Langer a mafie? Před volbami vysvětlení nebude

Sabina Slonková, Markéta Chaloupská
9. 9. 2009 13:35
Poslanci konečně jasně řekli, že chtějí mít klid na práci a netouží zjistit, jak blízko má politika k podsvětí
Místopředseda ODS Ivan Langer.
Místopředseda ODS Ivan Langer. | Foto: Reuters

Praha - Politici přestali hledat výmluvy a řekli to natvrdo: Před volbami nechceme další aféru.

Nejnověji tak ve sněmovně zdůvodnili své rozhodnutí, proč nechtějí utajeně vyslechnout bývalého elitního detektiva Karla Tichého.

Ten je jedním z mála lidí, kteří dokáží osvětlit vazby zavražděného bosse podsvětí Františka Mrázka a politiků.

V obsáhlém rozhovoru pro Aktuálně.cz Tichý tento týden s Mrázkem spojil například místopředsedu ODS Ivana Langera. O detailech veřejně mluvit nemohl, zbaven mlčenlivosti je pouze právě pro svědectví před poslanci.

Před volbami raději mlčet

Ti však vesměs oznámili, že o to teď před volbami nestojí.

"Já si opravdu myslím, že na to teď není vhodná doba. Nerad bych, aby výpověď pana Tichého byla předmětem nějakých politických spekulací," uvedl například předseda bezpečnostního výboru František Bublan (ČSSD).

"Radili jsme se o tom i s místopředsedy výboru, takže to není jen moje rozhodnutí. A usoudili jsme, že by to nebylo před volbami dobré. Každopádně po volbách chci, aby pan Tichý na výboru vystoupil, nechci to nechat zapadnout," dodal Bublan.

Hon na Ivana

Poslanec ODS Jan Vidím zase tvrdí, že už není důvod, aby Tichý před nimi vypovídal.

"Pan Tichý už všechno napovídal novinářům. Považuji to za hon na Ivana Langera," uvedl.

Tichý však v rozhovoru pro Aktuálně.cz nemluvil o detailech ze spisu, o nich smí mluvit právě pouze s poslanci.

Ve sněmovně sice jsou i poslanci, které by osvětlení kontaktů Mrázka a politiků zajímalo i před volbami, jejich hlasy jsou však osamocené.

Například Juraj Raninec, který odešel z ODS spolu s Vlastimilem Tlustým (mimochodem i Tlustý pracoval pro Mrázkovu organizaci). "Já bych to zasedání výboru prosazoval, ale zřejmě jsem osamocen," uvedl Raninec.

Komunistická poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová zase říká, že by se slyšení Tichého vzhledem k očekávanému rozpuštění sněmovny stejně nestihlo.

"Tento týden zasedá sněmovna, takže v podstatě není kdy. Příští týden bude nejspíš sněmovna rozpuštěna, tak výbor ani svolat nelze. Pokud by ale poslanci podpořili prodloužení mandátu sněmovny, já i moji kolegové budeme chtít, aby výbor tuto kauzu v rámci možností dořešil," uvedla.

Co může říct Krakatice

Karel Tichý coby policejní důstojník zakládal spis Krakatice, který popisuje vazby Mrázkovy skupiny například na místopředsedu ODS Ivana Langera, poslance Tlustého, někdejšího ministra financí Svobodu či Zemanova důvěrníka Šloufa.

Jen Tichý a jeho kolega Kopp, který také žádá o zbavení mlčenlivosti, ale mohou říct, jestli tito politici pomáhali mafii vědomě, či je Mrázek jen zneužil.

 

Právě se děje

Další zprávy