Senát v režii lobbistů přihrál miliardy teplárnám

Eliška Bártová Eliška Bártová
5. 11. 2009 23:54
Senátoři umožnili teplárenským firmám přístup k miliardám za povolenky
Hospodářský výbor hlasuje pro novelu o povolenkách
Hospodářský výbor hlasuje pro novelu o povolenkách | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátoři dnes nečekaně zařadili na program jednání novelu, díky které teplárenské firmy nebudou muset nakupovat povolenky za znečištění.

Sumu, kterou by za povolenky jinak energetické firmy musely zaplatit státu - zhruba 65 miliard - tak budou moci proinvestovat do nových technologií.

Čerpání z tohoto balíku už v červenci zajistili poslanci firmě ČEZ, když vpašovali do zákona přílepek, čímž obešli standardní legislativní proces. Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) tento krok označil "krádeží za bílého dne."

Zatímco za protlačením přílepku do sněmovny stál tehdy ČEZ, novela nyní vznikala v Senátu pod taktovkou teplárenských firem.

A stejně jako poslanecký přílepek, i tato novela měla v podstatě zajištěno, že bude schválena. A skutečně, ve čtvrtek v podvečre nakonec senátoři novelu schválili. Proti byl pouze jediný senátor.

"Jestliže to energetická lobby dokázala protlačit tehdy, nevidím důvod, proč by to nedokázala i nyní," řekl ještě před hlasováním otevřeně v rozhovoru pro Aktuálně.cz senátor a předseda podvýboru pro energetiku Jiří Bis (ČSSD).

Zabít, nebo pustit?

Právě Jiří Bis je hlavním iniciátorem novely. Sám přitom zasedá v dozorčí radě Plzeňské teplárenské a dříve zastával stejnou funkci v gigantu ČEZ.

Hlavní iniciátor novely senátor Bis
Hlavní iniciátor novely senátor Bis | Foto: Ludvík Hradilek

Ani se netají tím, že jeho ruku při přípravě novely - stejně jako při hlasování o přílepku - vedly právě tyto firmy a lobbisté.

Jen pár dní předtím, než měl senát v červenci schvalovat kritizovaný přílepek, zorganizoval Bis výjezdní zasedání podvýboru pro energetiku přímo do Plzeňské teplárenské.

"Ptal jsem se jich, jak to vnímají a co chtějí," popisuje senátor tehdejší setkání. "Jestli chtějí, abychom to zabili, nebo pustili. A oni byli pro, abychom to pustili. Tam se zrodil názor odhlasovat to s tím, že následně připravím novelu, kde se posunou termíny."

Bis tedy společně se všemi členy podvýboru - kromě Soni Paukertové (bezp.) a jednoho nepřítomného senátora - zvedl pro přílepek ruku.

Jak to chcete, kluci?

Povolenky v centru zájmu

Na jednání výborů o povolenkých ve středu přišli:

  • zástupci ministerstva průmyslu
  • ministerstva životního prostředí
  • a dokonce zástupce prezidenta Klause
  • lobbista firmy PanSolutions
  • zástupce lobbistické firmy Candol Partners

"Neřekl bych, že jsem s návrhem spokojen," uvedl náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík. "Máme informace, že stejně jako u přílepku tato novela projde, tak jsme se rozhodli předložit úpravy, které to mohou alespoň vylepšit."

To, že vznikne novela kontroverzního "přílepku" a tím bude tento nestandardní postup de facto legalizován, bylo podle Bisa jasné už předem.

"Obě firmy - ČEZ i teplárny - totiž především potřebovaly, aby se to rychle odhlasovalo ještě před předčasnými volbami, které tehdy hrozily," říká senátor. "Neměly totiž jistotu, jaké bude složení nového parlamentu."

Senátor tedy vyslyšel jejich přání: zvedl ruku pro přílepek, jenž do zákona zakotvil možnost získat povolenky zdarma. Zároveň připravil novelu, kde jsou stanoveny nové termíny pro přípravu projektů. I tyto termíny vzešly přímo od firem.

"Oslovil jsem je, ať nám dají termíny, které jim budou vyhovovat, abych je netlačil ke zdi. Nevidím důvod, proč by se poslanci měli cítit nejchytřejší," uvedl senátor Bis. "Pokud to kluci z teplárenství takhle chtěli, nebudeme je přeci rovnat."

Prostředníkem mezi energetickými společnostmi a senátorem pak byla lobbistická skupina PAN Solutions, která dlouhodobě spolupracuje s firmou ČEZ.

Mít jistotu

Senátor Bis na poradě s lobbistou PanSolutions
Senátor Bis na poradě s lobbistou PanSolutions | Foto: Ludvík Hradilek

Svým úzkým napojením na tyto lobbisty se senátor také nijak netají. Během jednání hospodářského výboru (den před jednáním senátu) se zástupcem PAN Solutions Alanem Hoppem odchází do vedlejší místnosti na krátkou poradu.

Během jednání výboru se ještě jednou zvedne a přisedne k lobbistovi.

Pak usedá do čela stolu a představuje kolegům novelu. Po krátké diskusi senátoři jednohlasně odhlasují její podporu a mimořádné předložení na čtvrteční jednání senátu.

Podle senátora bylo jeho motivací otevřít dveře k povolenkám zdarma všem. "Chtěl jsem jistotu, že budou všichni spokojení a nikdo se necítil ukřivděný," říká. "Nechtěl jsem být jen lobbista jednoho. Teď je žádoucí, aby to proběhlo sněmovnou co nejrychleji, aby ty firmy měly jistotu."

Hlasy proti

Jisté je, že pro novelu nezvedne ruku nezávislý senátor Jan Horník z klubu TOP09 a Starostové. Ten totiž jako jediný z celého senátu hlasoval proti přílepku a nyní i proti novele.

Dokonce navhrl její zrušení.

"Podle mého názoru to nebylo uděláno ústavně," řekl Horník. "Není správné schvalovat něco k neústavnímu přílepku. Senát jde opět nestandardní cestou, proto pro tuto novelu hlasovat nebudu."

Podle Horníka byla přílepkem z celého procesu vyšachována vláda. "Jde o velké peníze a v době ekonomické krize je na zvážení, zda rozdávat povolenky zdarma," říká. "Navrhovali jsme, abychom tento přílepek novelou zrušili a umožnili udělat to čistým způsobem."

Horníkův návrh však nebyl vyslyšen. Stejně tak zřejmě dopadne i snaha jeho kolegyně Paukertové získat 17 senátorů pro podání ústavní stížnosti na přílepek.

"Zřejmě ty hlasy nedáme dohromady," říká Horník. "Přeci jenom lobbisté se asi teď činili a váhavé senátory přesvědčili."

 

Právě se děje

Další zprávy