Barták dal vyhodit vojáky, kteří nosili helmy s erby SS

Domácí Domácí
10. 11. 2009 16:35
Před pár dny jim ministr přitom dal vyznamenání
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: www.army.cz, J. Plescher

Praha - Ministr obrany Karel Barták dal propustit z armády dva vojáky, kteří během svého pobytu v Afghánistánu nosili přilby se symbolikou nacistických jednotek SS.

Jejich velitele Petra Procházku, který o provinění věděl a snažil se, aby se na něj nepřislo, pak ministr postavil mimo službu.

Tíha případu ale dolehla i na nejvyšší armádní patra.

Barták dočasně postavil mimo službu také zástupce náčelníka Generálního štábu Jiřího Halašku, do jehož odpovědnosti spadá velení kontingentům Armády ČR v zahraničí.

Vyhazov bez výsluh

Barták o svých krocích informoval novinářa na dnešní tiskové konferenci. Nadporučík Jan Čermák a praporčík Hynek Matonoha opouštějí armádu okamžitě a bez nároku na náhrady.

Podle listu Mf Dnes, který na případ upozornil, "zdobily" přilby velitele roty Čermáka a praporčíka Matonohy erby brigády SS Dirlewanger a divize SS Hohenstaufen.

Ministr obrany Karel Barták
Ministr obrany Karel Barták | Foto: Ludvík Hradilek

Jejich chování označil Barták za "nepřijatelné".

"Ten erb SS jsem na přilbě opravdu měl. Byla to ode mě klukovina, které hrozně lituji. Dnes již vím, že ty erby patří SS. Jsem Honza, a tak jsem si dal z recese na přilbu to 'háčko' s mečem... jako svou iniciálu," bránil se Čermák.

Pikantní je, že ministr oba vojáky minulý týden, po jejich návratu z Afghánistánu, vyznamenal.

Jejich velitele Petra Procházku, který se měl pokoušet celou záležitost ututlat, armáda také suspendovala. O jeho osudu rozhodne další vyšetřování.

Případu si všímají i zahraniční média. Na provinění a potrestání českých vojáků upozornila na svém webu například britská stanice BBC.

Barták vyhodil i neonacistu

Ministr Karel Barták se včera také vypořádal s Lukášem Sedláčkem, který podle policií zajištěných záběrů cvičí neonacisty pro útoky na živé cíle.

Armáda muži napojenému na extrémistickou organizaci White Justice sebrala hodnost a podobně jako dva vojáci z Afghánistánu odejde bez nároku na výsluhy.

 

Právě se děje

Další zprávy