Právník chystá kvůli komandům žaloby na šéfy ČEZu

Karel Toman
6. 2. 2010 8:22
NTZ se podle některých chovají jako středověcí inkvizitoři

Bohuňovice - Místopředseda Strany důstojného života Jan Rytíř chystá sérii trestních oznámení na top management ČEZu. Oznámil to v pátek na šestém setkání lidí, které zastupuje v soudních přích kvůli neoprávněným odběrům elektřiny v Bohuňovicích u Olomouce.

Předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková na závěr setkání přečetla petici za odvolání představenstva a dozorčí rady energetické společnosti ČEZ. Oba za to od asi sedmdesáti přítomných lidí sklidili aplaus.

Janu Rytíř vede soudní pře s ČEZem už tři roky. Fakt, že se svým tažením proti mocné energetické firmě spojil svou kariéru, nepopírá. "Je to politický problém, dnes už to nelze oddělit," přiznal po skončení setkání.

Byl to právě právník Rytíř, který médiím předal videozáznam z výcviku jednotky NTZ, kterou ČEZ vycvičil k zásahům u podezření z nelegálního odběru proudu, i záznam, kde během návštěvy komanda ve svém domě spáchal muž z Poděbrad sebevraždu.

"Firma měla 95 procent z toho, co od vás vybrala," zpochybnil Rytíř tvrzení ČEZu, že členové NTZ nebyli finančně zainteresovaní na vybraných pokutách za "téčka".

Rozsudky proti ČEZu

Atmosféra na setkání byla vyostřená. "NTZ se chovají jako středověcí inkvizitoři, kteří právem útrpným dospěli k velké části majetku," prohlásil jeden z přítomných.

"U nikoho z vás policie nezajistila zbraně nebo nápisy policie," připomněl Rytíř prohřešky NTZ. "Mám znalecké posudky od psychologů, kdy lidé po návštěvě komanda trpí posttraumatickým stresem," dodal.

"Když jsem jim řekl, ať mě nenatáčejí na kameru, řekli mi, že mi rozbijou hubu. Mně, starýmu dědkovi. Jako ČEZ se nechovala ani StB," reagoval na to muž z publika.

"Pan Roman tvrdí, že ČEZ vyhrál 100 procent soudních sporů. Já tady mám rozsudky, kde soudci rozhodli ve váš prospěch," zvyšoval hlas Rytíř, podle kterého ČEZ a stát platnou novelou energetického zákona porušují několik článků Listiny základních lidských práv a svobod. Mimo jiné v rovnosti v důstojnosti a právech a v zákazu mučit druhé.

Předáme petici

Excesy NTZ nesmí být podle Rytíře a Bobošíkové "zameteny pod koberec povýšením pana Vaniše na kancelářkou pozici", jak nazvali čtvrteční dočasné odvolání vedoucího NTZ ředitelem ČEZu.

"Musí být vyvozena trestněprávní zodpovědnost top managementu ČEZ, představenstva a dozorčí rady," zaznělo opakovaně z úst Rytíře i Bobošíkové. Shromážděním schválenou petici oba předají premiérovi a šéfovi Senátu. Petiční výbor Poslanecké sněmovny se jí bude muset zabývat ze zákona.

Právní kroky proti ČEZu Rytíř zatím nechtěl upřesnit.

V Bohuňovicích se setkání konalo proto, že právě odsud se Rytířovi začali ozývat lidé se svými zkušenostmi s NTZ. Patřil k nim i majitel hospody U borovice, kde se setkání konalo.

 

Právě se děje

Další zprávy