BIS: Akcionáře si Sazka zavazovala štědrými bonusy

Sabina Slonková, Kateřina Eliášová
20. 10. 2009 8:45
Dva místopředsedové olympijského výboru navíc vydělávali se svými firmami na stavbě Sazka Areny

* BIS monitorovala loterijní společnost Sazka krom jiného proto, že chyběly peníze na sport * Akcionáři jí to podle agentů tolerovali díky štědrým odměnám pro dozorčí radu * Navíc někteří její současní členové měli šanci si na stavbě problematické Sazka Areny přivydělat, a to miliony

Praha - Jiří Zedníček a Jiří Kejval - dva místopředsedové Českého olympijského výboru, jejichž firmy se podílely na výstavbě vysočanské sportovní haly.

A oba muži se následně ocitli v pozici zástupců akcionářů, kteří mají v Sazce hájit zájmy sportovních klubů a kontrolovat její hospodaření. Přitom právě kvůli stavbě multifunkční arény český sport čelí existenčním potížím.

Oba sportovní funkcionáře si už podle zjištění Aktuálně.cz kvůli milionovým zakázkám předvolala policie. Zedníček ani Kejval ovšem v angažmá svých firem ve výstavbě arény žádný střet zájmu nevidí.

Střet zájmů? Nenechte se vysmát

Oba shodně tvrdí: zakázku jsme nedostali od Sazky, ale od dodavatelů či subdodavatelů stavby. A navíc ještě před tím, než jsme začali zastupovat akcionáře loterijní firmy - Český olympijský výbor.

"Nenechte se vysmát. Je to tak umělá konstrukce, že na to můžu říct jen to, že to nijak nesouvisí," prohlásil Jiří Zedníček, jehož firma eMZet se podílela na přípravě ledové plochy.

Zedníček i Kejval nicméně potvrdili, že se jich na zakázky ptala policie. "Kontaktovali mě, zeptali se na pár věcí, které souvisely s touto zakázkou, já jsem odpověděl a tím to skončilo," uvedl Jiří Kejval.

Společnost Techo, kterou Kejval v době zakázky ovládal a dodnes ji řídí, vyrobila a instalovala v Sazka aréně interiérové zařízení za více než 350 milionů korun.

"Zakázku jsme nedostali od Sazky ani Bestsportu (sestra Sazky, která halu stavěla pozn. red), ale od Skansky, která byla generálním dodavatelem," dodal Kejval.

BIS: Akcionáři? Loajální Hušákovi

Právě o zástupcích akcionářů loterijní společnosti Sazka tajná služba ve svých zprávách určených pro bývalého premiéra Mirka Topolánka a ministra školství Ondřeje Lišku tvrdí, že jsou plně loajální managementu ředitele Aleše Hušáka.

BIS tvrdí, že jen proto Sazka doposud bez větších potíží ustála skutečnost, že sportovní svazy od ní mají stále méně peněz.

Loajalitu spojuje tajná služba s vysokými odměnami a dalšími požitky pro členy statutárních orgánů Sazky. Jen pro příklad: podle bývalého ekonomického šéfa olympijského výboru Karla Bauera si například v roce 2005 sedmičlenné představenstvo firmy rozdělilo na odměnách a tantiémách devatenáct milionů korun. Bývalý poslanec TOP 09 Ladislav Šustr zase za rok 2007 přiznával za působení v dozorčí radě dva miliony korun.

Šéf Sazky Aleš Hušák (vpravo) na narozeninách Miroslava Šloufa (vlevo), lobbisty a přítele Miloše Zemana
Šéf Sazky Aleš Hušák (vpravo) na narozeninách Miroslava Šloufa (vlevo), lobbisty a přítele Miloše Zemana | Foto: Ondřej Besperát

Sazka přesná čísla odměn na dotaz Aktuálně.cz nesdělila, mluvčí Zdeněk Zikmund pouze uvedl, že management nemá na jejich výši vliv, protože závisí na hospodářských výsledcích a schvaluje je valná hromada.

V pasážích o nedostatečné kontrole hospodaření Sazky BIS ve svých zprávách výslovně tvrdí, že ani někteří akcionáři nemají detailní a přesné informace o hospodaření firmy.

Studovat podklady? Jen v Sazce

BIS navíc uvádí, že zástupci akcionářů mají hospodářské údaje k dispozici výlučně v prostorách Sazky. Mimo budovu je studovat nemohou.

"To, co říkáte, je svatá pravda. Dokumenty z budovy odnášet nesmíte. Stejně jako si třeba nemůžete odnášet materiály pro jednání valné hromady. Nedostali jsme třeba písemně rozdělení zisku," říká šéf jachtařů a jeden z mála veřejných Hušákových kritiků Karel Bauer, který se v minulosti valných hromad Sazky zúčastnil.

To, že se některé podklady smí studovat jen v budově firmy, potvrzuje i vedení Sazky. S argumentem: s ohledem na konkurenční boj tak rozhodli sami akcionáři.

Mluvčí společnosti Zikmund nicméně striktně odmítl, že by jim firma nějaké informace zatajovala. "Dostávají všechny informace, které ukládá zákon nebo které si sami vyžádají. Pochopitelně včetně podkladů, z nichž vychází výroční zpráva."

Kdybychom to věděli...

Nicméně právě nedostatkem informací dnes někteří sportovní funkcionáři vysvětlují, proč před lety akcionáři Sazky odhlasovali výstavbu vysočanské haly, na niž nyní doplácí.

Jedním z těch, co původně hlasovali proti, byl nynější místopředseda olympijského výboru Jiří Kejval, jehož firma se pak na stavbě podílela. "Rozhodnutí stavět halu s dnešního pohledu nebylo správné, ale kdyby tehdy akcionáři věděli, že to bude stát 10 miliard, asi by hlasovali jinak," řekl Kejval, který - jak sám říká - tehdy hlasoval proti, protože zastupoval veslaře, kteří zimní stadion nepotřebují.

Podobně popisuje hlasování i jachtař Bauer. "Několik nás bylo na ČSTV (hlavní akcionář Sazky pozn. red.) proti, varovali jsme, že je to příliš riskantní podnik. Ale šéf ČSTV Srb a Hušák garantovali výslednou cenu dvě miliardy i to, že se to sportu nedotkne. A tak si to nakonec odhlasovali, protože tomu většina uvěřila," dodal Bauer.

Sazka nicméně závěry BIS o nedostatečné kontrole a informovanosti akcionářů odmítá. "Míra kontroly naší společnosti je nadstandardní, a to jak ve srovnání s jinými podniky, tak v rámci sázkového a loterijního průmyslu," uvedl mluvčí Zikmund.

A dodal: "Členové představenstva a dozorčí rady mají v budově společnosti čtyřiadvacet hodin denně včetně sobot a nedělí k dispozici vlastní kanceláře, v nichž mohou jakékoli podklady neomezenou dobu studovat."

 

Právě se děje

Další zprávy