Bývalý rozvědčík na ministerstvu financí. To už reaguje

Eliška Bártová Eliška Bártová
9. 11. 2009 18:30
Emelír Erdélyi vede na ministerstvu metodické a kontrolní oddělení
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na ministerstvu financí působí od roku 2004 podle informací Aktuálně.cz bývalý komunistický rozvědčík Elemír Erdélyi.

V současné době je pověřen vedením metodického, kontrolního a analytického oddělení, které spadá pod loterijní odbor.

Jak vyplývá z dnes zveřejněného seznamu příslušníků rozvědky hlavní správy, Erdélyi působil v rozvědce pod krycím jménem Fojtánik.

Od roku 1986 byl veden jako starší referent a později postoupil na post referenta specialisty odboru dokumentačně operativní nelegální rozvědky.

Erdélyi sice na post na ministerstvu nepotřeboval negativní lustrační osvědčení, přesto je touto informací ministerstvo financní znepokojeno.

"Je to pro nás nová zpráva. Není to nic pozitivního, nejsme z toho nadšeni," reagoval na toto zjištění mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. "Určitě se tím budeme zabývat. Nový ředitel odboru chystá reorganizaci, tak uvidíme, jak to budeme řešit."

Komorous, Peklo, Střelec

Seznam kádrových příslušníků hlavní správy rozvědky zveřejnil dnes na internetu Ústav pro studium totalitních režimů.

V databázi je zahrnuto na 940 jmen s jejich osobními kartami, u některých jsou k dispozici také dobové fotografie.

Podle Ústavu post staršího referenta, na kterém působil i Erdélyi, byl používán u osob, které již získaly nějaké zkušenosti v rámci sboru Národní bezpečnosti.

Rozvědka byla podle Ústavu nedílnou součástí sovětského rozvědného aparátu pod kontrolou KGB. "Snažila se pronikat do důležitých objektů v demokratickém zahraničí i zemí třetího světa," sdělil Žáček. Zaměřena byla i proti představitelům politického exilu.

Mezi rozvědčíky patřil například současný náměstek ministra vnitra Jiří Komorous, bývalý policista Jaromír Peklo, nebo například bývalý asistent senátora Miroslava Antla (ČSSD) Igor Střelec, jenž má také blízko k Aleši Řebíčkovi (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy