Rychlotitul práv získalo 400 lidí, třeba i děti Mrázka

Eliška Bártová Eliška Bártová
7. 10. 2009 17:06
Z toho 35 lidí vystudovalo magisterské studium v době kratší než 3 roky
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Akreditační komise vypočítala, že na právnické fakultě v Plzni vystudovalo více než 400 lidí magisterský obor za méně než čtyři roky.

"U 80 procent z nich bude zřejmě vše v pořádku," řekla Aktuálně.cz vedoucí komise politoložka Vladimíra Dvořáková. "Ale rozhodně není zvykem, aby tak vysoký počet studentů dostudoval tak rychle. Podle mého názoru měl tento nestandardní postup sloužit k tomu, aby se v něm skrylo zrychlené studium u některých lidí."

Podle Dvořákové se jako nejproblematičtější jeví studium 35 lidí. Ti totiž vystudovali na magistra v době kratší než tři roky. A to aniž by předtím studovali jinou vysokou školu.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Vladimíry Dvořákové: Fakulta právnická v Plzni aneb Kde je vlastně problém

Podle informací Aktuálně.cz mezi lidmi, kteří získali titul v podezřele krátké době, jsou například obě děti zastřeleného bosse podsvětí Františka Mrázka. Michal a Monika Mrázkovi studovali na plzeňské právnické fakultě ve stejném období - od září 2003 do května 2005.

Ministerstvo školství nyní připravuje trestní oznámení. Akreditační komise by měla do konce tohoto týdne dostat podklady k pracem, na jejichž základě získali studenti titul JUDr.

Komise bude chtít zjistit, jaká byla témata těchto prací a kde jsou uložena. Na konci listopadu by pak měla Akreditační komise definitivně rozhodnout o dalším osudu fakulty.

Podle Dvořákové byl na právnické fakultě v Plzni vytvořen specifický systém. "Systém, který umožňoval vytvářet síť mezi policisty, advokáty, podnikateli a lidmi ze státní správy," říká Dvořáková. "Je to hodně nebezpečné. Musí to vyšetřit někdo jiný, nikoliv akreditační komise."

Cena pro Kindla

Mezi známými osobnostmi, které absolvovaly plzeňská práva a jejichž disertační práce nejsou k nalezení, patří také primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS).

Ta svoji práci obhajovala v roce 2005 na katedře občanského práva, které vedl bývalý děkan fakulty Milan Kindl.

Řápková si sice nepamatuje, kdo její práci vedl, za zmínku však stojí, že Kindl bydlí v Chomutově, kde má také svoji advokátní kancelář.

"Ano, s panem doktorem Kindlem se znám," řekla Řápková Aktuálně.cz. "Moji práci jsme spolu konzultovali. Ale zda ji vedl on to si nevzpomínám."

Stejně tak si primátorka nevybavuje, proč se rozhodla pro studium právě na této fakultě. "Chtěla jsem být konkurzní správkyní, a k tomu jsem potřebovala vystudovat práva," říká. "Asi jsem si vybrala Plzeň, protože tam byla větší pravděpodobnost, že se tam dostanu."

Rok poté, co Řápková získala na jeho katedře magisterský titul, udělila primátorka Řápková podle zjištění Aktuálně.cz Kindlovi cenu Jiřího Popela, kterou město Chomutov uděluje osobnostem za přínos městu.

"Moje iniciativa to nebyla," vystěvluje Řápková. "Občany na cenu navrhují občané a komise města je pak vybere. Pan doktor Kindl je jediný děkan ve městě a je významnou osobností."

Podle Řápkové je celá aféra pouze důsledkem "nepořádku" na fakultě.

 

Právě se děje

Další zprávy