Registr exekucí v mínusu. Těží z něj firma blízká ODS

Eliška Bártová Eliška Bártová
15. 1. 2010 11:00
Firma Neutrics už za jeho správu inkasovala 4,7 milionu korun
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Centrální evidence exekucí neplní svůj účel. Lidé o registr nemají zájem, neplatí poplatky za výpisy a projekt je ztrátový.

Navzdory tomu musí exekutorská komora měsíčně platit soukromé firmě Neutrics 150 tisíc korun za její provoz. Dalších 2,5 milionu korun zaplatili exekutoři za její naprogramování a spuštění.

To vše podle smlouvy, kterou s Neutricsem uzavřel ještě bývalý šéf komory Juraj Podkonický. Učinil tak navzdory nařízení zákona, aby evidenci spravovala komora sama.

Díky dřívějším informacím Aktuálně.cz se podařilo rozkrýt, že firmu vlastní podnikatel Petr Šikoš, jenž má blízko k ODS.

Jeho společnost, která léta před získáním zakázky hospodařila s červenými čísly, tak má nyní několik let jistý statisícový měsíční příjem.

Nevypověditelná smlouva

Evidence, která shromažďuje údaje o probíhajících exekucích, byla spuštěna po několikaleté prodlevě loni v březnu.

Kvůli pochybnostem kolem registru byl tehdejší šéf komory Juraj Podkonický donucen odstoupit z vedení. Ale smlouva, kterou uzavřel s firmou Neutrics, zůstala v platnosti.

Bývalé vedení komory s jednatelem Neutricsu (vpravo)
Bývalé vedení komory s jednatelem Neutricsu (vpravo) | Foto: Ludvík Hradilek

Registr, který nyní obsahuje na 944 300 exekucí, tak spravuje soukromá firma a exekutorská komora inkasuje platby za výpisy z evidence.

Jenže zatímco za výpisy utržila komora 1,4 milionu korun, firmě Neutrics za stejné období vyplatila 4,7 milionu korun.

"Smlouva s firmou, kterou uzavřelo předchozí vedení komory, je prakticky nevypověditelná," uvedl viceprezident komory Jiří Prošek. "V souvislosti s novelou zákona, která nařizuje vkládat do registru i další údaje, nás staví do velmi nepříjemné situace."

Exekutorská komora už musela kvůli finanční situaci zvýšit členský příspěvek exekutorů na 50 tisíc měsíčně.

Trojnásobný zájem

Do registru také už zasáhlo ministerstvo spravedlnosti. Kvůli nízkému zájmu loni v říjnu snížilo cenu za výpis ze 120 na 60 korun.

"Ekonomickým výsledkem běžného provozu centrální evidence exekucí před touto novelou byla tzv. záporná nula, tedy většinu měsíců příjmy z CEE jsou o něco málo nižší než výdaje za údržbu," popsal situaci Prokeš. "Rozdíl je hrazen z příspěvků exekutorů."

Po snížení ceny za výpis se situace zlepšila. Počet pořízených výpisů se ztrojnásobil.

Kontakty Neutricsu

Dosud však z projektu těžila soukromá firma, která má podle zjištění Aktuálně.cz vazbu na bývalé vedení komory i na politiky.

Jednatel Neutricsu Jiří Němec se zná ze školy s tehdejším šéfem komory Jurajem Podkonickým, jenž smlouvu s firmou uzavřel.

V té době firma tajila skutečného vlastníka za akciemi na majitele. Teprve po upozornění Aktuálně.cz se k vlastnictví firmy přihlásil podnikatel Petr Šikoš.

Později online deník zjistil, že Šikoše, který v Toskánsku trávil dovolenou s šéfem ČEZ Martinem Romanem, navštívil bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) se šéfem výkonného výboru strany Romanem Jurečkem.

Šikoš blízko Topolánkovi

Šikoš byl také zachycen na fotografiích z Toskánska, jak se plaví na jachtě ve společnosti Topolánka; a také na Řebíčkově lodi.

Podnikatele spojuje s toskánskou aférou také jméno lichtenštejnského bílého koně Markuse Haslera, od kterého si Dalík údajně pronajal vilu pro Topolánkovu dovolenou.

Hasler totiž figuruje v několika českých společnostech spojených právě se Šikošem.

Topolánkovi je původem plzeňský podnikatel nablízku i nyní. S manželkou totiž vlastní byt v pražském domě, do kterého se nedávno šéf ODS nastěhoval.

 

Právě se děje

Další zprávy