Česku hrozí další arbitráž. 140 milionů

Sabina Slonková, Simona Holecová
31. 1. 2006 14:03
Praha - Kvůli kauze zpronevěřených dotací z EU, o nichž jako první informoval deník Aktuálně.cz, jde Česko do další arbitráže.

Na mezinárodní rozhodčí se rozhodla obrátit nizozemská společnost K+ Venture Partners, majitel firmy Czech Venture Partners (CVP), která se cítí být poškozena postupem českého státu.

Firma chce peníze...

Konkrétně jde o počínání ministerstva pro místní rozvoj, pro něž CVP do roku 2003 spravovala dva fondy rizikového kapitálu na rozvoj podnikání.

"Do arbitráže jdeme i z toho důvodu, že stát náš nárok v minulosti uznal a slíbil uhradit, což se nestalo," oznámil dnes jednatel společnosti Vladimír Jež.

Celé prohlášení CVP má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

Nizozemci požadují 140 milionů korun jako kompenzaci dlužných odměn (které činí zhruba 35 milionů) a vzniklých škod - zejména poškození dobrého jména společnosti.

...ministerstvo důkazy

To se mělo stát v okamžiku, kdy firmě vypovědělo ministerstvo smlouvy.

A to po nátlaku někdejšího náměstka ministra Petra Formana, který v minulosti opakovaně společnost kritizoval na poradách vedení resortu.

Forman tvrdil, že CVP s penězi z Unie nakládá zcela nekontrolovaně. Tato tvrzení posléze podložil interním auditem; úřad poté v roce 2003 s firmou rozvázal spolupráci.

Forman dnes patří mezi deset lidí, které policie stíhá kvůli obvinění, že se pokusili okrást EU o 229 milionů korun. Ty Unie poslala Česku v rámci projektů na obnovu regionů.

Podle policie tak vysocí úředníci ministerstva - včetně Formana - zpronevěřili právě peníze, které dříve spravovala CVP.

Ministerstvo Radko Martínka již nároky CVP neformálně uznalo. Dohoda o narovnání měla být odsouhlasena už loni v únoru.

Poté však úřad požádal o důkazy, že předkládané nároky jsou hodnověrné. "Jejich oprávněnost měl rozhodnout soud. To se bohužel do této chvíle nepodařilo," podotkl včera ministr Martínek.

Stát podle něj hledal všechny možnosti, jak odvrátit nákladnou arbitráž: "Pokud nebudou všechny podklady předloženy, pak nezbude než abitráž provést. Jinou možnost nebudeme mít," připustil.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy