Oběť ČEZu: "Leštil si nůž a říkal, myslete na rodinu"

Karel Toman
4. 2. 2010 20:00
Muž, u kterého komando ČEZu zasahovalo dvakrát, potvrzuje: NTZ nosila pistole
Karel Vaniš při zásahu NTZ v lednu 2006
Karel Vaniš při zásahu NTZ v lednu 2006 | Foto: Aktuálně.cz

Ústí nad Labem - "Chápejte moje obavy, já vím, co dokážou," omlouvá svou nedůvěru do telefonu muž, kterého komando NTZ navštívilo během dvou a půl let celkem dvakrát. "Dodneška, když zaštěká pes, tak se letím podívat, jestli nemám ČEZ Měření za plotem," dodává.

Přiznává, že proud tři měsíce kradl. Metody, jaké NTZ podle jeho slov použila, ale vyvracejí tvrzení ředitele ČEZu Martina Romana o tom, že jednotka jen odhaluje "téčka" neboli černý odběr a dlužné peníze nevymáhá.

Naopak. Muž tvrdí, že jemu i jeho rodině bylo vyhrožováno a že ho NTZ donutila přistoupit na částku, která více než 600krát překročila sumu, kterou později vyčíslil soudní znalec.

Podpis, který nakonec pod dokument předložený NTZ připojil, muže málem připravil o dům, nad kterým dodnes visí hrozba exekuce. A to i přesto, že už částku vyměřenou ČEZem zaplatil. Přes tři roky pak odpojený dům napájel elektřinou z naftového agregátu. Dnes má přípojku vedenou na svého nájemníka.

Zásah s "pilkou" na prsou

"Já už budu asi nadosmrti bez elektřiny," tvrdí muž, který si z obav o dodávky proudu a zdraví své rodiny nepřál zveřejnit své jméno, jeho identitu ale Aktuálně.cz zná. K oběma zásahům NTZ došlo před podzimem 2008, kdy ČEZ zpřísnil pravidla fungování skupiny poté, co začali být její členové vyšetřováni policií.

Zážitky muže popisují situace, do které se podle něj lidé obvinění z nelegálního odběru elektřiny běžně dostávali. A to bez ohledu na to, že nepatřili k organizovanému zločinu, kvůli kterému ČEZ původně skupinu NTZ drsnými metodami vybavil.

Deník Aktuálně.cz se pokoušel - nyní již odvolaného - šéfa NTZ Karla Vaniše kontaktovat. Marně. Místo něj se ale v jeho mobilu představil ženský hlas z ČEZ Měření. "Pan Vaniš je na důležitém jednání a nevím, kdy se vrátí. Nechejte mu na sebe kontakt a já mu ho ráno předám," řekla.

Podle mluvčího ČEZu je tento případ jedním z důvodů Vanišova odvolání. "Jestli jde o případ, o kterém pan Vaniš tvrdí, že má na výstroji elektrikářskou pilku, to nedovedu posoudit," řekl Ladislav Kříž, podle nějž teď ČEZ celou věc šetří.

Poprvé k muži z Ústí nad Labem komando vtrhlo v lednu 2006 v uniformách k nerozeznání od policejní zásahové jednotky.

Obklíčeni ozbrojeným komandem "elektrikářů"

"Víte, co to je, když vás obsadí jednotka sedmi lidí, která vám vnikne do dvora, do domu, pozotvírají si všechno co chtějí a vlezou, kam se jim zlíbí? Chovali se jako zásahová jednotka. Moje sousedka mi řekla, že si myslí, že je u nás Národní protidrogová centrála. Jeden člen jednotky tehdy manželce vyhrožoval, kam že prý telefonovala, že si mají možnost to zjistit," vzpomíná muž. Doma tehdy byly i dvě jeho děti.

"Začne si před vámi třeba leštit ostří velkého útočného nože a říkat vám, myslete na to, že máte děti," popisuje přesvědčovací praktiky členů NTZ.

Podle něj NTZ dům obklíčila bez doprovodu policie a přelezla plot. Ze závěru tohoto zásahu pochází podle muže i snímek, kde má Karel Vaniš na své výstroji připevněné něco, co vypadá jako velký útočný nůž. Členové NTZ ale podle něj měli i střelné zbraně.

"Zavolám sekretářce České energetické inspekce, ta čeká, jak se dohodneme. Když ne, přijede a udělí vám milion korun pokuty. My vám navíc budeme muset počítat plnou sazbu jeden a půl milionu korun. Když se s námi dohodnete a zaplatíte, slevíme vám, nepřerušíme vám dodávku proudu a nezahájíme trestní stíhání. Tohle nám všechno říkal pan Vaniš," vysvětluje muž, proč nakonec podepsal. Podle něj měli pracovníci NTZ u sebe střelné zbraně.

