Exkonzul najal advokáty od Kindla, získal titul JUDr.

Eliška Bártová Eliška Bártová
18. 10. 2009 21:30
Bývalý ukrajinský konzul Ladislav Hradil spolupracoval s Kindlovou právní kanceláří, následně získal titul JUDr.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jednou ze 180 rigorózních prací, za něž autoři získali titul doktorů práv a jejichž úroveň nelze prověřit, je ta, kterou sepsal bývalý konzul na Ukrajině Ladislav Hradil.

Práce muže, který nuceně odešel ze služeb ministerstva zahraničí, protože byl u velmi podezřelého konkursu na vydávání českých víz na Ukrajině, totiž jako řada dalších chybí ve fakultní knihovně v Plzni.

A podezření na ni vrhá nejenom právě probíhající aféra, díky níž je zřejmé, že řada lidí získala v Plzni akademický titul za velmi nestandardních podmínek, ale také vazby na někdejší fakultní hodnostáře.

Já na Kindla...

Před konzulskou misí působil Ladislav Hradil na ministerstvu zahraničních věcí jako šéf odboru veřejných zakázek. V této době úřad využíval služeb advokátní kanceláře Milana Kindla, tehdy děkana plzeňské právnické fakulty.

AK Kindl připravovala pro některé soutěže zadávací dokumentaci a během roku 2006 nachystala pro ministerstvo pět výběrových řízení, například rekonstrukci zastupitelského úřadu v Holandsku, Brazílii nebo informační systém o NATO.

Na sklonku téhož roku, kdy Kindlova kancelář zadávací dokumentace pro Hradila připravovala, získal na plzeňské fakultě, kde byl tehdy Kindl děkanem, titul JUDr.

Za AK Kindl vystupoval v těchto případech Milan Telecký, jenž doktorský titul získal na plzeňské fakultě, nyní je asistent na soukromé VŠ v Karlových Varech. Je také bratrem učitele na plzeňské právnické fakultě a předsedy akademického senátu - Daniela.

Oponentem Hradilovy práce nazvané Správní soudnictví ve světle nového soudního řádu správního byl právě Daniel Telecký. V komisi, před kterou následně práci obhájil, byli oproti pravidlům pouze dva členové - Telecký a Milan Kindl.

A byli to - jak uvedl sám Daniel Telcký opět on s Kindlem, kdo poté na pozvání Hradila už coby ukrajinského konzula přijeli do Lvova.

Cesta do Lvova

Ladislav Hradil je po svém odchodu z ministerstva nedohledatelný. Na ministerstvu ani na konzulátě netuší, kde nyní působí. (O kauze s vízy čtěte zde)

Během čtvrtečního křtu knihy Milana Kindla v Praze se reportérům Aktuálně.cz podařilo zastihnout Daniela Teleckého.

"Viděl jsem pana Hradila dvakrát třikrát, možná víckrát," říká Telecký. "Je otázka, na kolik je reprezentativní ten seznam, který je na webu. Nepamatuji si jeho obhajobu."

Podle Teleckého nebyl důvod vyloučit se z komise, která Hradilovu práci hodnotila. Nevidí nic špatného ani na tom, že následně oba členové hodnotící komise vycestovali na Hradilovo pozvání do Lvova.

"Pozval nás pan Hradil s tím, že nám zajistil reciprocitu mezi univerzitami," popsal Telecký. "Dva dny jsme tam byli a pak tam jeli studenti a pedagogové. Návštěva ukrajinských studentů měla být letos, ale když pan Kindl skončil, tak nebude."

Co napsali o právech v Plzni blogeři
Foto: Aktuálně.cz
Vladimíra Dvořáková, šéfka akreditační komise pro VŠ:
Fakulta právnická v Plzni aneb kde je vlastně problém
Foto: Aktuálně.cz
Právník Petr Kuhn, přednáší v Plzni:
Pár poznámek k plzeňské právnické fakultě

Záhy pan Telecký svoji verzi o návštěvě upravil. "Když potřebujeme něco takového jako výměnu studentů, tak se obracíme na konzuly," vysvětluje. "A že tam byl náhodou právě tento člověk, to je věc jiná. Byla to normální služební cesta."

Milan Kindl údajně Ladislava Hradila vůbec nezná. "Toho člověka já neznám," uvedl. "Neměli jsme z těch soutěží ani korunu, ministerstvo je zrušilo."

Ministerstvo zahraničí tuto informaci navzdory urgencím redakce nijak nekomentovalo.

Judři z Plzně

Seznam studentů, kteří získali v Plzni titul JUDr, je od středy zveřejněn na webu právnické fakulty. K dohledání jsou však pouze ti, kteří titul získali až po lednu roku 2006.

Mezi těmi, kteří se stali doktory práv před tímto datem a o jejichž studiu nejsou informace přístupné, jsou podle zjištění Aktuálně.cz například starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS), europoslankyně a zastupitelka téže městské části Andrea Češková (ODS), bývalý předseda vlády Stanislav Gross (ČSSD) anebo také současný starosta Litvínova Daniel Volák (ODS).

 

Právě se děje

Další zprávy