Vesecká prověří kauzu Gripeny, kterou policie odložila

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
2. 12. 2009 12:00
Nejvyšší státní zástupkyně má podezření ze závažné trestné činnosti
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Policií už dvakrát odložené vyšetřování korupce při pronájmu stíhaček Gripen pro českou armádu se může znovu otevřít.

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká nařídila svým lidem, aby tuto kauzu prověřili.

Aktuálně.cz to potvrdila mluvčí Vesecké Renata Malinová.

"Nejvyšší státní zástupkyně využila svého oprávnění a nařídila provést kontrolu skončené věci v kauze pronájmu švédských stíhacích letounů Gripen vzhlem k podezření ze závažné trestné činnosti," uvedla Malinová.

Zastupitelsví si od protikorupční policie vyžádá spis a veškeré materiály v případu a pak se rozhodne, jestli má vyšetřování pokračovat, nebo ne.

Vyšetřování číslo tři na obzoru?

Pokud by se podezření Vesecké potvrdilo, bylo by to už potřetí, kdyby se česká policie úplatkářskou aférou zabývala. Druhé vyšetřování bylo oficiálné ukončeno v pondělí. Informaci o tom přinesl deník Aktuálně.cz.

Poprvé bylo vyšetřování odloženo na počátku tisíciletí, kdy sice detektivové konstatovali, že se při dojednávání pronájmu stíhaček uplácelo, viníky ale nelze usvědčit.

Druhé kolo českého vyšetřování rozjely úřady v zahraničí, které do Prahy poslaly řadu důkazů. Mimo jiné i fax klíčové postavy celého příběhu lobbisty Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, v němž urguje zaslání peněz určených mimo jiné pro dvacítku českých politiků a úředníků.

O faxu informovala před časem švédská veřejnoprávní televize. Ani tento dokument ale k obvinění nevedl, ostatně jména lidí, pro něž měly být úplatky - celkem tři miliardy korun - určeny, na faxu uvedena nebyla.

 

Právě se děje

Další zprávy