin," dodal.

Půl roku se nic nedělo

Židka, který měl svého času na starosti modernizaci policejních služeben, zadržela inspekce 21. září. Poté strávil 48 hodin v cele předběžného zadržení, pak byl propuštěn a půl roku se nic nedělo. Mluvčí inspekce na jakýkoliv dotaz odpovídala, že se věc prověřuje.

Popud k vyšetřování vysokého funcionáře vyšel zřejmě od policejního prezidenta Oldřicha Martinů, který dostal od jednoho ze svých mužů informaci, že si měl policejní funkcionář říct o úplatek od zástupce společnosti, která se účastnila výběrového řízení na dodání mobilní soudní síně.

Vyšetřování ale nic takového neprokázalo, ztroskotalo hlavně kvůli svědkům.

Například majitel opavské firmy Cargo Design Vít Škrobánek, kterému si měl Židek říct o úplatek, tvrdí, že se vůbec nic takového neodehrálo.

"Toto je nesmysl. Tu konstrukci tady toho vůbec nechápu," řekl nedávno klíčový svědek Radiožurnálu.

Jsem rád...

"Já jsem tušil, že to odložili, ale de facto jsem se o tom oficiálně dozvěděl až od Vás," reagoval jeho advokát Jaroslav Jankrle.

"Můj klient je samozřejmě velmi rád," dodal.

Ihned po zadržení dostal Židek okamžitou výpověď. Proti tomu jeho obhájce podal žalobu pro neplatnost ukončení pracovního poměru.

"Přiznám se, že mně hraje do noty, že tato záležitost byla ukončena," sdělil Jankrle. Podle něj záleží na prezidiu, jak se k tomu postaví. "Třeba navrhne smírčí jednání."

 

 

Právě se děje

Další zprávy