"Hrozil mi dluh dva a půl milionu, to by pro mně bylo likvidační. To jsem se mohl jít opravdu rovnou zastřelit," tvrdí muž.

Po návštěvě NTZ visí nad domem exekuce

Podepsaný dokument, který teď měla NTZ v rukou, znamenal uznání dluhu a obsahoval i tak zvanou rozhodčí doložku. "Já tehdy nevěděl, co to je. Znamená to, že to nesmí přijít k soudu a že to bude řešit rozhodce v arbitrážním řízení. Dostal jsem rozsudek a následoval exekutor."

ČEZ muži vyměřil k náhradě škodu za tři roky černého odběru ve výši 580 tisíc.

"Neměl jsem načerno napojený celý dům, jen na některé spotřebiče. Závěr znaleckého posudku o rozsahu zhruba sta stran zní, že způsobená škoda je 880 korun. I kdybych skutečně kradl elektřinu tři roky a ne tři měsíce, soudní znalec spočítal, že za všechny žárovky a spotřebiče by to u mně dělalo 46 tisíc korun," vysvětluje muž, jak až později zjistil skutečnou výši škod.

Foto: Aktuálně.cz

"Hned po tom zásahu jsem jim poslal 200 tisíc, protože jsem z toho byl ještě vytřepaný. Když to exekutor zjistil, okamžitě vydal rozhodnutí o prodeji naší nemovitosti. Dva dny na to soud exekuci zrušil z důvodu, že očekává její zrušení. Rozhodnutí o prodeji je ale stále platné. I když nikomu nic nedlužím, proti rozhodnutí, které vydá exekutor, nemáte žádný opravný prostředek," shrnuje muž. Dodávky proudu mu ČEZ neobnovil.

Aby měl jistotu, že policie prošetří, co se u něj doma při zásahu NTZ stalo, podal sám na sebe trestní oznámení. Od té doby má možnost nahlížet do soudního spisu. Až zhruba po dvou letech boje na vlastní pěst se seznámil s právníkem Janem Rytířem, který lidi s podobnými zkušenostmi zastupuje.

Podruhé přišlo komando v noci

"Domáhali jsme se přípojky. Proběhlo u mně šetření energetické inspekce a regulačního úřadu. Šetření skončilo, měli ve správní lhůtě rozhodnout. Nerozhodli, ač jim to zákon ukládá. Nic se nedělo a pak najednou asi za čtyři dny přilítlo to komando," vzpomíná na druhou "návštěvu" od NTZ ze srpnové noci roku 2008.

"Můžu vám říct jméno pracovníka energetického regulačního úřadu, který píše na ČEZ Měření, aby zjistili, zda u mně není neoprávněný odběr. Státní instituce tak místo toho, aby při podezření z trestného činu přivolala policii a provedla sama šetření, si k tomu pozve v jednu hodinu v noci komando ČEZ," zlobí se muž.

Na úterní tiskové konferenci ale šéf ČEZu Martin Roman řekl, že v případech podezření na krádež proudu ohlašovací povinnost neplatí.

Muž druhý neoprávněný odběr rezolutně odmítá. O tom, co se s jeho elektroměrem doopravdy dělo, ale soud nerozhodne, protože policie podle muže důkazy shromážděné NTZ odmítla uznat. Nepořídila je totiž "elitní" Vanišova skupina, podle svědka šlo o skupinu místní.

Svědek: "NTZ manipuluje i videem"

I ona ale podle muže použila i při zásahu v létě roku 2008 podivné metody. I když nebyl doma, ze spisu podle něj vyplývá, že komando dorazilo v jednu v noci a do domu vniklo bez přítomnosti policie. Ta podle něj narozdíl od NTZ přišla ráno a zazvonila.

NTZ se navíc podle něj dopouští stejné manipulace s videozáznamem, jakou ČEZ vyčítá právníku Rytířovi. "Byli tady tři hodiny. Z toho vznikl čtyřicetiminutový záznam, z kterého vyplývá, že jste zločinec, který ukradl dva miliony a oni jsou tak hodní, že vám zlevnili na půl milionu. Nakonec přijde soudní znalec a spočítá vám celkovou škodu na 900 korun," vzpomíná na videozáznam z prvního zásahu.

Tou dobou podle něj NTZ neměla svolení úřadů k pořizování obrazového záznamu odběratelů, přesto to běžně dělala.

 

Právě se děje

Další zprávy