Drogy za volantem nevadí. Pražští politici drží basu

Kateřina Eliášová, Markéta Chaloupská
24. 1. 2010 19:00
Lékařské testy politikovi prokázaly amfetamin v těle. Po čtyřech měsících se tím bude zabývat zastupitelstvo

* Zastupitele Láryše policisté načapali loni 26. září v pražských Vysočanech * Toxikologickou zkouškou lékař ze vzorku moče zjistil, že má zastupitel v těle amfetamin * Soud ho odsoudil, zastupitel si ale podal odpor a v hlavním líčení soudce nakonec rozhodl, že jeho prohřešek není trestným činem a celou věc postoupil pro podezření ze spáchání přestupku magistrátu

Praha - Je pátek, pár minut po deváté ranní a do své kanceláře přichází po jednání starosta městské části Prahy 1 Filip Dvořák z ODS.

Zkouším zjistit, jak se starosta zabývá tím, že v jeho zastupitelstvu sedí spolustraník, který před několika měsíci řídil vůz pod vlivem amfetaminu. Tuto látku obsahují drogy pervitin nebo extáze.

"Máte minutku? Co říkáte případu zastupitele Jiřího Láryše?"

Nejvyšší politik té části Prahy, která má mezi policisty pověst ráje drogových dealerů, není vstřícný k odpovědi.

"Nebudu se s vámi bavit, nemůžete mě takhle přepadnout," říká starosta, jemuž se už dva dny marně pokoušíme dovolat či zanechat vzkaz. "Odpoví můj tiskový mluvčí," dostaneme aspoň příslib. 

Motám se a řídím

Když Jiřího Láryše zastavila koncem září na frekventované silnici ve Vysočanech policejní hlídka, měl politik nekoordinované pohyby, a jak se později ukázalo, v těle amfetamin, nejspíš z extáze či pervitinu.

Zda to byla náhoda či zda v zastupitelstvu Prahy 1 rozhoduje o věcech veřejných skutečně člověk závislý na drogách, se dodnes neví. Zastupitel Láryš odmítl krevní zkoušku a možná i díky tomu zkraje roku ohodnotil soud jeho čin jako přestupek. 

V politice panu Láryšovi drogový incident dosud kariéru nepřekřížil. Muž, který sedl za volant pod vlivem drog, stále například vede dopravní komisi v Praze 1.

Tento týden se bude jeho případem zastupitelstvo zabývat. A z pozdější odpovědi mluvčího se dovídáme, že zkraje roku - poté co měl zastupitel Láryš kvůli drogám soud, zareagoval na skandál i starosta.  

"8. ledna písemně požádal pana Láryše, aby mi v co možná nejkratším termínu předložil průkazný výsledek vyšetření z nezávislé laboratoře či specializovaného zdravotnického zařízení o možném užívání návykových látek jeho osobou," vzkazuje úřední mluvou mluvčí Prahy 1 Alexandr Koráb.

Starosta nyní tvrdí, že čeká na všechny dokumenty a poté věc vyhodnotí.

Neohrožený poslanec

Případ Jiřího Láryše a reakce jeho spolustraníků jdou proti proklamované snaze Městské částï Prahy 1, která velmi intenzivně pracuje na pověsti tvrdého bojovníka proti drogám.

Praha 1 si přes Vánoce za necelý půl milion najala speciální agenturu, která "hlídala" narkomany na Václavském náměstí, když ale uděláme anketu mezi občanskými demokraty a dalšími zastupiteli, zjistíme, že tu amfetamin v kolegově krvi nikoho až tak nezneklidňuje.

Foto: www.praha1.cz

A co dokáže amfetamin?

"Obecně mohu říct, že látka tlumí únavu a rozšiřuje periferní vidění, z těchto důvodů se používal například u vojáků a letců. Ta látka vás má udržet svěží, člověk má pocit, že má 'drive', cítí se neohroženě," popisuje šéf policejní protidrogové centrály Frydrych.

Proti drogám, ale jak kdy

I přesto, že soud, státní zastupitelství i policie Aktuálně.cz potvrdily, že měl Láryš podle toxikologických testů v těle amfetamin, Láryšovi straničtí kolegové z ODS jsou mírně řečeno zdrženliví.

Jasné, drogy jsou špatná věc, ale do doby, než bude formálně případ Láryš ukončen, se raději nebudou vyjadřovat.

"Obecně ale veškeré drogy odsuzuji, ale nevím, jestli je to pravda," říká místostarosta Jozef Helmeczy (ODS), i když lékařský posudek založený v policejním protokolu Láryšův amfetamin jasně prokázal.

Foto: Policie ČR

"Nevím, jestli řídil pod vlivem amfetaminu, přečetl jsem si to v novinách. Obecně mně ale vadí lidé, kteří užívají drogy," odpovídá jako přes kopírák také místopředseda ODS v Praze 1 Antonín Kazda. 

Presumpci neviny ctí nad rozhodnutí soudu. "K tomu, abych řekl nějaký postoj, budu potřebovat oficiálně slyšet ještě pana Láryše," dodal.

