ČEZ rozpustil úderné komando, uznal, že bylo drsné

Karel Toman
17. 2. 2010 9:40
Elektrárenská společnost zastavila práci svého útvaru, který vyhledával černé odběry.
Karel Vaniš při zásahu NTZ v lednu 2006
Karel Vaniš při zásahu NTZ v lednu 2006 | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Komando ČEZ v podobě, jak je známé dnes a jak ho proslavila hlavně nedávno zveřejněná videa, končí. Oznámil to dnes generální ředitel energetické společnosti ČEZ Martin Roman.

"Jsme sice stále přesvědčeni, že činností NTZ nebyl porušen zákon, avšak snaha postupovat proti nelegálním odběrům elektřiny co nejefektivněji a maximálně využít kompetence dané energetický zákonem, se skutečně v některých případech mohla jevit jako necitlivé jednání se zákazníky s nepřiměřenou tvrdostí," píše ČEZ v tiskové zprávě.

"Zpočátku nám nepřišlo od věci být tvrdí," připustil šéf interního auditu firmy ČEZ Petr Vobořil, podle kterého firma často jedná se zloději "a na hrubý pytel hrubá záplata." "Z dnešního pohledu jsme ale možná byli zbytečně příliš tvrdí," připustil nakonec Vobořil.

"Těchto případů litujeme a učiníme zásadní opatření, aby se nemohly opakovat," prohlásil Roman.

Až do odvolání ČEZ také pozastavuje odpojování neoprávněných odběratelů, u kterých došlo k zásahům do elektroměrů nebo odběru proudu před elektroměrem, přestože to zákon firmě dovoluje.

"Vymění elektroměr a náhradu škody bude vymáhat standardním právním postupem," píše se v tiskové zprávě. Při jednání se zákazníky budou pracovníci citlivěji přihlížet k individuální situaci zákazníků. Korektnost a vstřícnost musí být podle něj nepsanými pravidly firmy.

Další dva z komanda mimo hru

Kromě bývalého šéfa NTZ Karla Vaniše byli podle ČEZu přeřazeni na jinou práci další dva pracovníci útvaru. Podle mluvčího společnosti Ladislava Kříže to bylo kvůli podezření, že v médiích zveřejněné fotografie odhalují, že ve svém autě během zásahu měli vesty s nápisem Policie.

ČEZ chce do týdne až dvou představit nový etický kodex, "v řádu měsíců" chce pak podle ředitele Romana představit nový organizační útvar, který by kontroly neoprávněných odběrů prováděl. Podle ČEZu by měl podléhat státnímu dohledu a podílet by se na něm měli i ostatní distributoři jako EON a RWE.

Podrobnosti o tom, jak konkrétně bude nový útvar fungovat, zatím nejsou známé. Plán, jak ho vytvořit ale skoro doslova kopíruje řešení, jaké naznačil ministr průmyslu Tošovský, když minulý týden svolal schůzku, která má problém netechnických ztrát řešit.

Garanty nového modelu mají být podle ČEZu i Tošovského ministerstvo vnitra, policie, ministerstvo průmyslu a obchodu, Státní energetický inspekce i Energetický regulační úřad.

"Všichni díky médiím vnímají, jak velké a žhavé téma tohle je. Vznik téhle platformy byla iniciativa ministra Tošovského," připustil ředitel ČEZ Distribuce Jiří Kudrnáč. Šéfem nového týmu NTZ se stane dosavadní ředitel ČEZ Měření Přemysl Vániš.

Dosud ČEZ proti nelegálním odběratelům proudu běžně používal nočních přepadů "zásahovek" v černých uniformách, které na místě vymáhaly podpis pod dlužnou částku a astronomické pokuty. Dodávky proudu pak ČEZ mnohdy neobnovil ani několik let poté, co přistižený zloděj začal škodu splácet. Na pozemky vstupovalo NTZ bez povolení a bez přítomnosti policie. Tuto praxi ČEZ částečně "zkrotil", až když členy NTZ začala roku 2008 stíhat policie.

Místo noční zásahovky přijdou technici s průkazkou

Napšístě chce ČEZ šetření neoprávněných odběrů řešit jinak. Podle Jiřího Kudrnáče bude bude analytický útvar sledovat anomálie v síti. Pokud někde zjistí nápadný pokles odběru proudu, vyšle do terénu kontrolory. Právě oni budou nástupci NTZ, pro které ČEZ chystá nová pravidla.

Foto: Aktuálně.cz

"Když pracovníci dorazí na místo, představí se průkazem. Bez zákazníka nemohou vstupovat na jeho pozemek. Pokud je nepustí k elektroměru, zavolají policii," vysvětlil Kudrnáč. Policie podle něj bude přivolána i tehdy, pokud se možná krádež proudu na místě potvrdí.

Pokud zákazník bude se stanovenou náhradou škody na místě souhlasit, technici mu vystaví fakturu, kterou bude muset zaplatit. Pokud ne, postoupí ČEZ vymáhání škody soudu. NTZ dosud vymáhalo podpis pod smlouvy s tak zvanou rozhodčí doložkou, která řešení sporu o náhradu škod před soudem vylučovala.

"Technici vystaví revizní zprávu a do pěti dnů bude mít zákazník nový elektroměr a dodávky proudu,"  ujišťuje Kudrnáč. V minulosti přitom nebylo výjimkou, že ČEZ dodávky neobnovil ani poté, co lidé s odpojeným elektroměrem začali splácet.

 

Právě se děje

Další zprávy