Vyšetřovatelka Krejčíře má titul z Plzně za 3 měsíce

Eliška Bártová Eliška Bártová
3. 11. 2009 19:15
Magistrou práv se Monika Kocourková stala během prázdnin
Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Plzeň - Bývalá vyšetřovatelka protikorupční policie Monika Kocourková, která měla na starosti například vyšetřování podvodů podnikatele Radovana Krejčíře, získala magisterský titul na plzeňských právech během tří měsíců.

Kocourková byla podle informací Aktuálně.cz na fakultu přijata na počátku května 2005. Na konci srpna téhož roku školu ukončila s magisterským titulem.

Magistrou práv se stala právě v době, kdy protikorupční policie Krejčíře vyšetřovala.

Krejčíř před více než čtyřmi lety utekl před zákonem do ciziny, dnes žije v Jihoafrické republice a české justici se nedaří u tamních úřadů prosadit jeho vydání zpět.

Není to čisté

Kocourková je tak už druhým studentem, u něhož se jmenovitě ukázalo, že studoval v rekordním čase. Aktuálně.cz už před dvěma týdny přineslo první takový případ. Jan Harangozzo, muž mimo jiné obžalovaný z podplácení, stihl získat diplom za dva měsíce.

Oba na školu přijal tehdejší děkan Milan Kindl, jenž z vedení školy odstoupil kvůli aféře s plagiátorstvím akademických prací.

Studium Kocourkové nyní prověřuje komise univerzity. "Zatím existují o jejím studiu pochybnosti, není to čisté," řekl Aktuálně.cz rektor univerzity Josef Průša. "Pochybnosti jsou především o závěru studia."

Podle rektora plzeňské fakulty bude nutné prozkoumat, zda jí byly oprávněně uznány zkoušky z předchozího studia na Policejní akademii.

"Požádáme tuto školu, aby nám poskytla potřebné informace," uvedl rektor. "Také nyní zjišťujeme, jaké bylo složení komise u státnic a zda je na fakultě její diplomová práce."

Obhajoba před Kindlem

Bývalý děkan a proděkan Milan Kindl
Bývalý děkan a proděkan Milan Kindl | Foto: Ludvík Hradilek

Diplomová práce Kocourkové ve fakultní knihovně založena není - v dané době její zveřejnění zákon ještě nenařizoval.

Rigorózní práce na téma "Osobnostní a majetková práva autorská a jejich vývoj po dobu trvání autorskoprávní ochrany," se kterou získala titul JUDr., v knihovně uložena je.

Jejími oponenty byli bývalý děkan Milan Kindl a jeho kolega z advokátní kanceláře Ondřej David. Zajímavé je, že v posudkové komisi byli kromě již zmíněného Kindla s Davidem také dva pedagogové z Policejní akademie, kterou Kocourková předtím studovala - rektor Vladimír Plecitý a Josef Vrabec.

Také Mrázkovy děti

Kocourkovou se Aktuálně.cz nepodařilo zastihnout. V médiích však své studium hájila. "Vystudovala jsem policejní akademii a mnoho zkoušek mi na právech uznali. Mé studium bylo v pořádku," uvedla v MFDnes. Stejně tak prý standardně proběhla i obhajoba.

Proč však odešla na závěr studia do Plzně a jak stihla během tří měsíců složit státnice a obhájit diplomovou práci, jasné není.

Podle deníku se vyšetřovatelka Kocourková sama zapletla se zločinci a udržovala kontakty s později zavražděným bossem podsvětí Františkem Mrázkem.

Jeho obě děti také na plzeňské právnické fakultě studovaly. Michal i Monika Mrázkovi studovali podle informací Aktuálně.cz na škole od září 2003 do května 2005.

V době, kdy získali magisterský titul, byla na školu přijata Kocourková.

 

Právě se děje

Další zprávy