Podobně se vyjádřil i¨další místopředseda ODS Richard Bureš. "Neviděl jsem výsledky testů, takže k tomu nemůžu zaujmout nějaký postoj."

Proč to řešit?

Jak bylo řečeno, případem se má v pondělí zabývat klub ODS a v úterý zastupitelstvo.

Zatím se během čtyř měsíců nedělo nic kromě toho, že zastupitel Láryš, osobně mluvil o případu s některými zastupiteli.

"Mluvil jsem s ním. Říkal, že je to věcí úředních postupů. Byl překvapen, z jakého důvodu a proč se má tato věc řešit v tomto okamžiku a jaký význam ten okamžik má," sdělil Kazda.

Mrtvý brouk

Droga v těle zastupitele nezvedla ze židle ani členy Výboru pro sociální věci, zdravotnictví a protidrogovou problematiku, kteří mají boj proti drogám v popisu práce.

"Na mě se zatím nikdo neobrátil. Abych mohl něco posoudit, potřeboval bych materiály od policie. Já osobně jsem si nic nevyžádal. Domluvím se s Pavlo Škrakem (předsedou Výboru pro sociální věci, zdravotnictví a protidrogovou problematiku, pozn. red.) a zeptám se ho, jestli on nějaké kroky neudělá," řekl k tomu Helmeczy, který má v Praze ve své působnosti mimo jiné protidrogovou prevenci.

Ani Škrak z ČSSD ale žádné kroky neudělal.

"Já si o tom popovídám s panem Láryšem, abych zjistil, co je na tom pravdy. Já nemám v ruce protokoly od policie ani rozsudek," říká čtyři měsíce po události s tím, že se o tom dozvěděl až z novin.

Četla bulvár a přemýšlela

Laxní jsou i ostatní zastupitelé.

"Já jsem si konkrétně přečetla bulvár a přemýšlela jsem o tom. Počítám, že o tom bude v pondělí jednat klub, který je k tomu kompetentní," řekla zastupitelka Zdenka Prostějovská z ODS. 

Pervitin v krystalické podobě
Pervitin v krystalické podobě | Foto: www.ped.muni.cz

"Ještě to není úplně dořešené, z tohoto důvodu jsme se tím nezabývali," uvedla členka protidrogové komise Jana Pařízková ze strany Věci veřejné, která aspoň přiznala, že jí vůbec nevadí, když se politici prohánějí po prasžkých cestách s drogou v krvi.

"Osobně mně to nijak nevadí, přímo mě to neohrožuje. Na druhé straně si myslím, že by měl být zastupitel jakýmsi vzorem mravnosti. Určitě jakýkoliv přestupek není nic, na co by měl být pyšný, takže ho za to určitě nebudu chválit ani mu lichotit. Ale na druhou stranu si nejsem úplně jistá, jestli je to natolik závažné, aby měl být ze zastupitelstva vyřazen," dodala.

Čeká ho trest?

Co ze strany zastupitelstva předsedovi dopravní komise hrozí?

Už přišel o řidičský průkaz a magistrát v současnosti rozhoduje o jeho přestupku, v politice může podle oslovených zastupitelů  přijít jen o některé funkce. Zbavit mandátu ho nelze.

"Obecně mohu říct, v klubu nemusíme mít někoho, koho tam mít nechceme, můžeme ho zbavit některých funkcí. Určitě budeme například mluvit o tom, že je šéfem dopravní komise. Zbavit mandátu ale zastupitele nikdo nemůže," řekl k tomu zastupitel Kazda.

Podle bývalého starosty Petra Hejmy (ODS) by mělo co nejdříve zasáhnout vedení radnice. "Je to špatný signál směrem k voličům. Mělo by se tím zabývat vedení. Já ale hlavně čekám, že jestli opravdu řídil pod vlivem, tak z toho on sám vyvodí osobní zodpovědnost."

Reklama ODS

Primátor Prahy Pavel Bém, který dlouhou dobu stál v čele vládní protidrogové komise, si myslí, že Láryš by měl být potrestán. Jak konkrétně, ale neřekl.

"Řídit dopravní prostředek pod vlivem jakékoliv návykové látky je špatně. Kdyby to bylo tak, že se pan kolega zrovna vracel odněkud, kde se s prominutím sjel touto psychotropní látkou, samozřejmě nemá v tom autě co dělat. Musí za to nést nějaký následek," říká primátor.

Primátor Pavel Bém
Primátor Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

"Pokud to tak bylo, já to znám pouze z médií, tak to ODS nepřidává kladné body. Jak alkohol, tak drogy za volant nepatří," přiznal pražský volební lídr David Vodrážka.

To je dost, že voláte  

Láryš nechce o tom, že by měl ze svého chování vyvodit důsledky, ani slyšet.

"Dokud nebudu mít veškeré právní podklady, tak se k tomu nebudu vyjadřovat. Já jsem vědomě nic nikdy nebral," řekl k tomu Láryš. "Poškozujete mojí osobu i podnikání," řekl.

Když jsme mu volali, už věděl, že se o jeho případ zajímáme. "Od někoho jsem slyšel, že se na to poptáváte," přiznal.

 

Právě se děje

Další zprávy