Sazka dluží kolem deseti miliard, tvrdí týdeník

Vadim Fojtík, Euro.cz
26. 10. 2009 11:48
Loterijní firma je podle týdeníku Euro takřka na nule s hotovostí

Infobox

Plné znění článku čtěte ZDE

Praha - Dluhy dosahující deseti miliard, takový je stav financí loterijní společnosti Sazka podle informací serveru Euro.cz.

Je tak otázkou, zda je hospodaření firmy v pořádku, jak tvrdí její vedení i akcionáři, nebo hrozí finanční kolaps, ptá se server.

Dluhy jdou do miliard

Největší část dluhů tvoří emise dluhopisů za O2 Arénu ve Vysočanech, aktuálně ve výši 211 milionů eur, což při kurzu 25 korun za euro dosahuje částky 5,3 miliardy, připomíná Euro.

Týdeník dál upozorňuje, že k tomu je nutno připočíst dalších 650 milionů korun za zajištění proti vývoji kurzu. Dále pak jsou to podle časopisu závazky Sazky u bank ve výši zhruba 1,9 miliardy korun. Další miliardu korun představují směnky za Bestsportem, závazky Sazky vůči jejím dodavatelům dosahovaly počátkem října 1,2 miliardy korun, vypočítává týdeník. A pokud má podle něj být výčet úplný, je nutné započíst i 200 milionů korun, jež Sazka musí vložit do své vnitropodnikové záložny. Ta funguje jako vnitropodniková banka, v níž si zaměstnanci ukládají a zhodnocují své prostředky.

Sečteno a podtrženo, celkové závazky Sazky dle ekonomického magazínu činí kolem deseti miliard korun.

Sazka Aréna
Sazka Aréna | Foto: Bleskově

Splatnost se blíží, banky jsou tajemné

Pak jsou tu další informace, kterými disponuje Euro.cz a na něž vedení Sazky v čele s Alešem Hušákem údajně "reaguje poněkud podrážděně": do konce října musí sázková a loterijní firma splatit bance Fortis úvěr zhruba ve výši 400 milionů korun. Splatnost úvěru poskytnutého Fortisem totiž vyprší ke konci října a finanční ústav o jeho prodloužení údajně nechce ani slyšet.

Stejná hrozba splatnosti se vznáší i nad stejně vysokým úvěrem, který si Sazka vzala u Raiffeisenbank. O tom, zda jej bude muset splatit či nikoliv, obě strany teprve vyjednávají, dodává portál týdeníku.

Dle informací Euro.cz měla samotná Sazka na konci září půjčenu - kromě částek ve výše zmíněných ústavech - zhruba miliardu korun. Firma na svých internetových stránkách uvádí, že k 30. červnu letošního roku dosáhly její dluhy u bank 1,46 miliardy korun.

Stát zadal tajné službě, ať připraví atak na Sazku
Peníze na sport mizí v aréně. Vinou Sazky, popsala BIS
BIS: Sazka přes lobbisty ovlivňovala státní posty
BIS: Akcionáře si Sazka zavazovala štědrými bonusy

Jenže dalších 400 milionů korun si dle časopisu Sazka půjčila na letošní červencovou splátku dluhopisů. Celkem si tak firma půjčila u bank takřka 1,9 miliardy korun, což je maximum, jež si může půjčit dle dohody s držiteli dluhopisů, tvrdí týdeník s tím, že překročení této částky znamená okamžitý default a splacení emise dluhopisů ve výši 211 milionů eur, tedy zhruba 5,3 miliardy korun.

Stejné zdroje list upozorňují, že Sazka je takřka na nule s hotovostí, přitom na firmu v nejbližších měsících čekají významné platby. Počátkem příštího roku musí uhradit další splátku dluhopisů, z nichž financovala stavbu O2 Arény, ve výši 400 milionů korun. Celkem si Sazka na dluhopisy půjčila 215 milionů eur. Navíc musí firma zaplatit část směnek společnosti Bestsport, za které Sazka ručí, ve výši 100 milionů korun, o úvěru od Fortisu ani nemluvě, komentuje Euro.

 

Právě se děje

Další zprávy