Zastřelím vás, slyšeli lidé z ČEZ.Tak vytvořili komando

Karel Toman
3. 2. 2010 17:00
Všechny soudní případy zatím skončily v náš prospěch, říká Martin Roman
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Martin Roman dost možná vyhodil oknem 261 milionů korun. Tolik peněz totiž podle žebříčku Top filantrop 2009 loni věnovala jím řízená firma ČEZ na charitu a suverénně ovládla žebříček nejštědřejších společností.

Jenže stačilo jedno video se záběry, na nichž cvičí komando ČEZu své zásahy, a těžce budovaná pověst je v prachu.

Jak to vůbec ČEZ napadlo pořizovat si speciálně vycvičené muže schopné zasahovat proti lidem, kteří nelegálně odebírají proud?

Ve skupině, která pro ČEZ tuto práci dělá, pracuje deset mužů. Vznikla v roce 2003 v severních Čechách, tehdy ještě pracovala pro Severočeskou energetiku. Pak byla tato firma začleněna do ČEZu a elektrárenský kolos začal využívat její služby po celé republice.

Martin Roman, který dnes poprvé promluvil k celé kauze, ČEZ hájí tím, že boj s nelegálním odborem elektřiny je bojem s organizovaným zločinem. Ve chvíli, kdy se vymahači ČEZ potkávali s lidmi, kteří na ně měli připravené zbraně, nebo například psy, musela prý firma sáhnout k mimořádným postupům.

Roman tvrdí, že vše probíhá v rámci zákona.

Práce NTZ začíná ve chvíli, kdy jí zavolá technik, který při běžné kontrole elektroměru získá podezření, že objevil nelegální odběr. Divize ČEZ Měření mu pošle skupinu NTZ, která většinou zabaví elektroměr a nainstaluje nový. Odmontovaný elektroměr pak pošle na expertízu do zkušebny. Pokud se krádež elektřiny potvrdí, NTZ přistupuje k odpojení proudu a ČEZ věc předává soudu.

ČEZ: Vyhráváme všechny soudy 

Za dobu své existence odhalila NTZ podle ČEZu 15 tisíc nelegálních odběrů proudu celkem za půl miliardy korun Vloni byla skupina povolána k 5,5 tisíci kontrol, 60% z nich expertíza prokázala jako nelegální odběr elektřiny.

Generální ředitel ČEZu Martin Roman tvrdí, že ČEZ vede kvůli nelegálním odběrům elektřiny stovky soudních sporů. "Rozhodnuto bylo zatím devatenáct a všechny nám daly za pravdu," tvrdí.

Skupina se stala známější v roce 2006, poté, co 6. prosince 2005 spáchal v Poděbradech sebevraždu muž podezřelý z nelegálního odběru elektřiny. Podle ČEZu šlo o soudního znalce v oboru elektrotechnika a přípojka byla provedena velmi odborně.

"Hoši, otevřu dveře a budu střílet," varuje svalnatý muž na videu, které dnes zveřejnil ČEZ. "Zastřelíte mně?" ptá se muž v uniformě s písmeny NTZ na zádech. „Třeba," odpovídá svalnatý muž a je vidět, že v ruce nese pušku.

„Budete mít na sobě namalovaný terč. Vy i vaše rodina," zazněl dnes na tiskové konferenci zvukový záznam, na kterém podle tvrzení ČEZu zloděj elektřiny do telefonu vyhrožuje pracovníkovi skupiny NTZ.

Co je NTZ podle ČEZu

Po roce 2000 v souvislosti s nárůstem cen elektřiny, začalo přibývat nelegálních odběrů energie.

Vůbec první skupina zaměřená na jejich odhalování vznikla v západočeské energetice Plzeň. Nejúspěšnější skupinu měla podle ČEZu Severočeská energetika Jablonec nad Nisou. Ta se stala jádrem NTZ poté, co se lokální „energetiky" sloučily pod ČEZ.

Pracovníci NTZ musejí být vyškolenými elektrotechniky a před nástupem procházejí speciálním odborným výcvikem a psychologickými testy.

Skupina denně vyjíždí ke 30 až 40 kontrolám, z toho vloni NTZ prokázala přes 3000 černých odběrů při celkové škodě 130 milionů korun.

Vloni lidé ČEzu neoprávněně odebrali přes 21 tisíc MWh, což podle firmy odpovídá roční spotřebě desetitisícového města.

Nepoctivce odhalí buď rutinní kontrola elektroměru, nebo analýza spotřeby odběrného místa (například fakt, že po deseti letech stabilní spotřeby, najednou odběr nápadně klesne). Černý odběr neboli „téčko" pomáhají odhalit také termovize schopné najít poškozený kabel.

Srážka s mafií

Tyhle záznamy podle ČEZu ospravedlňují výcvikové metody, kterými NTZ prošlo. Poté, co v roce 2005 začali odhalovat „na černo" připojené pěstírny marihuany, agresivita odhalených odběratelů vzrostlka.

 Přesto Martin Roman uznal, že vše s výcvikem ani jednáním NTZ nebylo v pořádku. „Pokud by měl v budoucnu proběhnout podobný kurz, budeme velmi pečlivě zvažovat, co do něj zařadíme," řekl Roman. Také pohrůžku trestním stíháním, kterým hrozí člen NTZ manželce muže, který spáchal sebevraždu, označil za chybu. Připustil, že z počátku fungování skupiny „určitě došlo k přehmatům."

ČEZ přistoupil k organizačním změnám v jejím chodu v roce 2008 poté, co skupinu NTZ v souvislosti se sebevraždou začal vyšetřovat útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

NTZ například často vstupovala do domů beze svědků a policie. Podle šéfa skupiny Karla Vališe si policii u zásahu nepřála většina odběratelů. Podle Romana to ale vedlo k tomu, že  lidé pak často firmu za postup NTZ žalovali.

Od roku 2008 si proto ČEZ  „kryje záda" a k odmontování elektroměru zve policii a nezávislé svědky, například sousedy. Komunikuje s lidmi písemně a NTZ už nenosí černé uniformy, které by si mohli splést s policejními.

Jsme hlavně elektrikáři

Podle vedoucího odboru NTZ Karla Vaniše nikdo z této desetičlenné skupiny nepracoval pro policii ani pro armádu. „Jsme hlavně elektrikáři," řekl. Popřel také,že by se skupina v minulosti systematicky cvičila ve střelbě. „Šlo pouze o hodinový kurz manipulace se střelnou zbraní v rámci výcviku," řekl.

Mluvčí Ladislav Kříž také popřel, že by členové NTZ nebo řadoví pracovníci byli finančně motivováni počtem odhalených "téček". "To tvrdí pan Rytíř a není to pravda. Ti lidé jsou placeni stejným systémem, jaký funguje v celém ČEZu," řekl Kříž.

Všichni členové v týmu dál pracují, o tom, že by pracovníky odvolal na dovolenou do doby, než se věci vyjasní Roman neuvažuje. "Nebyl předložen jediný věrohodný důkaz, že by se dopustili trestného činu," tvrdí ředitel ČEZu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy