Další násilník z ČSSD. Zbil hasiče do bezvědomí

Martina Machová Sabina Slonková, Martina Machová
10. 2. 2010 15:55
Letitý přítel Paroubkova asistenta Petra Bendy měl jít k soudu, ale vyplatí se odškodným 50 tisíc

Teplice - Další muž a funkcionář ČSSD, který se pohybuje v těsné blízkosti Paroubkova blízkého spolupracovníka Petra Bendy, má na kontě vážné násilnosti.

Úřady podle zjištění Aktuálně.cz obvinily člena a funkcionáře ČSSD Martina Prokeše z ublížení na zdraví a z výtržnictví. Během loňského oficiálního plesu města Teplice zbil jednoho z účastníků tak, že skončil v nemocnici.

Podle svědka události byl na místě také zmíněný Petr Benda (který to však popírá), předseda sociálních demokratů v Ústeckém kraji, Paroubkův asistent a kmotr jeho dcery.

Prokeše a Bendu pojí dlouholeté přátelství a Aktuálně.cz jejich spojení popsalo také v případu kolem hotelu Corrado v Dubí.

Dvakrát souzený násilník

Je to už podruhé v krátké době, kdy se ukazuje, že Petr Benda se v Paroubkově volebním kraji obklopuje lidmi s násilnými sklony.

Už loni v prosinci opustil ČSSD přední stranický funkcionář Karel Vrba. Stalo se tak poté, co deník Aktuálně.cz vypátral, že krajský místopředseda strany byl v minulosti odsouzen za loupež, úplatkářství a ublížení na zdraví.

Nejnovější případ Martina Prokeše, člena okresního výboru ČSSD na Teplicku, se odehrál v Krušnohorském divadle loni v únoru. Skončil hospitalizací třiapadesátiletého muže, který na plese pomáhal jako dobrovolný hasič v roli pořadatelské služby.

Útok byl takový, že státní zástupce za něj Martina Prokeše poslal k soudu.

Svědek: Myslel jsem, že je mrtvý

Deník Aktuálně.cz získal svědectví muže, který byl přímo u incidentu.

Respektovaný arabský podnikatel z Teplic Maroof Taha je jeden z mála, kdo je ochoten veřejně promluvit.

Říká, že zbitý třiapadesátiletý muž útok nijak nevyprovokoval.

"Stalo se to už ke konci plesu u baru, kam přišel člen najaté ochranky a požádal všechny, co jsme tam byli, zda bychom si došli pro věci do šatny, aby šatnářky už mohly jít domů. Nikdo s tím neměl  problém až na Martina Prokeše, který tam byl spolu s bratrem a Petrem Bendou," vypráví podnikatel Taha.

Měl ruce v kapsách, tak co?

Martin Prokeš - mimochodem bývalý judista - podle Tahovy verze následně přišel k muži a bez varování zaútočil.

"Dal mu strašnou ránu do obličeje. Ten muž se okamžitě skácel k zemi, krvácel a byl v bezvědomí. Bylo to hrozné, byla to taková rána, že jsem si myslel, že je mrtvý," dodal Taha.

Vzápětí přijela záchranka, muže odvezla do nemocnice a na ples dorazila i policie. Většina svědků se podle podnikatele okamžitě rozprchla.

"Ptal jsem se pak pana Prokeše, co blázní a proč to udělal. A on na to, že ten muž s ním mluvil a měl ruce v kapsách. Pak se skoro všichni ztratili, a když přijela policie, nikdo se neměl k tomu, aby řekl, jak to bylo," uvedl podnikatel.

Prokeš: Byl jsem napadený

Martin Prokeš celý incident nepopírá, říká ale, že byl sám napadený.

"Ty lidi tam přišli, že máme opustit podnik. Ale neřekli to nám, řekli to manželkám a určitým způsobem a ne moc slušně. To se opakovalo několikrát a pak došlo k potyčce mezi mnou a tou ochrankou. Byl jsem napadený, tak jsem se bránil, ale dopadlo to špatně, protože jsem jednoho člověka zranil," říká dnes Prokeš.

Policie to viděla jasně a Prokeše obvinila, dokonce už na něj byla podána obžaloba.

Trestu se však s největší pravděpodobností nakonec stejně vyhne.

Klid za 50 tisíc

Napadený muž totiž souhlasí s takzvaným narovnáním, jehož součástí je 50 tisíc korun, které už Prokeš složil na účet státu.

"Obžaloba byla podána pro ublížení na zdraví a výtržnictví. Soudkyně uvažuje o tom, že věc bude narovnána ve spolupráci s probační a mediační službou," potvrdil předseda okresního soudu v Teplicích Roman Dobeš.

To v praxi znamená, že Prokeš nebude mít ani záznam v trestním rejstříku. Pravomocné rozhodnutí ale ještě nepadlo.

"Když jsem se vzbudil, tak mne to fakticky štvalo. Normálním způsobem jsem se s tím člověkem spojil a vyříkali jsme si to jako chlapi," zdůvodnil složení 50 tisíc Prokeš.

Napadený muž o útoku Prokeše s novináři mluvit nechce.

Svědek: Benda u toho byl

Krajský lídr sociální demeokracie v Ústeckém kraji Petr Benda se od incidentu distancoval. Dokonce tvrdí, že u zmlácení muže vůbec nebyl. 

"O incidentu Martina Prokeše vím z doslechu, v době kdy se stal, už jsem na plese nebyl přítomen," tvrdí.

Stejně mluví i Martin Prokeš. "Petr Benda byl na tom plese, ale pak došlo k incidentu a ten neměl s Petrem Bendou nic společného," prohlásil.

Současně však tvrdí, že si nevzpomíná, kdo všechno k rvačce přihlížel. "Byl jsem rozrušený," zdůvodňuje.

To je ale v rozporu se svědectvími, které má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Veřejně to říká například už zmiňovaný podnikatel Taha. "Benda u toho byl, když se to stalo, pak ale odešel," trvá kategoricky na svém podnikatel.

 

Právě se děje

Další zprávy