Odposlechy: Exproděkan z Plzně hovoří s konkurzní mafií

Eliška Bártová Eliška Bártová
10. 10. 2009 23:00
O Milanu Kindlovi hovoří v odposleších obžalovaný v kauze konkurzního gangu Vladislav Větrovec
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: MFF UK

Praha/Plzeň - Bývalý proděkan právnické fakulty v Plzni, kterou zmítá skandál s udělováním vysokoškolských a akademických titulů, byl v kontaktu s lidmi figurujícími v kauze zmanipulovaných konkurzů kolem soudce Berky.

Tedy vyplývá to z odposlechů, které zachytila policie během vyšetřování této kauzy.

Z nich je patrné, že exděkan Milan Kindl byl v kontaktu s Vladislavem Větrovcem, jedním z hlavních aktérů skupiny, která stojí před soudem a je obžalována z toho, že manipulovala konkurzy krachujících podniků. Vžilo se pro ni označení konkurzní mafie.

Televize Nova nyní citovala odposlechy pořízené při vyšetřování případu této takzavné konkurzní mafie, a které jsou součástí vyšetřovacího spisu.

Televize zveřejnila pasáže, v nichž hovoří právě Větrovec s podnikatelem Janem Harangozzem, o němž Aktuálně.cz zjistilo, že dostal titul z plzeňské vysoké školy za dva prázdninové měsíce.

V hovoru, který zaznamenala policie, mluví právě o Harangozzově studiu a zmiňují se při tom o Kindlovi, jehož v hovoru nazývají mývalem. Exděkan Kindl totiž chová mývala, toto zvíře je také pravidelným aktérem jeho detektivek.

Z odposlechů, je také patrné, že se Větrovec sešel s Kindlem a hovořili také o škole a společných obchodech.

Větrovec a spol.

Větrovec, který je vyšetřovateli považován za hlavu zločineckého spolčení při organizování podvodných konkurzů, je přítelem Jana Harangozza.

Před soudem zveřejněné odposlechy zaznamenaly hovor mezi Větrovcem a Harangozzem, kde mu Větrovec na počátku roku 2004 oznamuje, že si s Kindlem už tyká a že může přestoupit na školu a v červnu absolvovat zkoušky. 

Policie se na základě získaných odposlechů vydala na právnickou fakultu prověřit Harangozzovo podezřelé studium. Ačkoliv získal na fakultě magisterský titul, policie nedohledala ani diplom a jeho jméno nenašla ani na seznamu studentů.

Jak již dříve Aktuálně.cz informovalo, policie na toto nestandardní studium tehdy upozornila ministerstvo školství. To však žádné kroky k prověření dění na fakultě nepodniklo.

V síti

Kindlův „rychlostudent" Harangozzo vlastnil až do letošního ledna soukromou Vysokou školu Karla Engliše. Větrovec zde působil jako prorektor. Pojilo je také společné podnikání ve firmě Quentin Company.

Oba dva nyní stojí před soudem obžalováni z uplácení bývalého sekčního šéfa Národního bezpečnostního úřadu.

Firmy spojené s Harangozzem v usedlosti Hřebenka
Firmy spojené s Harangozzem v usedlosti Hřebenka | Foto: Ludvík Hradilek

Příběh Harangozza, Větrovce a bývalého šéfa fakulty Kindla vykresluje, jak mohla vytvořená „mafiánská síť", kterou popsala šéfka Akreditační komise Vladimíra Dvořáková, fungovat.

Ostatně jedna z knih, kterou napsal bývalý proděkan Kindl, a která popisuje dění na fiktivní fakultě, nese také název V síti.

„Po přečtení jeho knih jsem pochopila, jak tento člověk uvažuje. Na reálné fakultě v Plzni byl podle mého názoru vytvořen zdánlivě chaotický systém, který umožňoval vytvářet síť a já si troufnu nazvat ji mafiánskou," popsala Aktuálně.cz fungování právnické fakulty v Plzni na počátku týdne politoložka Vladimíra Dvořáková. „Propojili se zde policisté, podnikatelé, politici, lidé ze státní správy, advokáti a to je velmi nebezpečné."

 

Právě se děje

Další zprávy