Přítel děkana Pospíšila a boss ODS studuje na odvolání

Eliška Bártová Eliška Bártová
27. 11. 2009 14:01
Kromě Jurečka získali titul na právnické fakultě i další členové plzeňské ODS
Vlivný podnikatel člen ODS přítel Pospíšila student práva Roman Jurečko na kongresu ODS
Vlivný podnikatel člen ODS přítel Pospíšila student práva Roman Jurečko na kongresu ODS | Foto: Ludvík Hradilek

Plzeň - Právnickou fakultou v Plzni, kterou zmítá aféra s rychlostudenty, absolvovali také lidé blízcí současnému děkanovi Jiřímu Pospíšilovi.

Politik ODS a bývalý ministr spravedlnosti byl zvolen do čela fakulty jako ten, kdo má za úkol poměry na fakultě prověřit a stabilizovat.

V magisterském programu v současné době studuje například Pospíšilův přítel, podnikatel a člen výkonného výboru ODS Roman Jurečko.

Jde o jednoho z nejvlivnějších straníků, zákulisí ODS o něm mluví jako o "kmotrovi" ovládajícím dění v plzeňském regionu.

Přijat na odvolání

Jurečko byl na fakultu přijat v době, kdy tam Pospíšil učil, a to až na odvolání. Právě tento způsob přijímání označila Akreditační komise za pochybný a netransparentní.

Na plzeňská práva mělo být takto přijímáno až 60 procent studentů. Takové množství mělo podle předsedkyně komise Vladimíry Dvořákové sloužit k "zamaskování" toho, aby se na školu dostali někteří konkrétní lidé.

"Ano, byl jsem přijat na odvolání," potvrdil Aktuálně.cz Jurečko.

Zároveň odmítl, že by mu s nestandardním přijetím na fakultu - ať už Pospíšil nebo někdo jiný z vedení školy - pomohl. "Nikdo mi při tom nepomáhal. Zkrátka, když mi přišlo, že mě nepřijali, tak jsem se odvolal," říká.

Na dovolené v Toskánsku

Pospíšila s Jurečkem pojí kromě stranické příslušnosti také přátelství. Již dříve bývalý ministr spravedlnosti v rozhovoru pro Aktuálně.cz uvedl, že společně třikrát strávili dovolenou v Toskánsku.

Při letošní cestě po Itálii navštívili mimo jiné šéfa ČEZ Martina Romana a plzeňského podnikatele Petra Šikoše.

Jurečko byl v roce 2003 byl podmínečně odsouzen za to, že řídil auto po odebrání řidičského průkazu.

V roce 2007 pak byly s Jurečkem spojovány účelové nábory lidí do strany.

Plzeňská ODS na právnické fakultě

  • Jiří Pospíšil - současný děkan fakulty, poslanec. Na fakultě získal titul Mgr, i JUDr. Obě práce nesou shodný název Věcná břemena. Obě práce jsou uloženy v knihovně
  • Roman Jurečko - Pospíšilův známý, místopředseda plzeňské ODS, člen výkonné rady, podnikatel, na fakultu byl přijat na odvolání v roce 2007. Nyní je ve třetím ročníku magisterského studia
  • Miroslav Kalous - bývalý primátor Plzně, náměstek ministra pro místní rozvoj. Získal titul Mgr, i JUDR. Diplomová práce v knihovně chybí
  • Marcela Krejsová - náměstkyně primátora Plzně. Získala titul Mgr., JUDr. Obě její práce nesou stejný název Odpovědnost zaměstnavatele za škodu
  • Karel Paleček - bývalý radní, který musel kvůli skandálu rezignovat. Získal titul Mgr. i JUDr. Obě práce mají stejný název Právo a svoboda
  • Hynek Brom - starosta plzeňské části, náměstek předsedy ÚOHS, získal titul Mgr., nyní na škole vyučuje správní právo
  • Antonín Dejmek - asistent Jiřího Pospíšila. Diplomovou práci obhájil letos v květnu.

Pevný v kramflecích

I když jej Mirek Topolánek vyzval po řidičské aféře k odstoupení ze všech funkcí, Jurečko své postavení ve straně i v regionu upevnil.

