Pražskému okruhu pomáhá muž s falešným diplomem

Pavel Baroch
20. 1. 2010 14:30
Pavel Braha, exnáměstek z dopravy, vysokou školu nevystudoval, ale diplom měl
Staví se také za Lochkovem, kde se počítá s mimoúrovňovou křižovatkou.
Staví se také za Lochkovem, kde se počítá s mimoúrovňovou křižovatkou. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Dokončit co nejrychleji pražský okruh pomáhá i bývalý náměstek ministra dopravy Pavel Braha, který se v minulosti prokazoval falešným vysokoškolským diplomem. Od policejního stíhání ho zachránilo pouze to, že byl "jeho" trestný čin promlčen.

Braha je tajemníkem a členem výkonné rady vlivného Sdružení pro výstavbu silničního okruhu kolem Prahy, jehož členem je i pražský primátor Pavel Bém, exministr dopravy a někdejší hejtman Petr Bendl nebo poslanec Karel Šplíchal. Cílem sdružení je urychlit přípravu a výstavbu jednotlivých částí obchvatu hlavního města.

Náměstkem ministra dopravy byl Braha na přelomu let 2000 a 2001, kdy měl v občanském průkazu uveden titul inženýr. Ovšem neprávem. Braha se totiž v roce 1996 prokázal ministerstvu školství falešným vysokoškolským diplomem z kyjevského institutu, který ovšem nikdy nevystudoval.

Braha nejspíš získal falešný vysokoškolský diplom na počátku 90. let, kdy byl vedoucím sekretariátu vládního zmocněnce pro přesídlení osob z oblastí postižených černobylskou katastrofou.

Prázdný diplom stál 900 dolarů

Autorovi tohoto článku se dokonce přihlásil muž, který uvedl, že za prázdný formulář diplomu z ukrajinské vysoké školy zaplatil zprostředkovatel 900 dolarů. Údaje včetně podpisů pak byly doplněny až dodatečně. Na diplomu stojí, že Pavel Františkevič Braha studoval kyjevský institut v letech 1983 až 1988.

"Tento diplom má vyvolat dojem, že je od nás. My jsme ho ale nevydali. Je to padělek," konstatovala v dubnu 2001 tehdejší vedoucí mezinárodního oddělení kyjevské univerzity Valentina Věrzunová. "V archivu naší univerzity se pan Pavel Braha nevyskytuje. Nestudoval tuto školu a nezískal žádný diplom," dodala Věrzunová.

Když v roce 2001 dokázali, že Brahův diplom je padělek, "absolvent" Vysoké školy inženýrsko-stavební v Kyjevě rezignoval na místo náměstka ministra dopravy. Oficiálně to zdůvodnil zdravotními důvody.

Foto: Aktuálně.cz

Promlčený trestný čin

O Brahův diplom se pak začala zajímat policie, ovšem vyšetřovatel nakonec případ odložil. Braha měl štěstí, že trestný čin padělání a pozměňování veřejné listiny, z něhož měl být obviněn, byl už promlčen.

"Svým jednáním naplnil skutkovou podstatu trestného činu, avšak věc je promlčená," konstatovala mluvčí úřadu vyšetřování.

"Jeho titul neměl vliv na zařazení do platové třídy a pro získání funkce vysokoškolské vzdělání také nepotřeboval," dodala policie.

Braha jako poradce i asistent

Poté, co Braha na čas "zmizel", objevil se po několika letech jako asistent poslance Miroslava Kaly a poradce náměstka ministra pro místní rozvoj Františka Vnoučka (oba ČSSD). Právě Vnouček přivedl Brahu do Sdružení pro výstavbu silničního okruhu kolem Prahy, které vzniklo v roce 2005.

Poslanec a předseda sdružení Karel Šplíchal
Poslanec a předseda sdružení Karel Šplíchal | Foto: Ondřej Besperát

Poslanec Vnouček sdružení vedl, po jeho smrti stanul v čele jeho sociálnědemokratický kolega Karel Šplíchal. Informace o minulosti Pavla Brahy ho očividně zaskočila. Pro Aktuálně.cz uvedl, že o tom sice s Brahou před časem mluvil, ale ten mu prý řekl, že všechno vysvětlil na policii.

Teď přiznává, že pro další působení Pavla Brahy ve sdružení může být jeho minulost s diplomem problém. "Prověřím si to," řekl Aktuálně.cz Šplíchal.

Dodal, že Brahu "převzal" po zesnulém kolegovi Františku Vnoučkovi. "Pan Braha je ve svém oboru opravdový odborník," poznamenal Šplíchal.

Ten diplom mi byl k ničemu

Překvapen Brahovou minulostí byl i někdejší středočeský hejtman Petr Bendl, který je rovněž členem sdružení. "To jsem tedy vůbec netušil, to bych do něho neřekl," poznamenal Bendl. "A určitě to není věc, která by mi byla lhostejná."

Pavel Braha nikdy veřejně nevysvětlil, proč se v minulosti prokazoval falešným vysokoškolským diplomem. Jelikož policie případ před devíti lety musela odložit, tvrdí Braha, že na na něj "nahlíženo jako na člověka netrestaného".

Ke stavbě je zapotřebí náročná technika. Na místě bude dokonce vybudována dočasná mobilní betonárna, která usnadní jinak komplikovanou (a pro okolí jistě nepříjemnou) dopravu odpovídajícího množství betonu.
Ke stavbě je zapotřebí náročná technika. Na místě bude dokonce vybudována dočasná mobilní betonárna, která usnadní jinak komplikovanou (a pro okolí jistě nepříjemnou) dopravu odpovídajícího množství betonu. | Foto: Tomáš Adamec

"Ten diplom mi byl na nic," řekl před časem.

Sdružení s velkým vlivem

Ačkoli Sdružení pro výstavbu silničního okruhu kolem Prahy nemá prakticky žádnou pravomoc, i tak má poměrně velký vliv.

Jeho jednání se už zúčastnil například ministr dopravy Gustav Slamečka, šéf Ředitelství silnic a dálnic Alfred Brunclík a další vysocí státní i krajští úředníci.

Členy sdružení jsou poslanci, starostové i významné stavební firmy.

"Myslím, že sdružení má velký vliv, právě přes své jednotlivé členy a jejich vazby a vliv," řekl Aktuálně.cz starosta Suchdola Petr Hejl, který je rovněž členem sdružení, aby měl přístup k důležitým informacím.

 

Právě se děje

Další zprávy