Dluh za šampionát klesl, Neumannová umazala 35 milionů

Martina Machová Martina Machová
21. 9. 2009 22:11
Lyžaři získali zprávu likvidátora šampionátu
Po více než půl roce je stále těžké říci, jak hospodaření mistrovství světa v klasickém lyžování skončilo
Po více než půl roce je stále těžké říci, jak hospodaření mistrovství světa v klasickém lyžování skončilo | Foto: Ondřej Besperát

Liberec - Organizátorům mistrovství světa v klasickém lyžování se zřejmě podařilo o něco snížit masivní dluh, kterým liberecký šampionát skončil.

V současnosti dluží společnostem a institucím zajišťujícím služby pro jednu z největších sportovních akcí české historie 81 milionů korun. Tedy o 35 milionů méně, než prezidentka organizátorů Kateřina Neumannová uváděla na konci června.

Vyplývá to ze zprávy likvidátorů mistrovství, zjistilo Aktuálně.cz.

Jaký dluh bude na konci?

Dozorčí rada Svazu lyžařů České republiky si kvůli hospodářskému výsledku mistrovství najala odbornou poradenskou společnost z oblasti finančnictví Apogeo Tax. Jejím primárním úkolem byl dohled nad likvidací pohledávek zbylých po únorové akci.

Podle zdroje blízkého vedení svazu je však zpráva likvidátora prozatím příliš obecná a nyní bude nutno rozklíčovat jednotlivé položky. Teprve poté bude jasné, zda jsou v ní zahrnuty všechny dluhy.

Svazoví činovníci se v pondělí k výsledkům odmítali vyjadřovat. Pouze předseda dozorčí rady lyžařského svazu Roman Kumpošt deníku Aktuálně.cz na přímý dotaz potvrdil, že odprezentovaná částka sedí. Ani on však nechtěl říct cokoliv bližšího: "Další konkrétní kroky závisí na prezidentovi svazu a generálním sekretáři, kteří mají rozhodovací pravomoci."

Šéfka organizátorů Kateřina Neumannová s trofejemi pro závodníky
Šéfka organizátorů Kateřina Neumannová s trofejemi pro závodníky | Foto: Ondřej Besperát

Místo slávy žaloby

Ještě na konci června Kateřina Neumannová přiznala, že po akci zůstane minusová suma 116 milionů korun. Už tehdy věřila, že konečná částka bude nižší. Dokonce předpokládala, že po šampionátu nezůstanou dluhy žádné.

Od té doby však bližší informace nedodala ani partnerům, jako je ministerstvo školství či lyžařský svaz, ani pořadatelskému městu Liberci.

Některé společnosti mezitím na organizátory podaly kvůli dluhům žaloby. Například Technická univerzita v Liberci, kde byli sportovci během mistrovství ubytováni, nebo meteorologové, kteří dodávali pro závody speciální předpovědi počasí.

Tým Neumannové původně hospodařil s rozpočtem 593 548 000 korun, nakonec ale šampionát stál ještě o třicet milionů více.

Dvě stě milionů poslala do Liberce Mezinárodní lyžařská federace (FIS), zbytek si měli zajistit sami vlastním marketingem a prodejem vstupenek.

Nakonec musel stát přispět navíc 189 miliony korun, dalšími 15 miliony pomohl přímo v průběhu šampionátu Liberecký kraj.

 

Právě se děje

Další zprávy