Sponzor TOP 09 dříve finančně vypomáhal bossům podsvětí

Sabina Slonková
1. 10. 2009 14:59
Loncnar s NLB Factoring půjčil firmě, když české banky s ní ani nejednaly

Praha -  Píše se rok 2004. Ústecká Setuza ovládaná mafiánským bossem Františkem Mrázkem a jeho spolupracovníkem Tomášem Pitrem se potýká s finančními těžkostmi a tuzemské peněžní ústavy jí kvůli pověsti obou mužů odmítají půjčit větší sumu peněz.

Najde se však zachránce - Štefan Loncnar. Jím řízená společnost NLB Factoring, spadající pod lublaňskou banku, ústeckému podniku půjčuje sto milionů korun.

O pět let později se týž slovinský bankéř stává významným sponzorem nově vzniklé strany. Štefan Loncnar pomohl partajní pokladně TOP 09 milionem korun.

Vazby Štefana Loncnara na Mrázkovu skupinu vypátral deník Aktuálně.cz při podrobném zkoumání jednotlivých darů TOP 09.
Skutečnost, že lublaňská banka v minulosti finančně podržela ústeckou Setuzu, vyplývá z výroční zprávy umístěné na webové stránce společnosti.

Kdo ovládal Setuzu? Nezajímalo nás

Loncnarovy vazby na Mrázkovu skupinu navíc byly osobní: bankéřova dcera si vzala Mrázkova ředitele Setuzy Františka Janů.
Štefan Loncnar v rozhovoru pro Aktuálně.cz potvrdil, že NLB Factoring skutečně Setuze půjčovala peníze. Tvrdí, že ho nikdy nezajímalo, kdo ji ve skutečnosti ovládá.

"Pro nás byl důležitý management. Františka Janů znám nějakých patnáct let a vím, že drží slovo. Majitelé nás de facto v tomto směru nezajímali," uvedl Loncnar.

Bankéř tvrdí, že přímo s Mrázkem nikdy nejednal. Připustil ale, že se z té doby znal s Tomášem Pitrem.

Schwarzenberg: Prověřím to

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg byl novými informacemi ohledně partajního sponzora překvapen.
 
"Slyšel jsem, že Setuzu financoval. Ale nevěděl jsem, že to bylo v tak vážné situaci, kdy jí české banky nechtěly půjčovat peníze. Urychleně se na to podívám," sdělil Aktuálně.cz.

"Bral jsem to tak, že Lublaňská banka je vážená finanční instituce," doplnil.

Finanční injekce pro Setuzu přišla z lublaňské banky před pěti lety, tedy v době, kdy se ústecký podnik potácel ve velkých finančních těžkostech. "Setuze nechce nikdo z českých bankovních ústavů půjčit," napsal o této éře ekonomický týdeník Euro.
Dodal, že nedůvěra tuzemských peněžních ústavů pramenila právě z pověsti Františka Mrázka a Tomáše Pitra.

To podle zjištění Aktuálně.cz potvrzují i záznamy, které si při vyšetřování Mrázkovy skupiny vedla policie a tajné služby.
Závěry v jedné z jejich analýz jsou jednoznačné: Nebýt peněz ze Slovinska a dalších z Ruska, Setuza by v té době pravděpodobně skončila.
 
"Hlavně Mrázkovo jméno už tehdy bylo pro Setuzu přítěží. Banky s ním o úvěrech odmítaly jednat a díky tomu, že se vědělo, že stojí za Setuzou, stejné to bylo, když přišli o úvěr požádat jeho spolupracovníci," popsal situaci jeden z detektivů, kteří na Mrázkovi roky pracoval.

Ostatně v již citovaném týdeníku Euro to podobně ohodnotil i sám Mrázkův šéf Setuzy František Janů. "S bankami v Česku už ani nejednáme, říkal Janů s nádechem trpkosti," napsal časopis.

 

Právě se děje

Další zprávy