V Paroubkově kraji řídí ČSSD muž odsouzený za loupeže

Martina Machová Martina Machová
9. 12. 2009 14:10
Karel Vrba je místopředsedou krajské organizace v kraji, kde je volebním lídrem Jiří Paroubek.
Foto: Ludvík Hradilek

Most - Sociální demokraté na Ústecku, kde je volebním lídrem předseda strany Jiří Paroubek, mají v nejužším vedení muže, který byl dvakrát odsouzen za násilné trestné činy.

Potvrzuje to jednak několik na sobě nezávislých zdrojů ze samotné strany a také dokumenty, do nichž měl deník Aktuálně.cz možnost nahlédnout. Datum narození uvedený v soudních spisech se shoduje s údaji ve stranické kartotéce.

Karel Vrba dostal naposled v roce 2006 trest za loupež, výtržnictví a ublížení na zdraví. Před devíti lety, v roce 2000, byl pravomocně odsouzen krajským soudem v Ústí nad Labem k souhrnnému trestu na dva a půl roku vězení s podmínkou na 4 roky.

Dnes je místopředsedou Krajského výkonného výboru ČSSD. Je také místopředsedou okresního výboru v Lounech a předsedou organizace v Libčevsi.

Hovoří soudní spis

Deník Aktuálně.cz měl možnost nahlédnout do obou soudních spisů. Podle prvního z nich zbil Vrba v roce 1994 v Mostě taxikáře a v roce 1997 uplácel zaměstnance STK v Podbořanech, aby získal protokoly o technické způsobilosti pro auta dovezená z ciziny.

V roce 2006 byl odsouzen znovu, tentokrát za loupež, výtržnictví, ublížení na zdraví.

Nejprve v roce 1999 v motorestu v severočeské Havrani zbil s kamarády jednoho z hostů, říká soudní spis číslo 2.

A k tomu se podle soudních záznamů přidalo, že o měsíc později s kumpány napadl majitele mosteckého night klubu. Poté, co se sami obsluhovali na baru a rozbíjeli interiér, si navíc odnesli alkohol a cigarety.

Samotný Vrba o přečinech mlží. "Já si na to nevzpomínám, já nevím. Dal jsem žádost o výpis z trestního rejstříku, včera jsem si pro něj byl a nemám v něm záznam. To by vám jako redaktorce mělo stačit," reagoval na dotazy po obou případech.

Půvab podmínky

Soud jej odsoudil na 2 roky vězení. Zároveň opět dostal dvouletou podmínku.

V odůvodnění rozsudku stojí, že kvůli uplynutí předchozí podmínky je potřeba na Vrbu pohlížet jako na netrestaného. Soudce rovněž přihlédl i době, která uplynula od spáchání trestných činů.

Navzdory dvěma trestům je dnes Vrbova trestná minulost zahlazena. Bez problému přestál obě dvě zkušební doby podmíněného trestu, zápis v trestním rejstříku byl vymazán a před zákonem se stal občanem, který jako by nikdy odsouzen nebyl.

"Pan Vrba byl osvědčen podle paragrafu 60/1 trestního zákoníku," popisuje to v řeči práva mluvčí mosteckého soudu Bohumila Huňáčková.

Ze zločinu do strany

Karel Vrba se dostal do čela severočeské ČSSD teprve letos v březnu na návrh lounských straníků.

"Zvolen byl až v druhém kole. Původně Louny navrhovaly pana Růžka, ten ale stejně jako já neprošel. Asi měsíc na to přišly s panem Vrbou," vzpomíná děčínský sociální demokrat a taktéž místopředseda krajské organizace Jaroslav Foldyna.

Současně Karel Vrba působí hned ve dvou komisích Ústeckého kraje - majetkové, jež doporučuje radě hejtmanství prodeje jeho nemovitostí a komise Fondu obnovy Ústeckého kraje, jejíž členové rozdělují dotace například po přírodních katastrofách.

Prověříme, řekl předseda

Jak se mohl muž s minulostí Karla Vrby stát předním funcionářem sociální demokracie, popsal v reakci zaslané médiím předseda krajského výkonného výboru ČSSD Petr Benda.

"Karel Vrba se vykazuje čistým trestním rejstříkem, ČSSD nemá jinou možnost, jak si bezúhonnost svých členů a funkcionářů ověřit," uvedl v prohlášení a dodal, že případ prověří kontrolní orgány ČSSD.

Celé znění odpovědi Petra Bendy ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy