Pencovy svazky zmizely po nátlaku úřadu z internetu

Eliška Bártová Eliška Bártová
29. 9. 2009 14:45
Stažení stránek požadoval Úřad na ochranu osobních údajů
Foto: svazky.cz

Praha - Evidence zájmových osob StB, kterou v půli července spustil na internetu bývalý disident Stanislav Penc, je znovu nedostupná.

Stanislav Penc to potvrdil na dotaz Aktuálně.cz, kde má svůj blog. Na něm také zveřejnil dopis inspektora Úřadu na ochranu osobních údajů Miloše Šnytra, který stažení stránek požadoval. Podle něj databáze porušovala zákon o ochraně osobních údajů.

"Poskytovatel webhostingu dnes u stránky www.svazky.cz podlehl nátlaku a zastavil provoz," potvrdil Penc.

V provozování databáze chce Penc pokračovat sám. "Už jsem se rozhodl, že to budu provozovat sám," řekl Aktuálně.cz "Po dohodě s právníky se stanu majitelem toho prostoru na internetu."

Penc je zároveň připraven, že může čelit správnímu řízení. "Pokud ho zahájí, tak jim řeknu, že podle archivního zákona jsou zmíněné databáze archiváliemi a nepodléhají ochraně osobních dat," dodal Penc. "Já jsem jen zveřejnil historický materiál. Nezpracovávám osobní data."

Inspektor Úřadu na ochranu osobních dat argumentuje právě tím, že server svazky.cz nezákonně zacházel s osobními údaji. Podle úřadu za to hrozí pokuta až 10 milionů korun.

Foto: Aktuálně.cz
Přečtěte si blog Stanislava Pence:
Cenzura internetu je tady

Seznam, který Penc zveřejnil, vychází z Evidence zájmových osob (EZO), která měla být základní složkou rozsáhlého informačního systému pro StB.

Projekt EZO zahájený v roce 1986 počítal s převedením evidence československé rozvědky do počítačové podoby. Databázi se však nepodařilo zprovoznit před rokem 1989. V roce 2003 převzal tato data s 934 949 záznamy (u některých jmen je více záznamů) slovenský Ústav paměti národa (ÚPN).

Zveřejněné záznamy u velké části neříkaly nic o tom, na jaké straně daná osoba stála - zda proti tehdejšímu režimu, či zda jako spolupracovník StB. V seznamech byli uvedeni lidé, o které měla - ať už z jakýchkoliv důvodů, StB zájem.

"Je to mimořádná pomůcka pro pátrání v archivech," komentoval zveřejnění seznamů historik z Ústavu pro soudobé dějiny AV Petr Blažek. "Jde o největší databázi a unikátní klíč k archivům StB."

Konec vydírání v Čechách

Bývalý politik zelených Penc říkal, že motivací zveřejnit evidence byla snaha zamezit vydíratelnosti politiků.

"Pro mě není důležité, kdo v těch seznamech je," řekl Penc. "Ale je důležité, že na základě této databáze už nebude nikdo vydíratelný. Všichni budou moci nahlédnout do spisů, které na ně byly vedeny, a nebude je mít k dispozici jen úzká skupina lidí, která je mohla zneužít.

Žalob se Penc neobával. "V tomto případě jde o data hovořící pouze o tom, že daná osoba byla pod daným svazkem v hledáčku StB, nic víc," říká. "Proto se nebojím, že by mě někdo žaloval, není proč."

 

 

Právě se děje

Další zprávy