Česká policie: Úplatky z kauzy gripeny trestat nebudeme

Sabina Slonková, Adam Junek
30. 11. 2009 13:20
Policie nenašla dostatek důkazů, aby mohla někoho obvinit
Přiletěly na konta českých politiků úplatky za Gripeny? Nemáme důkaz, krčí rameny detektivové.
Přiletěly na konta českých politiků úplatky za Gripeny? Nemáme důkaz, krčí rameny detektivové. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Protikorupční služba ukončila vyšetřování obřích úplatků v kauze Grippen. Konstatovala, že za pochybný pronájem stíhaček pro českou armádu nebude nikoho stíhat.

Verdikt přišel ve stejné době, kdy online deník Aktuálně.cz zveřejnil, že se o případ začal zajímat americký úřad pro vyšetřování FBI. Američany na kauzu upozornili dva bývalí manažeři rakouské Erste Bank, kteří chtějí americké justici dodat důkazy o korupci během českého tendru.

Konec vyšetřování české policie v pondělí potvrdil Aktuálně.cz mluvčí protikorupční služby Roman Skřepek.

"Dnešního dne bylo vydáno usnesení, kterým se celá věc odkládá," uvedl Skřepek.

Přeloženo to znamená, že policie nenašla dostatek důkazů, aby mohla někoho obvinit.

Tři miliardy pro Čechy

Je to už podruhé, co kauzu gripeny potkal stejný osud. Poprvé bylo vyšetřování odloženo na počátku tisíciletí, kdy sice detektivové konstatovali, že se při dojednávání pronájmu stíhaček uplácelo, viníky ale nelze usvědčit.

Druhé kolo českého vyšetřování nyní rozjely úřady v zahraničí, které do Prahy poslaly řadu důkazů. Mimo jiné i faxt klíčové postavy celého příběhu lobbisty Alfonse Mensdorffa-Pouillyho, v němž urguje zaslání peněz určených mimo jiné pro dvacítku českých politiků a úředníků.

O faxu informovala před časem švédská veřejnoprávní televize. Ani tento dokument ale k obvinění nevedl, ostatně jména lidí, pro něž měly být úplatky - celkem tři miliardy korun - určeny, na faxu uvedena nebyla.

Jediný zatčený

Švédská televize současně uvedla, že úplatky v Česku byly kromě Mensdorfa spojeny s bývalým kanadským ministrem a emigrantem Otto Jelinkem a zbrojařem a přítelem Miroslava Kalouska Richardem Hávou. Oba muži to popřeli.

Takto zpravovala švédská televize SvT o gripenech: Skrytá kamera a rozhovor s Janem Kavanem.
Takto zpravovala švédská televize SvT o gripenech: Skrytá kamera a rozhovor s Janem Kavanem. | Foto: Převzato z SvT

Obviněn tak zůstává jen Mensdorf, který byl před rokem zatčen a strávil nějaký čas ve vazbě v Rakousku. Nyní čeká na soud na svobodě.

Podobně jako v Česku skončilo před časem i vyšetřování transakcí britsko-švédského zbrojařského konsorcia BAE Systems a SAAB ve Švédsku a Velké Británii. Šetření obří korupce bylo zastaveno poté, co zbrojaři oznámili, že přiznají vinu, omluví se a zaplatí pokutu. Termín ale vypršel v září, sjednaná dohoda naplněna nebyla a vyšetřující úřady tak oznámily, že nakonec žalobu proti firmě kvůli korupci připraví.

Nakolik budou úspěšní, není jisté. Jisté však naopak je, že jim zcela jistě může pomoci vyšetřování ve Spojených státech, které se má formálně rozeběhnout po Novém roce s pomocí již zmíněných manažerů Erste Bank. Američani - na rozdíl od britských úřadů - nemají důvod být k BAE Systems shovívaví - mimo jiné jejich letouny byly v řadě vyšetřovaných tendrů přímými konkurenty švédsko-britského konsorcia.

 

Právě se děje

Další zprávy