Stát zadal tajné službě, ať připraví atak na Sazku

Sabina Slonková, Kateřina Eliášová
14. 10. 2009 13:25
Expremiér a exministr usoudili, že aktivity Sazky ohrožují vnitřní bezpečnost

* BIS prověřovala aktivity největší sázkové společnosti v zemi - Sazka * Expremiér Topolánek s exministrem školství Liškou došli k závěru, že některé aktivity Sazky ohrožují vnitřní bezpečnost státu * Dnes nechtějí komentovat, o jaké informace šlo

Praha - Bývalý premiér Mirek Topolánek a jeho ministr školství Ondřej Liška v tichosti a naprostém utajení připravovali razantní akci proti managementu společnosti Sazka.  

Topolánek kvůli tomu ještě coby ministerský předseda dokonce zadal speciální úkol tajné službě, která aktivity firmy detailně sledovala.

Na základě zpráv BIS Topolánek i Liška podle zjištění Aktuálně.cz dospěli k závěru, že některé aktivity Sazky ohrožují vnitřní bezpečnost státu.

Šlo zejména o varování tajné služby, že představitelé Sazky jsou dlouhodobě úzce propojeni s klíčovými úředníky státní správy, kteří mohou chod firmy ze své pozice ovlivnit. Podle zpráv BIS, o nichž je redakce Aktuálně.cz detailně informována, šlo zejména o úředníky ministerstva financí, ale i o policisty či politiky.

Hra o peníze na sport...

V akci Sazka ovšem nešlo jen o bezpečnost: Mirek Topolánek a Ondřej Liška se snažili zjistit, proč chybí peníze v českém sportu a jaká je v tom role managementu Sazky. Právě tato firma má totiž ze zákona povinnými odvody financovat sportovní svazy.

Sazka ústy svého mluvčího potvrdila, že o aktivitách tajné služby věděla. "Informace o zájmu BIS jsme zaznamenali. Nevíme však, kdo a kdy podobné kroky, které považujeme za zcela neopodstatněné, inicioval," uvedl mluvčí společnosti Zdeněk Zikmund.

Expremiér Topolánek odmítl ke zprávám BIS o Sazce cokoli říkat: "Zásadně se nevyjadřuji ke zprávám BIS."

Bývalý ministr Liška nicméně akci nepřímo potvrdil: "O situaci v této problematice jsem se informoval ze všech možných oblastí, které mi ministerská funkce umožňovala, včetně těch zpravodajských. O detailech mluvit nemohu."

... i licenci Sazky

Topolánek s Liškou se o aktivity Sazky začali původně zajímat každý samostatně. Teprve časem své síly spojili.

Snahy obou politiků omezit vliv managementu firmy ale nakonec k ničemu nevedly. Letos na jaře padla vláda a Topolánek s Liškou ze Strakovy akademie odešli. Ještě před tím přitom zjišťovali, zda a jak lze odebrat Sazce licenci.

O tom ostatně mluvil minulý týden ve vysílání Rádia Česko i sám Topolánek.  "Kdyby šla odebrat licence, já bych to udělal. Nemám už na to mandát, ale zjišťoval jsem, jestli by to šlo," prohlásil šéf ODS.

Akcionáři Sazky - sportovní svazy a sdružení - obratem požádali Topolánka o vysvětlení. Podle společnosti není pro odebrání licence žádný důvod.

"Vyzvali ho k jednání a očekávají, že jim svoje výhrady vysvětlí. Podmínky povolení jsou jasně definovány zákonem, bezezbytku je naplňujeme a státní instituce, jejichž kontrole podléháme, to nikdy nezpochybnily. Odebrání licence se v žádném případě neobáváme, protože pro takový krok neexistují žádné zákonné důvody," uvedl mluvčí Zikmund.

Připravujeme podrobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy