Konec radaru konec ruských špionů v Česku nepřinese

Sabina Slonková
17. 9. 2009 19:30
Záběr ruských špionů je širší, lobbují v ekonomické oblasti, v energetice
BIS dlouhodobě varuje před ruskými agenty (na snímku sídlo služby).
BIS dlouhodobě varuje před ruskými agenty (na snímku sídlo služby). | Foto: Ludvík Hradilek

* Barack Obama oznámil změnu obranné strategie USA * Místo radaru v Brdech má Evropu chránit nový mobilní deštník * USA nevylučují, že by mohly být interceptory umístěny v Česku

Praha - Ačkoli ruské tajné služby zesílily své aktivity na českém území právě kvůli plánované výstavbě radaru, oznámený konec amerického protiraketového projektu nebude automaticky znamenat i konec éry ruských špionů v Česku.

Na posílené řady ruských zpravodajců v Praze upozorňuje už dva roky civilní kontrarozvědka.

"Ruští špioni tu ale nebyli a nejsou jen kvůli radaru. To byla ostatně záležitost zejména pro pár vojenských specialistů," míní bývalý diplomat a nynější ředitel Pražského institutu bezpečnostních studií Jiří Schneider.

S bezpečnostními experty vnitra i z tajných služeb se shoduje v tom, že ruské zpravodajské služby mají tak široké spektrum zájmů, že si tu "práci" najdou i příštích letech.

"Záběr ruských špionů je mnohem širší, a to zejména v ekonomické oblasti, energetice," dodal Jiří Schneider.

Online deník Aktuálně.cz tento týden upozornil, že ruské zpravodajské služby byly mimořádně aktivní například během přípravy privatizace Českých aerolinií, o něž se ucházel právě ruský Aeroflot.

Rusové se začali o Česko výrazněji zajímat už v souvislosti se vstupem země do NATO. Civilní kontrarozvědka nicméně už v roce 2007 informovala poslance, že Moskva kvůli radaru ještě přitvrdila: mimo jiné posílila počet diplomatů v Praze. Ze současných dvou stovek podle tajných služeb většina pracuje právě pro ruskou špionáž.

Deník Aktuálně.cz nicméně s odvoláním na letošní tajnou část zprávy BIS pro politiky uvedl, že pouze u osmnácti ruských špionů na českém území je jejich aktivita naprosto prokazatelná.

České tajné služby očekávají, že se o krachu amerického projektu počet ruských špionů přece jen o něco sníží. Nebudou to ale desítky.

"A navíc, pokud se pro něco takového rozhodnou, zcela určitě to nebudou nikam vytrubovat," dodal Jiří Schneider.

 

Právě se děje

Další zprávy