Stát ví už tři roky, jak se v Plzni studovalo. Nezasáhl

Eliška Bártová Eliška Bártová
9. 10. 2009 18:40
Už v roce 2006 mělo ministerstvo informaci o podezřelém studiu Jana Harangozza
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministerstvo školství ví už tři roky o tom, že na právnické fakultě v Plzni získal Jan Harangozzo magisterský titul za dva měsíce, přesto nekonalo.

Konkurzní správce Harangozzo obžalovaný v souvislosti s kauzou zmanipulovaných konkurzů soudce Berky získal podle zjištení Aktuálně.cz na právnické fakultě v Plzni magisterský titul za pouhé dva měsíce v období od června do srpna 2005.

"V květnu 2006 jsme ministerstvo školství požádali o posouzení postupu Západočeské univerzity, právnické fakulty při přijetí tohoto studenta a vedení dokumentace o průběhu jeho studia," řekla Aktuálně.cz státní zástupkyně Daniela Smetanová, která dozorovala vyšetřování kauzy Berka. "Odpověď ministerstva bylo třeba znát pro účely trestního řízení."


Harangozzo byl v té době obviněný, nyní stojí před soudem jako obžalovaný kvůli údajnému uplácení bývalého sekčního šéfa Národního bezpečnostního úřadu.

Policie se tehdy dokonce vypravila na právnickou fakultu a snažila se dohledat diplom, který Harangozzo měl získat. Leč žádný nenašla.

Ministerská apatie

Přestože ministerstvo školství dostala tuto informaci, nepodniklo proti škole žádné kroky. "Jelikož šlo o žádost o vyjádření, ministerstvo v dané věci o ničem nerozhodovalo, pouze poskytlo výklad související právní úpravy (vysokoškolského zákona)," vystvětluje nyní Helena Müllerová z tiskového odboru ministerstva.

Tehdejší ministryně školství Petra Buzková
Tehdejší ministryně školství Petra Buzková | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Proč však resort toto nestandardní studium nezačal sám prověřovat, ministerstvo nyní odmítlo komentovat.

"MŠMT se nemůže a ani nebude vyjadřovat ke konkrétním osobám v kauze PF ZČU," vzkazuje Helena Müllerová z odboru vnějších vztahů. "Pouze můžeme potvrdit, že jsme v roce 2006 obdrželi žádost státního zastupitelství o vyjádření v souvislosti s krátkou dobou studia jednoho absolventa PF ZČU."

V době, kdy ministerstvo bylo na bleskové studium Harangozza upozorněno, vedla resort Petra Buzková (ČSSD). Na plzeňské fakultě získal její spolustraník Stanislav Gross titul JUDr. či mediální expert sociálních demokratů Petr Dimun.

Náměstkem Buzkové pro vysoké školy byl tehdy Petr Kolář, současný prorektor Vysoké školy Jana Ámose Komenského v Praze.

"Nepamatuji se, že bych o tom věděl," říká dnes. "Stejně tak si nevybavuji, že by mě někdo z podřízených na problémy na plzeňské fakultě upozornil."

Foto: Aktuálně.cz
Blog Vladimíry Dvořákové: Fakulta právnická v Plzni aneb Kde je vlastně problém
 

Právě se děje

Další zprávy