Kontrola na pozemkovém fondu potvrdila rozkrádačku

Táňa Králová, Euro.cz
10. 12. 2009 21:00
Státní úřad má na krku další velkou restituční kauzu
Budova Pozemkového fondu na pražském Žižkově.
Budova Pozemkového fondu na pražském Žižkově. | Foto: Repro Aktuálně.cz

Praha - Hloubková kontrola na Pozemkovém fondu České republiky (PF) prokázala machinace s restitučními nároky na pražském pracovišti. Závěry vnitřního auditu, který potvrzuje rozkrádání státního majetku, obdrželi minulý týden členové prezídia a dozorčí rady PF.

"Z prověřovaných 2578 spisů kontrola zjistila nedostatky v 884 případech. Někdy odhalila u jednoho spisu i více pochybení, takže celkem se počet chyb vyšplhal na 1214," uvádí se v dokumentu, který má týdeník EURO k dispozici.
 
Do jakých podvodů se státní fond namočil tentokrát? Sehraná parta vysoce postavených úředníků a jejich pomocníků zvenčí zařídila některým restituentům přecenění majetkových nároků. Protiprávní, ale bohaté. V jednom případě se restituční "šek" zvýšil z 241 tisíc korun na celých 5,9 milionu korun. Dohromady představuje nadhodnocení nároků asi 114 milionů korun.

Chybně byly také vyměřeny nároky za bezmála 50 milionů.

Konečný vývar pro lidi, zapojené do operace, by mohl vynést téměř miliardu korun, kdyby obohacené nároky stihli proměnit v pozemky a prodat je. Oškubaný by byl jako obvykle stát. Kauza, kterou se fond snažil dlouho tajit, snese srovnání s takzvaným zvláštním režimem, při němž PF přihrál lukrativní pozemky spekulantům. Aféra má soudní dohru trvající dodnes. A soudům se nevyhne ani zvláštní režim č. 2.

Práce pro policii

Podvodné manipulace prováděli úředníci jak u majetkových nároků, které se vyměřovaly poprvé, tak u již existujících, kde cenu přepisovali směrem nahoru. Jen výjimečně výši nároku zkrátili.

Souvislosti

Majetkový nárok získali restituenti v případě, že jim stát nemohl vrátit původní pozemky. Dle platných pravidel se oceňují dle stavu pozemku v době jeho odnětí. Je pak velký rozdíl, jde-li o pole či louku v katastru sousedícím s Prahou (cena od tří do deseti korun za metr čtvereční), nebo o stavební parcelu na území hlavního města (250 korun za metr čtvereční). A právě na tom bylo založeno přeceňování. V rozporu s vyhláškou fond třeba upravil na "pražskou cenu" výši nároku, vyměřeného za pozemky v Písnici. Ta ovšem v době vyvlastnění nebyla součástí hlavního města, takže správné ocenění je několikanásobně nižší.

Původní znění článku naleznete ZDE

Při prověrce 276 přeceněných nároků kontroloři zjistili závažné nedostatky u 129 rozhodnutí. Z nich u 26 prokázali neoprávněné zvýšení o více než 9,5 milionu korun. V dalších 92 případech stoupla hodnota restitučního nároku o 104 miliony korun. Tady ale kontroloři zatím nebyli schopni chybu prokázat. Práci jim totiž komplikuje nepořádek ve spisech, které jsou mnohdy nekompletní.

Pouze u jedenácti nároků se hodnota snížila, ale jen u dvou to prověrka potvrdila najisto. Podobně u prvotně oceněných nároků nejsou kontroloři s to definitivně potvrdit protiprávní postup u 127 případů dohromady za téměř 42 milionů korun. Za špatně vyměřené audit naplno prohlásil pouze devět nároků v celkové částce 5,4 milionu korun.
 
Kontrolní zpráva uvádí, že takové nedodržování pravidel vedlo ke zvýhodnění některých oprávněných osob a naopak k diskriminaci ostatních. "PF neplnil své povinnosti při hospodaření s majetkem státu dané zákonem," píše se v materiálu.

Zjištění vlastní kontroly včetně příslušných dokladů chce fond předat policii. Její vyšetřovatelé by však už měli dávno konat, protože na PF a některé osoby zapojené do restitučních transakcí bylo kvůli rozkrádání majetku podáno trestní oznámení.

 

Právě se děje

Další zprávy