Kdo vydělává na Opencard, zůstane tajné. Bém nezasáhne

Eliška Bártová Eliška Bártová
16. 2. 2010 13:35
Firmy s utajenými majiteli mají přitom blízko i k primátorově příteli Romanu Janouškovi
Primátor Pavel Bém
Primátor Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tajemství, komu plynou miliónové výdělky z projektu pražské čipové karty Opencard, není - a zatím nebude - zcela odkryto. 

Hlavní lídr projektu - firma Haguess sice zprůhlední vlastnickou strukturu a převede své akcie na transparentnejší formu, ale po dalších sedmi firmách, které na Opencard vydělávají řádově desítky miliónů, už primátor Pavel Bém něco takového nepožaduje.

"Nikoliv," říká na otázku, zda tyto neprůhledné firmy vyzve k odtajnění majitelů. "Tudy nevede cesta."

Dvě ze zmíněných společností jsou přitom spojovány s Bémovým dlouholetým přítelem, podnikatelem Romanem Janouškem.

Podezření, že právě díky osobním vazbám primátora a vlivného podnikatele mohou tyto firmy nadále využívat anonymity akcií na majitele, ale Pavel Bém odmítá a avizuje, že podpoří změnu zákona, jenž anonymní akcie zakáže.

Zakázka pro utajeného prince

Mezi firmami, které skryly své skutečné vlastníky za akcie na majitele a přitom získaly zakázky na projekt financovaný z veřejných peněz, je mimo jiné společnost Grand Princ. A právě ta má blízko k Romanu Janouškovi.

Získali zakázku a kryjí majitele

Tyto firmy získaly zakázky v projektu Opencard, a mají utajené majitele:

  • Ju-turn Media
  • XT-Card
  • Grand Princ
  • Winsite
  • Impact PR
  • Allshare Finance
  • Atbon

Tato firma získala v rámci Opencard zakázky za 11,5 milionu korun. Čtyři měsíce před získáním zakázky přešla tato firma na utajenou formu akcií.

Vlastníkem je tedy ten, kdo je v dané chvíli akcie drží v rukou, přitom nemusí být jeho jméno nikde evidováno.

Zakázka za reklamu

Stejně tak není dohledatelný vlastník u firmy Ju-turn Media, která z projektu Opencard vytěžila 29,5 milionu korun.

S největší pravděpodobností je tato společnost opět napojena na zmíněnou Grand Princ. Kromě toho, že sídlí na stejné adrese, obě firmy pojí stejné jméno členky dozorčí rady Michaely Kumstové.

V rámci projektu Opencard získal Ju-turn čtyři zakázky na reklamu. Dvě podle auditorů přitom nesouvisely s projektem, ačkoliv byly z rozpočtu na něj vyplaceny.

Kdopak je tady majitel?

Pavel Bém v družném pozdravu s Romanem Janouškem
Pavel Bém v družném pozdravu s Romanem Janouškem | Foto: golf.cz

Skryté majitele má také firma Allshare Finance, která zpracovala propočty pro sestavení byznys plánu pro celý projekt a společnost Impact PR, která prováděla marketingovou studii.

V dozorčí radě obou společnostech figuruje advokát Michal Chrůma. Muž, jenž zastupoval utajeného akcionáře (Jaroslava Turka) firmy Haguess.

Turek je zároveň předsedou dozorčí rady firmy Allshare. Lze se tedy domnívat, že vlastník těchto firem může být stejný jako u Haguessu - tedy pan Turek.

Pokud by se odkrylo vlastnictví obou firem a ukázalo se, že skutečně patří stejnému majiteli jako Haguess, mělo by vedení magistrátu vysvětlit, jak to, že tak významné zakázky získaly firmy jediného majitele.

Odtajnění Haguess byla jen výjimka

Pražský radní Rudolf Blažek (ODS) Aktuálně.cz řekl, že bude odkrytí majitelů všech těchto utajených firem v Opencard prosazovat, pražský primátor Bém se postavil proti.

"Nejsem ani censorem, ani investigativním novinářem, a opakovaně jsem řekl, že pro mne jsou důležité dva parametry veřejných zakázek: kvalita produktu a cena," uvedl primátor v sms reakci. "Vlastnická struktura mne nezajímá a koneckonců ani podle českých zákonů nesmí být důvodem diskriminace v jakékoliv veřejné soutěži."

Podle Béma byl postup u firmy Haguess, kterou o odtajnění majitelů požádal, výjimečný.

"Haguess je klíčovým partnerem města pro Opencard, je pod obrovským mediálním tlakem a bez otevřeného okna do jeho vlastnické struktury se nepodaří získat zpět pošramocenou pověst projektu," napsal Bém. "Proto jsem se na ně obrátil s dopisem. A tím to pro mne končí." 

Zároveň primátor uvedl, že podpoří změnu zákona, jež má akcie umožňující skrytí vlastníků zakázat.

 

Právě se děje

Další zprávy