Největší mecenáš TOP 09 chce po státu miliony

Sabina Slonková
2. 10. 2009 0:00
Sponzor Dušan Novotný vede se státem soudní spor, usiluje o více než 70 milionů
Lídr TOP 09 o sporech sponzora se státem prý nevěděl. A zakladatel strany?
Lídr TOP 09 o sporech sponzora se státem prý nevěděl. A zakladatel strany? | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Největší mecenáš politické strany TOP 09 Dušan Novotný vede se státem soudní spor, v němž usiluje o více než 70 milionů korun.

Brněnský podnikatel Novotný letos věnoval Schwarzenbergově straně jedenáct milionů.

Od roku 2005 přitom jím ovládaná společnost Orgapol požaduje podle zjištění Aktuálně.cz po ministerstvu financí více než šestinásobek jako náhradu za údajně způsobenou škodu.

Ministerstvo financí poslední dva a čtvrt roku vedl právě jeden z lídrů TOP 09 Miroslav Kalousek a vliv na tento resort by si strana ráda ponechala i do budoucna.

Dušan Novotný nicméně trvá na tom, že jeho dar se sporem nijak nesouvisel a nemá důvod si politiky jakkoli finančně zavazovat.

"Nemá to s tím nic společného," uvedl Novotný.

Nic nevím

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Aktuálně.cz prohlásil, že o soudním sporu partajního sponzora nic neví: "Vůbec ne. Nemám o tom tušení."

Schwarzenberg už nicméně prověřuje jiný dar, na který redakce upozornila.

Jde o milion korun od slovinského bankéře Štefana Loncnara, jehož banka v minulosti financovala Setuzu v době, kdy ji ovládal mafiánský boss František Mrázek se svým spolupracovníkem.

Oba případy vyšly najevo poté, co redakce Aktuálně.cz v minulých týdnech prověřovala jednotlivé sponzory této nové strany.

Vázáni mlčenlivostí

Soudní při sponzora Novotného oficiálně potvrdil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který za státní instituce vede finanční spory.

Redakce Aktuálně.cz úřadu zaslala seznam Novotného firem s dotazem, zda má některá z nich spor se státem. Odpověď zněla: "Úřad má v evidenci soudní řízení o náhradu škody se společností Orgapol."

Detaily stát nezveřejnil. "Jelikož zmíněný spor dosud není pravomocně ukončen, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových je vázán mlčenlivostí," uvedla jeho mluvčí Jana Rennerová.

Úřad udělal chybu

Ze zjištění Aktuálně.cz nicméně vyplývá, že celý spor se točí kolem dodatečně vyměřené daně od finančního úřadu.

Firma Orgapol byla nucena před lety zaplatit zhruba dvacet milionů včetně penále, ale později se ukázalo, že postup úřadu byl chybný, a firma dostala své peníze zpět.

Společnost Orgapol nicméně tvrdí, že jí postupem finančního úřadu vznikla mnohamilionová škoda, protože dočasně přišla o klienty i o pověst a měla potíže se získáváním úvěrů od bank. Výši škody firma na základě znaleckého posudku, který si objednala, vyčíslila na 73 332 tisíc korun.

Ministerstvo financí ale doposud odmítá údajnou škodu uznat a nepřistoupilo ani na návrh společnosti na dohodu. Vleklý spor tak řeší soud.

Akciová společnost Orgapol se zabývá distribucí farmaceutických přípravků. Většinovým vlastníkem je Dušan Novotný a jeho žena Blanka.

 

Právě se děje

Další zprávy