Stát nechal pokácet vzácnou alej. Pokutu dostane firma

Pavel Baroch
10. 1. 2010 8:30
Lesy ČR nejspíš přijdou o milionovou dotaci z Bruselu
Místo činu: Břeclavská alej u Valtic, kde žily mimořádně vzácné druhy brouků
Místo činu: Břeclavská alej u Valtic, kde žily mimořádně vzácné druhy brouků | Foto: Jindřich Procházka

Valtice - Ve stromech Břeclavské aleje v Lednicko-valtickém areálu, který je na seznamu UNESCO, žilo několik druhů mimořádně vzácných brouků, kterým hrozí vyhubení.

Jenže dřevorubci desítky stromů z aleje pokáceli. Tesaříci a další cenné druhy, které mnohdy nežijí jinde než v okolí Valtic, tak přišli o podstatnou část svého životního prostoru.

Organizacím včetně státních úřadů, které kácení vzácné aleje naplánovaly a schválily, přitom za těžko nahraditelnou ekologickou škodu nic nehrozí.

Pokutu od Státní inspekce životního prostředí dostane soukromá dřevorubecká firma, která jen splnila to, co si u ní státní Lesy objednaly - pokácela označené stromy v aleji.

"Pokuta může dosáhnout výše až dva miliony korun," řekla Aktuálně.cz mluvčí inspekce Ivana Awwadová. Příslušné správní řízení zahájili inspektoři na konci roku.

Jeden ze vzácných brouků z Břeclavské aleje: páchník hnědý
Jeden ze vzácných brouků z Břeclavské aleje: páchník hnědý | Foto: Archiv

Státní úřad má krytá záda

S plánem vykácet desítky stromů v Břeclavské aleji v Lednicko-valtickém areálu, památce UNESCO, přišla Biosférická rezervace Dolní Morava, která i nechala zpracovat projekt.

Správce aleje - státní Lesy - si na "Obnovu Břeclavské aleje v Lednicko-valtickém areálu" dojednal bezmála 1,2 milion korun z evropského Operačního programu životní prostředí.

Státní Agentura ochrany přírody a krajiny následně povolila, aby do aleje vyrazili dělníci s pilami. Tvrdí, že o vzácných broucích ve stromořadí nevěděla.

Do písemného povolení navíc agentura zařadila formulaci, díky níž se odpovědnosti za ekologické škody zbavila.

"V případě, že v průběhu prací (kácení starých dřevin) bude zjištěn výskyt zvláště chráněných druhů organismů, je zadavatel povinen neprodleně tuto skutečnost oznámit příslušnému orgánu ochrany přírody, který stanoví další postup (ponechání kmenů na místě, transfer apod.)," uvádí se v prosincovém stanovisku brněnské Agentury ochrany přírody a krajiny, které má Aktuálně.cz k dispozici.

Je to alibismus, zlobí se entomologové

Podle entomologů jde ze strany státního úřadu, který má dbát na ochranu přírody, o alibismus. "Jak má, probůh, chlapík s motorovkou zjišťovat chráněné druhy?" poznamenal Lukáš Čížek z Entomologického ústavu Akademie věd a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.

Česká entomologická společnost konstatovala, že není nadále možné, aby podobné akce byly schvalovány "od stolu", aniž by se odpovědní lidé seznámili s reálným stavem přímo na místě.

"Organismy vázané na staré stromy patří mezi nejohroženější složky evropské biodiverzity, přičemž staré aleje a parky jsou často posledním místem, kde přežívají," upozornila entomologická společnost.

Kolik zůstane z bruselského milionu

Jelikož byl při kácení aleje porušen zákon o ochraně přírody a krajiny, reálně nyní hrozí, že z bruselského milionu na "Obnovu Břeclavské aleje v Lednicko-valtickém areálu" neuvidí státní podnik Lesy ani korunu, v lepším případě jen část prostředků. O tom ovšem teprve rozhodne ministerstvo životního prostředí.

"Který přístup nakonec uplatníme, posoudíme až na základě výsledku správního řízení, které zahájila Česká inspekce životního prostředí," řekla Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

 

Právě se děje

Další zprávy