Státní zástupce zrušil obvinění miliardáře Berana

Markéta Chaloupská
1. 10. 2009 12:45
Státní zástupce se tak rozhodl na základě jeho výslechu a stížností

Praha - Státní zástupce zrušil obvinění miliardáře Davida Berana, kterého policie vinila ze čtvrtmiliardového daňového úniku.

"Dozorový státní zástupce zrušil usnesení o zahájení trestního stíhání obviněného Davida Berana a následně přikázal policejnímu orgánu, aby v uvedené věci dále konal a rozhodl," řekla mluvčí vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Státní zástupce tak rozhodl na základě Beranových stížností a jeho výslechu.

Podle ČTK se tak případ vrací do stádia prověřování.

Celý případ od začátku provázejí otazníky. Miliardář Beran se několikrát k výslechu nedostavil. Například na konci května kvůli tomu, že nemá jeho obhájce čas.  Na konci března zase proto, že prý zimní a jarní podnebí v Česku mu nedělá dobře na jeho astma. Předtím zase nepřijel kvůli rodinným záležitostem.

Kvůli jeho "výmluvám" se na Berana chystal několik měsíců mezinárodní a evropský zatýkací rozkaz. Nicméně letos v září se Beran na policii dostavil, vypovídal celý den a státní zástupce od vydání zatykače upustlil.

Kdo je David Beran?

  • podnikat začínal v roce 1991 jako prodejce kopírek
  • pak se zaměřil na leasing a půjčky firmám i občanům
  • základem Beranova podnikání je úvěrová společnost PROFI CREDIT Czech (původně Profireal), která kromě ČR podniká i na Slovensku, v Polsku, Rumunsku a Bulharsku
  • v roce 2007 půjčila klientům 3,63 miliardy korun a zisk před zdaněním přesáhl půl miliardy korun
  • média odhadují hodnotu Beranova majetku na více než 20 miliard korun
  • je rozvedený, dlouhá léta žije s Miss ČR 1997 Terezií Dobrovolnou, se kterou má dvě dcery

Ojedinělý je i počet dozorových státních zástupců, kteří se na této kauze vystřídali. Podle dřívějších informací médií měl věc na starost  nejdříve František Fíla, ale ten ze zastupitelství odešel. Po něm případ převzal Milan Pózel, který byl u vrchního zastupitelsví jen na stáži.

Nakonec se případ dostal na stůl žalobce Ladislav Letko.

Podvod za 250 milionů?

Kriminalisté Berana obvinili v červnu z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné dávky ve výši 250 milionů korun. Daňového úniku se údajně měl dopustit v letech 2001 až 2007 ve své finanční společnosti Profi Credit Czech.

Kvůli tomu na začátku února letošního roku protikorupční policie provedla velkou razii. Slibovala si, že najde důkazy o jeho "nekalých" obchodech.

Tehdy vpadla celkem do tří budov: Beranova bytu v Praze v Bílkově ulici, nemovitosti v Chrudimi, jejímž je vlastníkem, a budovy v Pardubicích, kde sídlí akciová společnost Profi Credit Czech, která je základem Beranova podnikání

 

Právě se děje

Další zprávy