Sněmovna vydala poslance Wolfa k trestnímu stíhání

Martina Machová Martina Machová
6. 11. 2009 13:27
Bývalý sociální demokrat obvinění odmítá a tvrdí, že jde o politiku
Poslanci vydali svého kolegu Petra Wolfa trestnímu stíhání
Poslanci vydali svého kolegu Petra Wolfa trestnímu stíhání | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanci zbavili imunity svého kolegu Petra Wolfa, jehož policie podezírá z pokusu o úvěrový podvod a z porušování autorských práv.

Vyslyšeli tak pondělní doporučení mandátového a imunitního výboru, který neshledal, že by kauza vznikla na politickou objednávku, jak tvrdí sám Wolf, a doporučil poslance policii vydat.

Podle vyšetřovatelů se Wolfova firma UT 2002 pokusila zneužít státní dotace v řádu milionů. Výsledná studie má ale podle policie mnohem nižší hodnotu. Za součást vlastní práce měl například vydávat dokument volně dostupný na internetu.

Wolf se brání, že celý případ je jen pokus o jeho politickou diskreditaci, a že "kauza Wolf" ve skutečnosti neexistuje.

"Je to msta za to, že jsem vystoupil z ČSSD," přesvědčoval kolegy dnes již nezařazený poslanec. Postavili se za něj někteří pravicoví zákonodárci, levice naopak lobovala za jeho vydání.

Jednání sněmovny se účastnila i Wolfova právnička Klára Veselá-Samková. Na snímku s jinou svou klientkou - Marcelou Urbanovou
Jednání sněmovny se účastnila i Wolfova právnička Klára Veselá-Samková. Na snímku s jinou svou klientkou - Marcelou Urbanovou | Foto: Ludvík Hradilek

Žádost policie o vydání je podle Wolfa založena jen na fabulaci vyšetřovatelů. "Policejní orgán zcela ignoruje stanovisko NKÚ a stanovisko ministerstva životného prostředí," tvrdí.

Wolf tvrdí, že vše již urovnal

Prověrky těchto institucí podle něj potvrdily závěr, že nebyl spáchán žádný trestní čin.

"Kontroly účetnictví byly po vyjasnění nedorozumění doplněny o další doklady a to vše vedlo ke smírnému řešení dohodou o narovnání," argumentuje poslanec.

Právní hodnota policejní žádosti je podle něj tristní a objevují se v něm mnohé nepravdy. "Materiál působí dojmem, že jeho vznik byl konstruován pod vlivem drakonické demence, nebo objednán." Rovněž připustil, že kvůli průběhu vyšetřování zvažuje obrátit se na policejní inspekci.

Wolf vystoupil z ČSSD loni v červnu. Potom obvinil jejího předsedu Jiřího Paroubka, že se ho snažil při volbě prezidenta republiky počátkem roku vydírat.

Prý Wolfovi řekl, že když nepodpoří kandidáta Jana Švejnara, zveřejní informace o údajných nesrovnalostech při čerpání dotace v jeho firmě. Šéf ČSSD pokus o vydírání popřel.

 

Právě se děje

Další zprávy