Uprchlík z NDR na plotě německé ambasády. Po 20 letech

Pavel Baroch
3. 10. 2009 20:00
Na podzim 1989 se v Praze začala hroutit Berlínská zeď - a komunismus v celé Evropě
Foto: Archiv, bild.de

Praha - Čtvrt hodiny balancoval v centru Prahy mezi demokratickým Západem a totalitním Východem. A to doslova.

Počátkem října 1989 chtěl tehdy třiatřicetiletý Michael Fleischmann z NDR utéct přes západoněmeckou ambasádu v Praze do SRN. Jenže na plotě ho chytil československý policista a tahal ho nazpátek. Trvalo asi patnáct minut, než se Fleischmannovi podařilo dostat na druhou stranu.

Teď, po dvaceti letech, poprvé po listopadu 1989 se vrátil na místo činu. A znovu se zavěsil do plotu. Tentokrát už jenom proto, aby zapózoval fotoreportérovi německého Bildu, který se pokusil zprostředkovat setkání někdejšího východoněmeckého emigranta Fleischmanna s československým policistou, který se ho na dobové fotografii snaží strhnout z plotu německé ambasádě na Malé Straně.

Foto: Ludvík Hradilek

Foto "20 let poté" nebude

Ústav pro studium totalitních režimů vytipoval, že oním policistou je někdejší příslušník komunistické StB, a redakci Aktuálně.cz se ho vzápětí podařilo vypátrat.

Jenže bývalý estébák, který stále slouží u policie v poměrně významné funkci, setkání po 20 letech odmítl. Ačkoli u západoněmecké ambasády zkraje podzimu 1989 sloužil, tvrdí, že se na snímku nepoznal, že to není on.

Aktuálně.cz zná jeho totožnost i jeho podobu, ale s ohledem na to, že nyní pracuje v jednom ze speciálních útvarů policie, rozhodla se redakce bližší identitu nezveřejňovat.

Byli jsme postiženi stejným režimem, říká emigrant

Redakce Aktuálně.cz poté zavolala i emigrantovi Michaelu Fleischmannovi, který před dvaceti lety uprchl přes německou ambasádu do západního Berlína a žije tam dodnes.

"Když říkáte, že nemá zájem, pak asi tato šance není. Chtěl bych se s ním sejít a potřást mu rukou. A zeptat se ho, co si o tom všem myslí dnes," řekl do telefonu neutrálním tónem hlasu Fleischmann.

Vůči československému policistovi, který mu málem zabránil v cestě na Západ, necítí žádnou zášť. "Nechci mu vůbec nic vyčítat. Byli jsme oba postiženi stejným režimem a on v tu chvíli nedělal nic jiného než svou práci," dodal Fleischmann.

Trabant
Trabant | Foto: Archiv

Esenbák za každým stromem

Německý list Bild v pátek popsal i jeho cestu na západoněmeckou ambasádu v Praze.

Uvedl, že Fleischmann, který bydlel ve východním Berlíně, se rozhodl uprchnout poté, co v západní televizi slyšel mluvit tehdejšího ministra zahraničí Hanse-Dietricha Genschera o tom, jak utečenci z NDR na ambasádě dostanou povolení k odjezdu.

"Nechtěl jsem být posledním, kdo v NDR zhasne," citoval Fleischmanna deník Bild. Počátkem října proto odcestoval vlakem do Prahy a vydal se s dalšími uprchlíky na Malou Stranu k ambasádě.

Jenže československé bezpečnostní složky celou oblast uzavřely. "Šel jsem nějakou oklikou přes kus lesa. Skoro za každým stromem stál policista. Prosmýknul jsem se kolem všech, kteří mi stáli v cestě. Hodil jsem tašku přes plot a začal na něj šplhat.," vzpomíná.

Čtvrthodinové přetahování

V tu chvíli u něho byli českoslovenští policisté. Byli ho prý obušky. Jeden se ho pokusil odtrhnout od plotu a silně ho tahal za džínovou bundu.

"Pustit se mohlo znamenat vězení. Čtvrthodinu jsem visel na mřížích. Prsty jsem měl úplně modré," popisuje Fleischmann dramatické události staré přesně dvacet let.

Jeho fotka s československým policistou se pak stala jedním ze symbolů pádu Berlínské zdi a konce komunismu v Evropě.

Tři dny tu strávil se stovkami jiných občanů NDR na západoněmeckém velvyslanectví. "Pak jsme mohli konečně vycestovat. Vlakem přes NDR do Hofu. Když jsme dojeli do Bavorska, byl jásot nepopsatelný."

 

Právě se děje

Další zprávy