Dohoda o D11 padla. Vláda nabízí farmářce jen 3 hektary

Eliška Bártová Eliška Bártová
9. 12. 2009 17:05
Loňské usnesení vlády o směně pozemků je smeteno ze stolu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Původní dohoda stvrzená usnesením Topolánkovy vlády o směně pozemků pro dostavbu D11 s farmářkou Ludmilou Havránkovou podle informací Aktuálně.cz definitivně padla.

Nepřímo to dnes potvrdil také Úřad vlády. "Všechno svědčí o tom, že ta dohoda - usnesení vlády, není právně realizovatelná," řekl Aktuálně.cz Michal Frankl, ředitel sekce předsedy vlády pro odborné činnosti.

Odmítl však konkretizovat důvody, proč navzdory usnesení vlády z dohody, která měla státu zajistit dostavbu dálnice výměnou za 253 hektarů pro farmářku Havránkovou, sešlo.

V současné době přišel úřad vlády na doporučení resortu dopravy s variantou, že po farmářce bude žádat jen 3 hektary, za které jí nabízí 3 hektary pozemků v místě, kde měl být původně postaven dálniční sjezd.

Další půdu ji chce stát dát - oproti původní dohodě, pouze do pronájmu.

"Ano, včera jsme byli na úřadu vlády na jednání, kde nám tuto nabídku dali," uvedla pro Aktuálně.cz Ludmila Havránková. "Asi bych s tím souhlasila. Co mi zbývá. Ale já jim už nevěřím, myslím, že to jen spěje k tomu, aby mě vyvlastnili. Kde budu mít záruku, že mně nová vláda nevypoví nájemní smlouvu?"

Právě tuto variantu směny 3 hektarů s největší pravděpodobností doporučí na počátku ledna Porada ekonomických ministrů vládě ke schválení.

Cesta k vyvlastnění?

Farmářce již úředníci z Úřadu vlády přijeli změnu plánů oznámit na konci října. Včera se pak uskutečnilo jednání v Praze.

"Chtějí, abychom do týdne sepsali požadavky na pronájem půdy, protože dálnice nám řadu pozemků protne a nebude na nich možné hospodařit," uvedla Havránková. "Je to už po tisící, co po mě něco chtějí, já už tomu nevěřím. I když něco sepíšeme, zase nás vypečou a nakonec to smetou ze stolu."

Podle Havránkové ji úředníci jako důvod zrušení původní dohody stvrzené vládou, uvedli politickou neprůchodnost.

"Když není politická vůle, ať si staví dálnici jinde," říká dnes farmářka unavená ze 17 let táhnoucího se sporu. "Nevidím to růžově, stále si myslím, že jen hledají cestu, jak mě vyvlastnit."

Obrat během roku

Přitom ještě před rokem byla situace zcela jiná. Topolánkova vláda vydala usnesení, že farmářce za jejích 10 hektarů, oceněných na 106 milionů korun, dá 253 hektarů zemědělských pozemků v hodnotě pouze 55 milionů.

Farmářka musela přistoupit na to, že rozdíl v hodnotě nebude po státu požadovat.

Obě strany na dohodu přistoupily. Jenže po obměně vládního kabinetu došlo ke zvratu a resort zemědělství společně s ministerstvem dopravy začal usilovat o zrušení dohody.

Nyní vše nasvědčuje tomu, že jejich záměr vyjde. Původně měla pracovní skupina sestavená premiérem Janem Fischerem vybrat jednu ze dvou variant řešení: buď tu vyplývající z usnesení vlády, nebo směna 10 hektarů za 10 hektarů.

Jenže ministerstvo dopravy přišlo s vlastní variantou - posunout čtvrtý dálniční sjezd a tudíž chtít po farmářce jen 3 hektary výměnou za 3 hektary stejně oceněných pozemků v místě, kde měl onen sjezd původně vzniknout.

"Tohle je podle nás ta správná a nejoptimálnější varianta v tuto chvíli," míní náměstek ministra dopravy Tomáš Kaas. "Směna tří hektarů je jasná. Nyní je ještě měsíc na to dořešit i podmínky případného pronájmu pozemků."

 

Právě se děje

Další zprávy