V současnosti je nejen místopředsedou plzeňské ODS, které předsedá Pospíšil, ale zasedá také ve výkonné radě ODS - je jedním z mála, komu v tomto výboru schází před jménem vysokoškolský titul.

Zároveň je v čele představenstva Plzeňské teplárenské, o jejíž koupi usiluje skupina J&T. Před rokem na návrh Aleše Řebíčka také zasedl do správní rady Správy železniční dopravní cesty.

Jurečko také provozoval restauraci Golf Park v areálu golfového hřiště Golf Park Plzeň, jehož akcionářem je již zmíněný podnikatel Petr Šikoš, s nímž se Jurečko s Pospíšilem potkali letos v Toskánsku.

Oba řekli, že šlo jen o náhodu.

Vztah mezi školou

Jurečko studuje na plzeňské fakultě ve třetím ročníku magisterského studia. Na okolnosti svého přijetí v roce 2007 si nevzpomíná.

"Tohle bych nechtěl pitvat. Nevím, na jakém místě pod čarou jsem byl, to jsem nezkoumal," řekl Aktuálně.cz Jurečko. Nechce hovořit ani o motivaci, proč si ke studiu vybral právě právnickou fakultu. "To je vztah mezi mnou a školou. Rozhodl jsem se podle sebe."

Že by se v jeho nestandardním přijetí angažoval někdo z fakulty včetně Pospíšila odmítl. "Toto zcela odmítám, pan Pospíšil mi nikdy k ničemu nepomohl a ani do budoucna se to nestane," uvedl.

Magistr i doktor

Pospíšil po zvolení děkanem právnické fakulty
Pospíšil po zvolení děkanem právnické fakulty | Foto: Jan Langer

Kromě Jurečka obhájil na fakultě diplomovou práci také Pospíšilův asistent Antonín Dejmek. U toho je zajímavé, že na na Facebooku patří mezi fanoušky bývalého proděkana Milana Kindla, který po skandálu musel školu opustit.

Paradoxně právě Dejmek údajně také patřil mezi organizátory petic na podporu bývalého vedení.

Na fakultě studovali také další čtyři vysocí funkcionáři plzeňské ODS.

Například bývalý primátor Plzně, nynější náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous (ODS) získal na právnické fakultě jak magisterský titul, tak i malý doktorát. Titul JUDr. obhájil letos v květnu.

Jeho diplomová práce na téma Sousedská práva však patří mezi ty, které není možné v knihovně dohledat.

Navzdory předpisům v knihovně Kalousova diplomka z roku 2008, jejímiž oponenty byl nedávno odstoupivší proděkan Milan Kindl a jeho spolupracovník Ondřej David, chybí. Kindl s Davidem a s dalším kolegou Janem Suchým současně zasedli v komisi, která jeho práci hodnotila.

"Pamatuji si, že jsem tu práci na fakultu odevzdával," říká dnes Kalous. "Ale nevidím důvod vám vysvětlovat, proč tam dnes není."

Náměstkyně i radní

Stejně jako Kalous získala na fakultě zmítané skandály oba tituly další členka plzeňské ODS - náměstkyně plzeňského primátora Marcela Krejsová.

Jak pro obhajobu magisterského titulu, tak při rigorózním řízení použila závěrečnou práci se stejným názvem Odpovědnost zaměstnavatele za škodu.  

Podobně jako náměstkyně použil práce se stejným názvem k obhajobě obou titulů také bývalý radní v Plzni za ODS a člen oblastní rady strany Karel Paleček, jenž v srpnu musel po skandálu v plzeňském nočním klubu na svůj post rezignovat.

S prací s názvem Právo a svoboda získal v roce 2002 na právnické fakultě magisterský titul a o tři roky později také malý doktorát.

Paleček měl v Plzni na starosti bezpečnost, řídil také Městskou policii. U jejího vedoucího Luďka Hosmanna, jež na fakultě také studoval, vyšlo nedávno najevo, že svoji práci opsal od bývalého nadřízeného. Na svoji funkci rezignoval.

 

Právě se děje

Další zprávy