Ministr začal jednat. Kvůli komandu ČEZ chce nový zákon

Karel Toman
11. 2. 2010 15:55
Postavení dodavatelů a odběratelů energie není v rovnováze, připouští ministr

Praha - Do kauzy kolem komanda ČEZ odhalujícího nelegální odběry energie dnes razantně vstoupil stát.

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský chce "v řádu dnů" svolat schůzku odpovědných institucí a úřadů a stanovit jasná pravidla, podle kterých by se energetické společnosti při odhalování takzvaných netechnických ztrát v budoucnu řídily.

Připustil přitom, že je potřeba "napomoci rovnováze mezi postavením dodavatelů a odběratelů energií". Právě podezření na zneužití moci je jádrem problému kolem komanda NTZ vlivné energetické společnosti ČEZ. Ta dosud jakékoliv pochybení odmítá.

"Jsem přesvědčen, že je velmi potřebné stanovit srozumitelná pravidla kontroly a potírání nelegálních odběrů energií," sdělil dnes ministr médiím. Jednání se podle něj zúčastní zástupci státních orgánů, jako jsou Energetický regulační úřad, Státní energetická inspekce, policie a ministerstvo průmyslu a obchodu.

Ministerstvo navrhuje energetického ombudsmana

Foto: Ludvík Hradilek

"Cílem je vytvořit jednotný a transparentní princip při odhalování netechnických ztrát energií," vysvětlil dále Tošovský. "Na základě výsledků jednání této pracovní skupiny předpokládáme případnou úpravu legislativy," dodal.

Ministerstvo podle něj bude prosazovat zřízení nového institutu energetického ombudsmana. Podobně se vyjádřil stávající ochránce lidských práv Otakar Motejl, když tento týden zákonodárcům doporučil, aby zrušili takzvané rozhodčí doložky. Ty ve smlouvách svěřují rozhodování sporu arbitrovi, který většinou není nestranný.

Podpis právě takových smluv si podle členů sdružení PPP nevybíravými metodami vynucovala skupina NTZ, která má pro společnost ČEZ odhalovat nelegální odběry proudu.

 

Právě se děje

Další zprávy