Řápková z ODS psala diplomku s odvolaným proděkanem

Eliška Bártová Eliška Bártová
7. 10. 2009 19:35
Odvolaný Milan Kindl z plzeňské právnické fakulty získal od Chomutova ocenění
Ivana Řápková, primátorka Chomutova
Ivana Řápková, primátorka Chomutova | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Mezi známými osobnostmi, které absolvovaly plzeňská práva a jejichž disertační práce nejsou k nalezení, patří také primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS).

Řápková, která se zviditelnila kontroverzní exekucí dávek dlužníků a jíž ODS postavila jako dvojku na kandidátku do předčasných voleb, svoji magisterskou práci obhajovala v Plzni v roce 2005 na katedře občanského práva. 

Tu tehdy vedl bývalý děkan a následně proděkan fakulty Milan Kindl, jenž nyní po skandálu s plagiáty odstoupil. Kindl je zároveň chomutovským občanem. Ve městě vedeném právě Řápkovou má také svoji advokátní kancelář AK Kindl&Partneři.

"Ano, s panem doktorem Kindlem se znám," řekla Řápková Aktuálně.cz. "Na té mojí diplomové práci jsme spolupracovali, konzultovala jsem jí s ním."

Rok poté, co Řápková v roce 2005 získala na Kindlově katedře magisterský titul, udělila primátorka Kindlovi cenu Jiřího Popela pro významné občany města.

Významná osobnost

Podle primátorky však udělení ceny právě Kindlovi bylo nápadem chomutovských občanů - nikoliv její iniciativa. "Já jsem se v tom vůbec neangažovala," říká. "Ale je pravda, že pan doktor Kindl je významnou osobností, jediný děkan ve městě, měl i publikační činnost..."

Bývalý proděkan fakulty Kindl působil v roce 2003 jako externí poradce prezidenta Václava Klause. Stál také ve vedení Ústavu státu a práva. Zároveň figuruje v České rozvojové agentuře a Nadaci na ochranu fauny Evropy.

Blog Vladimíry Dvořákové: Fakulta právnická v Plzni aneb Kde je vlastně problém

Před rokem Kindl primátorku kritizoval za nevýhodný pronájem Kamencového jezera.

Diplomovou práci, na které Řápková s Kindlem spolupracovala, primátorka nemá. K nalezení není ani na fakultě.

A proč se rozhodla studovat právě v Plzni? "Chtěla jsem být konkurzní správkyní, a k tomu jsem potřebovala vystudovat práva," vysvětluje Řápková. "Asi jsem si tehdy dělala průzkum, kde je nevětší šance uspět a možnost se na školu dostat, tak jsem si vybrala Plzeň."

Podle Řápkové je současná kauza jen důsledkem "neuvěřitelného nepořádku," který na fakultě vládnul. "Mě přijde neuvěřitelné, neproveditelné, aby tolik lidí nestudovalo," říká. "Nechápu, proč ty věci nejsou v pořádku."

Na 400 rychlostudentů

Akreditační komise, která si pochybení a nedostatků na faklutě všimla, vypočítala, že na právnické fakultě v Plzni vystudovalo více než 400 lidí magisterský obor za méně než čtyři roky.

"U 80 procent z nich bude zřejmě vše v pořádku," řekla Aktuálně.cz vedoucí komise politoložka Vladimíra Dvořáková. "Ale rozhodně není zvykem, aby tak vysoký počet studentů dostudoval tak rychle. Podle mého názoru měl tento nestandardní postup sloužit k tomu, aby se v něm skrylo zrychlené studium u některých lidí."

Podle Dvořákové se jako nejproblematičtější jeví studium 35 lidí. Ti totiž vystudovali na magistra v době kratší než tři roky. A to aniž by předtím studovali jinou vysokou školu.

Plzeňská síť

Podle informací Aktuálně.cz mezi lidmi, kteří získali titul v podezřele krátké době jsou například obě děti zastřeleného bosse podsvětí Františka Mrázka. Michal a Monika Mrázkovi studovali na plzeňské právnické fakultě ve stejném období - od září 2003 do května 2005.

O studiu Mrázkových dětí informoval také pořad ČT Reportéři.

Akreditační komise by měla do konce tohoto týdne dostat podklady k pracem, na jejichž základě získali studenti titul JUDr.

Komise bude chtít zjistit, jaká byla témata těchto prací a kde jsou uložena. Na konci listopadu by pak měla Akreditační komise definitivně rozhodnout o dalším osudu fakulty.

Podle Dvořákové byl na právnické fakultě v Plzni vytvořen specifický systém. "Systém, který umožňoval vytvářet síť mezi policisty, advokáty, podnikateli a lidmi ze státní správy," říká Dvořáková. "Je to hodně nebezpečné. Musí to vyšetřit někdo jiný, nikoliv akreditační komise."

Ministerstvo školství již připravuje trestní oznámení.

 

Právě se děje

Další zprávy