Kdysi nejvlivnější žena českého byznysu míří před soud

Sabina Slonková
7. 10. 2009 17:05
Proces o korupci v Konsolidační agentuře se neúměrně oddaloval
Budova dnes již zaniklé České konsolidační agentury
Budova dnes již zaniklé České konsolidační agentury | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Po téměř dvou letech průtahů se soud začal zabývat kauzou kdysi nejvlivnější ženy tuzemského byznysu - manažerky státní konsolidační agentury Radky Kafkové.

Kafková byla obžalovaná už na počátku roku 2008 kvůli podezření, že za úplatek zmanipulovala prodej pohledávky z portfolia České konsolidační agentury (ČKA). Jde o první případ svého druhu: všechna ostatní podezření vůči postupu úředníků agentury vždy skončila ve ztracenu.

Z informací, které deník Aktuálně.cz nashromáždil, vyplývá, že samotný proces by mohl začít do konce roku.

Doposud se kauza Kafkové neúměrně vlekla: dostal ji na stůl soudce, který byl zavalený prací a nestíhal. Jeden z advokátů následně podal v kauze stížnost k Ústavnímu soudu a čekalo se na verdikt. Teprve letos v létě případ převzal nový soudce a začal hned jednat.

"Uložil jsem ještě policii, aby mi neprodleně předložila jakési analýzy odposlechů, které se týkají případu. Následně rozhodnu o případném vypsání hlavního líčení," potvrdil soudce Roman Podlešák, který má případ na starost.

Vitamíny pro Beátu

Právě odposlechnuté hovory, které nyní policie na žádost soudu selektuje, jsou trumfem obžaloby. Policie i státní zástupce mají za to, že jednoznačně prokazují vinu Kafkové a tří dalších lidí, kteří jsou do kauzy zapleteni. Kromě toho se opírají i o zmapovaný tok peněz, které byly použity jako údajný úplatek.

"Ty odposlechy jsou zcela jednoznačné, byť jako vždy v takových případech mezi sebou mluví v šifrách. Úplatkům říkají vitamíny pro Beátu, což je pes paní Kafkové," uvedl již dříve zdroj detailně obeznámený s odposlechy.

Těsně před předáním úplatku policie zachytila hovor, v němž zaznělo, že "recept už je připravený".

V dalším hovoru pak jeden z obviněných, podnikatel Josef Tykva, udělal zásadní chybu: dalšímu z aktérů oznámil, že už Kafková dostala 1,5 milionu. Policie pak následně nalezla při domovní prohlídce v autě manažerčina přítele 400 tisíc korun. Zbytek peněz nikdy nenašla.

Kafková vinu odmítá

Radka Kafková - mimochodem ve své době nejlépe placená státní úředníce - čelí podezření, že zmanipulovala prodej pohledávky za společností Cetus, kterou konsolidační agentura prodala virtuální firmě Arrowrise. Policie je přesvědčena, že si za to vzala minimálně oněch zmiňovaných 400 tisíc.

Souvislosti
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Souvislosti

Speciál: Korupční aféra v ČKA

  • V prostřed léta se rozhořel jeden z největších korupčních skandálů poslední doby. Manažerka z ČKA podle policie brala úplatky.

Spolu s Kafkovou jsou obviněni další tři muži, které úřady označily jako prostředníky v celé kauze. Jeden z nich - podnikatel  Tykva - v minulosti rovněž pracoval v ČKA.

Sama Kafková trvá na tom, že žádný prodej nezmanipulovala a úplatek nepřevzala.

Ve svém jediném stanovisku k případu, které poskytla po svém zatčení Aktuálně.cz, uvedla:  "Prodej pohledávky za Cetusem byl zcela standardní, vyjadřovala se k němu dozorčí rada a fungovaly tam všechny kontrolní mechanismy. Vyhodnocení nabídek jsem se vůbec nezúčastnila a fakticky jsem nebyla zapojena do rozhodovacího procesu. Nic jsem neovlivňovala a žádný úplatek nepřijala."

Zjistí soud, kdo uplácel?

Právě během soudního líčení by přitom mohlo vyjít najevo, kdo vlastně v celém příběhu uplácel. Tato otázka zůstala během vyšetřování bez odpovědi, ačkoli kriminalisté detailně zmapovali tok peněz mezi aktéry kauzy.

Celkem byly ve hře tři miliony korun. Jeden z obviněných Pavel Hrách je předal dalšímu podnikateli Josefu Lopatovi, ten je převedl na účty Josefa Tykvy. A z jeho konta miliony zamířily na účty jeho dětí a část si podle policie převzala Kafková.

Důkazy proti konkrétním osobám, které peníze poskytly, aby získaly pohledávku za Cetusem, ale úřady zatím nemají. Podnikatel Hrách - první v řetězci - nikdy neprozradil, kdo mu je předal a z účtu to vyčíst nešlo.

 

Právě se děje

Další zprávy