Erste zareagovala na obvinění z korupce, chystá žalobu

Sabina Slonková, Adam Junek
30. 11. 2009 9:15
Dva bývalí bankéři tvrdí, že Erste při privatizaci uplácela
Peter Andahazy a Hans Leitner
Peter Andahazy a Hans Leitner | Foto: Ludvík Hradilek

Vídeň, Praha - Dva bývalí manažeři rakouské společnosti Erste, kteří rozpoutali skandál s údajnou korupcí při privatizaci bank ve střední a východní Evropě včetně České spořitelny, mohou počítat s tím, že sami půjdou před soud.

Jejich bývalý zaměstnavatel se rozhodl, že je za slova o korupčních praktikách Erste Bank zažaluje.

"Připravujeme podání žaloby pro poškozování dobrého jména," sdělila Aktuálně.cz Hana Cygonková, mluvčí rakouské Erste Bank.

Peter Andahazy a Hans Leitner se ale procesu nebojí. Jsou přesvědčeni, že svá slova doloží.

Dvojice manažerů, které Erste letos zjara propustila, tvrdí, že společnost získávala některé své akvizice v evropských zemích uplácením tamních úředníků a politiků. Oba muži tvrdí, že se uplácelo i v Česku při privatizaci České spořitelny.

Kdo je kdo

Hans Leitner a Peter Andahazy

  • Bývalí manažeři dceřiného fondu Erste - společnosti Spartinvest.
  • Letos zjara byli propuštěni kvůli údajnému praní špinavých peněz a nelegálnímu obchodu se zlatým prachem. Rakouská prokuratura je ale obvinění zbavila a jejich stíhání zastavila.
  • Bankéři následně vyrazili do útoku - rozpoutali proti Erste vyšetřování, v němž jde o podezření z korupce při privatizaci bank.
  • Vycházejí mimo jiné z informací od Leitnerova tchána, který byl letitým členem dozorčí rady Erste, a tudíž měl exkluzivní přístup k dění ve společnosti. Tento bankéř je ale nyní těžce nemocný a jeho osobní svědectví je vyloučeno.
  • Žalobu chystají k americkému federálnímu soudu, což jim umožnil fakt, že Erste je v USA kotovaná na burze a vlastní americkou bankovní licenci. Ve chvíli, kdy se americká justice formálně chopí případu, může vést vlastní vyšetřování v zemích, kterých se to týká.
  • "Jde nám o očištění pověsti, abychom se skutečně očistili, potřebujeme dokázat, že špatní jsou ti na druhé straně. A to není v malém Rakousku nebo zemích, kde se nekalé praktiky odehrávaly, reálné. Proto jsme se rozhodli využít amerického práva," uvedl Leitner.

Žaloba v USA

Exbankéři jsou si natolik jisti svým tvrzením, že připravují žalobu k federálnímu soudu ve Spojených státech. Sešli se i s agenty FBI, kteří se už o celý případ rovněž začali zajímat. Formálně se ale vyšetřování rozeběhne až po Novém roce.

Deník Aktuálně.cz již uvedl, že jistota Andahazyho a Leitnera pramení z doposud nashromážděných dokladů, které se sbíhají u jejich amerických právníků. Mezi důkazy je podle obou manažerů i řada dokumentů z tajných služeb několika evropských států.

"Poté, co bylo zveřejněno, že hodláme bojovat proti praktikám Erste ve Spojených státech, začali se nám ozývat příslušníci tajných služeb z celé Evropy a nabízet materiály, které by nám mohly u soudu pomoci. Díky tomu máme v některých zemích už velmi podrobně zmapovaná jména zainteresovaných osob, toky peněz či jiných 'bonusů' a také třeba čísla kont," sdělil deníku Aktuálně.cz Hans Leitner.

 

Právě se děje

Další zprávy