Práva v Plzni sloužila konkurzní mafii, tvrdí žalobci

Eliška Bártová Eliška Bártová
15. 10. 2009 7:50
Policie na základě kontaktů konkurzního gangu na vedení fakulty dokázala zločinné spolčení
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vrchní státní zastupitelství je přesvědčeno, že plzeňská právnická fakulta mohla sloužit tzv. konkurzní mafii.

Při vyšetřování případu podvodných konkurzů kolem soudce Berky totiž zjistilo, že údajná hlava tohoto gangu Vladimír Větrovec používal akademickou půdu, aby si zavázal další aktéry kauzy.

Podle informací Aktuálně.cz letos v dubnu Vrchní státní zastupitelství toto napojení popsalo a použilo před soudem jako důkaz zločinného spolčení mezi obžalovanými v kauze soudce Berky.

"Jednalo se o získání vlastnictví Vysoké školy Karla Engliše v Brně, a kontakty na vedení Plzeňské právnické fakulty i jiných škol, které zejména obviněný Větrovec využíval k nabídce a zajišťování poskytovaných služeb spočívajících v přijetí ke studiu či skládání zkoušek za úplatu, aby si tím jemu potřebné osoby zavázal," uvedla ve své závěrečné řeči před soudem v Táboře státní zástupkyně Daniela Smetanová.

Jako doklad propojení údajné konkurzní mafie s akademickým prostředím posloužily vyšetřovatelům policejní odposlechy. V nich se mluví o čtyřech lidech, kterým měl údajně Větrovec zajišťovat studium, získání titulu či zkoušky.

Co za to? Všichni, se kterými o zajištění studia hovořil, se následně podíleli na kauze zmanipulovaných konkurzů, které měl právě Větrovec organizovat. Všichni také nyní společně s Větrovcem stojí před soudem.

Mezi těmi, kterým měl Větrovec podle odposlechů zajistit titul na plzeňských právech byl i bývalý sekční šéf Národního bezpečnostního úřadu Vladimír Šiša.

Vzhledem k tomu, že až do uzavření prověřování dění na právnické fakultě nejsou kompletní seznamy studentů dostupné, nelze zjistit, zda nakonec Šiša nabídku využil.

Zločinné spolčení

Jak vyplývá z policejního vyšetřování, styčnou osobou navázanou na vedení plzeňské fakulty byl Vladislav Větrovec, konkurzní správce, spolumajitel Vysoké školy Karla Engliše a člen rozkladové komise Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

V současné době je obžalován z konkurzních podvodů, hrozí mu 12 let vězení.

"Pro činnost zločinného spolčení byla typická snaha nakontaktovat se na osoby ze široké podnikatelské sféry a zejména ze státní správy za účelem získávání informací, a později i za účelem možnosti ovlivnit již probíhající trestní řízení," popsala fungování konkurzního gangu státní zástupkyně. "Tuto část jednání zajišťoval právě obžalovaný Větrovec."

Titul do roka za 15 tisíc?

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

O zajištění studia na vysoké škole, zařízení zkoušky, získání titulu či dodělání maturity hovořil podle odposlechů například s konkurzním správcem též obžalovaným v konkurzní kauze Petrem Tuhým, konkurzním správcem Josefem Vavřičkou či bývalým sekčním šéfem NBÚ Vladimírem Šišou

Podle státní zástupkyně Smetanové v jednom hovoru Větrovec popisuje, že zajistil pro Šišu přihlášku na studia PhD. do Plzně. Titul měl získat do roka maximálně za 15 tisíc. Dál pak Větrovec líčí, že on sám skončí v Brně ve druhém ročníku a přestoupí do Plzně.

Zatímco u Šiši není zřejmé, zda tuto nabídku přijal a titul v Plzni získal, u dalšího Větrovcova přítele Jana Harangozza je jisté, že titul na právnické fakultě získal - tak, jak Větrovec slíbil.

Nebo 20 vajíček?

Harangozzovi, kterého Větrovec oslovuje "bráško", v jednom z hovorů popisuje schůzku s tehdejším děkanem fakulty Milanem Kindlem, kterého často nazývá "mývalem".

V tomto rozhovoru sděluje, že se údajně s děkanem dohodli, že v červnu přestoupí do Plzně a bude dělat státnice bakaláře. Následně Větrovec žertovně oslovuje Harangozza "bakaláři", magistře".

O Harangozzově studiu se zmiňuje také v dalších hovorech, kde popisuje, že za dodělání ročníku zaplatil 25 "vajíček."

"Vavřička (pozn.red.: Josef Vavřička, konkurzní správce) nemá dodělaný druhák, tak mu předal 20 vajíček, vzal si je tak Větrovec předpokládá, že to Vavřičkovi zařídí stejně jako Honzovi (Jan Harangozzo). Ten dal ale 25 vajíček, potřebuje něco doplnit i z poloviny třeťáku," shrnula před soudem obsah odposlechu státní zástupkyně Smetanová

Větrovec také hovořil o studiu přímo s Harangozzem, kde se zmiňuje o tom, že index si u sebe nechal "kouzelný dědeček" a že se pokusí o započtení druháku, aby šel Harangozzo rovnou do třeťáku.

Následně Harangozzo sděluje informace o svém studiu dalšímu z údajných aktérů konkurzních podvodů Petru Tuhému. "Informuje se, v jakém je vlastně ročníku, kde má index a kolik to bude stát," popsala státní zástupkyně obsah rozhovoru před soudem.

Z rozhovoru pitomcem?

Harangozzo po konfrontaci s obsahem odposlechů odmítl vysvětlit, jak to tedy s jeho studiem skutečně bylo.

"Co po mě chcete, vy zrovna?" reagoval na otázku. "Vy myslíte, že se s vámi budu bavit, poté, co jste ze mě udělala pitomce, že mi někdo našeptává... Neotravujte mě."

 

Právě se děje

Další zprávy