Policie prověřuje obchody a majetky exministra Řebíčka

Sabina Slonková
26. 1. 2010 6:00
Pár měsíců před volbami je opět v hledáčku majetek vlivných politiků
Bývalý Topolánkův ministr Aleš Řebíček
Bývalý Topolánkův ministr Aleš Řebíček | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Policie začala zkoumat, zda pár měsíců před volbami otevře čtyři roky starý příběh firmy Viamont spojený s exministrem dopravy Alešem Řebíčkem. Detektivy zajímá prodej Řebíčkova podílu ve Viamontu.

Třetinový podíl ve stavební a dopravní firmě Řebíček prodal před svým vstupem do Topolánkovy vlády v roce 2006. V majetkovém přiznání později uvedl, že za to dostal čtvrt miliardy korun.

"Policie ale prověřuje informace, podle nichž mohl být prodej jen fingovaný nebo jeho podíl ve společnosti neměl takovou hodnotu, jaká byla oficiálně deklarovaná. Až budou shromážděny všechny potřebné podklady, rozhodne se, co dál," uvedl vysoce postavený státní úředník detailně obeznámený se stavem policejního šetření.

Policie oficiálně případ Viamont nekomentuje. "V tuto chvíli se k věci, na kterou jste se dotazovali, nebudeme nijak vyjadřovat," sdělil policejní mluvčí Roman Skřepek.

A zájem detektivů nekomentuje ani sám Řebíček: "Nemám k tomu, co říci, víte víc než já."

Výdělek na státních zakázkách

Kvůli Viamontu čelil Aleš Řebíček pochybnostem po celou dobu své ministerské kariéry.

Firma totiž začala po jeho vstupu do vlády získávat mnohonásobně více veřejných zakázek. A to zejména od institucí, které spadaly pod Řebíčkův resort.

Deník Aktuálně.cz loni spočítal, že například účast dcery Viamontu - společnosti Viamont DSP - na veřejných zakázkách stoupla v roce 2008 ve srovnání s předchozími roky šedesátkrát.

Řebíček i jeho bývalí kolegové z firmy ale jakékoli protežování ze strany ministerstva odmítali.

"Pan Řebíček není s naší společností majetkově ani osobně či personálně propojen a nemá tedy jakýkoliv vliv na naše výsledky," reagoval loni Řebíčkův nástupce ve Viamontu Ondřej Novák.

S Viamontem nic nemám

Rovněž Řebíček dodnes trvá na tom, že v koncernu už žádný podíl nemá. "Platí, že už žádné akcie Viamontu nevlastním," zopakoval na dotaz Aktuálně.cz.

Podle oficiální verze svůj třetinový podíl prodal tehdejším společníkům. Ověřit aktuální majitele firmy nicméně z veřejných zdrojů nelze: Viamont patří mezi společnosti, jejích akcionáři zůstávají skryti.

Deník Aktuálně.cz nicméně před časem zjistil, že minimálně jedno spojení Řebíček-Viamont fungovalo i po jeho vstupu do vlády. Už jako ministr splácel peníze za koupi pozemku pro golfové hřiště na Cínovci, které provozuje právě Viamont. Ten už tou dobou od ministerstva dostával veřejné zakázky.

Příběh Topolánek

Nikdo nicméně zatím nevysvětlil, proč se kriminalisté začali o kauzu Viamont zajímat s takovým odstupem až ve volebním roce. Prodej Řebíčkova podílu byl oznámen v okamžiku jeho vstupu do Strakovy akademie před čtyřmi lety.

Podobná "shoda událostí" už v minulosti nastala.

Před volbami v roce 2006 protikorupční služba oznámila, že prověřuje, za jakých okolností získala několik let starý úvěr společnost VAE, v níž v minulosti působil šéf ODS Mirek Topolánek.

 

Právě se děje

Další zprávy