Lovec Krejčíře a spol: Mrázek měl zase ovlivnit volby

Sabina Slonková
12. 9. 2009 14:05
Zakladatel legendárního spisu Krakatice dává v rozhovoru pro Aktuálně.cz nahlédnout do zákulisí politiky

Rozhovor - Legendární spis Krakatice, který mapuje prorůstání mafie a politiky - měl před volbami odkrýt své tajemství.

Před poslanci sněmovny se chystal sdělit jeho detaily bývalý detektiv protikorupční policie Karel Tichý - policista, který spis zakládal. 

Více než rok se snažil, aby ho nadřízení pro tuto příležitost zbavili mlčenlivosti a on mohl alespoň při neveřejném slyšení ve sněmovně říci, jaké vazby pojí podsvětí a politiku. Poslanci však nakonec jeho vystoupení odmítli - odůvodněním, že před volbami o žádná odhalení nestojí.

Podle Tichého však Krakatice měla před volbami promluvit i bez něj.

"Část spisu - týkala se několik let starého pokusu o vraždu věřitele ČSSD  - se podle mých informací měla použít v předvolební kampani," sdělil v unikátním obsáhlém rozhovoru pro deník Aktuálně.cz.

V interview ukázal, že jeho informace jsou dobré a  potvrzují se. Například uvedl, že letos na jaře byli tajně na objednávku sledování pražský primátor Pavel Bém či poradce expremiéra Topolánka Marek Dalík. Oba posléze tuto skutečnost Aktuálně.cz sami přiznali. 

Čtěte ZDE:  Padala vláda, Bém a Dalík byli na objednávku sledováni

Nepůjdu volit

Karel Tichý k volbám nechodí. Jako detektiv v terénu měl "na starosti" snad všechny špičky českého podsvětí a ví, jak často a těsně jsou někteří politici s podsvětím spojeni.

"K volbám  nechodím  právě proto, že se nedokážu vnitřně přenést přes to, že bych svým hlasem případně pomáhal k poslaneckému mandátu, a tím pádem třeba i k ministerské funkci někomu, o kom vím, že je gauner," říká a dodává: "O politicích si myslím své. Aby je člověk mohl přijmout, tak jim nesmí vidět pod prsty a to se mně už dávno netýká. Někteří se nám táhli ve spisech přes patnáct let jako červená nit."

Říci konkrétní jména však pro novinářský rozhovor odmítá.

"O tom mluvit veřejně nesmím. Jsem zbaven mlčenlivosti jen pro informování poslanců," připomíná, co mohla přinést jeho výpověď ve sněmovně.

Na rozdíl od Íček a Téček jsem si nezadal

A.cz: Odchod do civilu jste zvažoval dlouho. Co bylo tou poslední kapkou?

Zmizelá půl miliarda ze státní konsolidační agentury. Získal jsem k tomu operativní informace v době, kdy to bylo aktuální a dalo se s tím ještě něco dělat. Informoval jsem tehdejšího ředitele služby Brycha, který to označil za "mé zpravodajské hry" a zakázal mi informovat státní zastupitelství. Pak se k tomu přidaly i zdravotní problémy spojené s mými neustálými výslechy na inspekci.

Důvěrné informace o mém zdravotním stavu se současně dostaly k Jaroslavu Starkovi, na kterém jsme taky dělali, a v té fázi jsem to vzdal.

Vedení služby mi pak asi omylem nechalo vypočítat špatně odchodné i výsluhu - v můj neprospěch - a já se musel odvolávat na ministerstvo.  Nečekaná dohra přišla pár měsíců po mém odchodu:  Ivan Langer mi coby ministr vnitra předal na slavnostním srazu medaili Za věrnost.

A.cz: Nelitoval jste pak, že jste to vzdal?

Jak vidíte, odešel jsem od policie a svět se nezbořil. Nezbořil se ani když odešli jiní, nezbořil se dokonce ani když odešel Kubice a půl jeho útvaru. Jen si zločinci oddechli a určitě velice dobře vědí, komu za to můžou poděkovat. Přesto věřím, že zase přijdou noví dobří policajti, kteří zase budou zle zatápět i top zločincům.

Bývalý elitní detektiv Karel Tichý ví hodně. Svou podobu raději neodhaluje zcela.
Bývalý elitní detektiv Karel Tichý ví hodně. Svou podobu raději neodhaluje zcela. | Foto: Jan Langer

A.cz: Proč jste se rozhodl promluvit právě teď před volbami, když od policie jste už delší dobu a kauza Františka Mrázka už pomalu také míří do archivů…

Já jsem si tenhle termín nevybral, o zbavení mlčenlivosti jsem požádal už před rokem. Že to tak dlouho trvalo není moje vina a navíc to poslanci stejně teď na poslední chvíli zrušili.

Chtěl jsem se jen obhájit proti nesmyslným nařčením, kterým jsme kvůli vyšetřování Mrázka čelili a čelíme jim doteď. Chtěl jsem vysvětlit, že na rozdíl od různých Íček, Téček, Šloufů a dalších (počátečními písmeny Mrázek v odposlouchávaných rozhovorech nazýval místopředsedu ODS Langera a poslance Tlustého pozn. red) jsem si já s Mrázkem nikdy nezadal a vždycky jsem stál na straně zákona proti němu.

A.cz: Podezření, že informace sbíráte proto, aby je pak politici mohli používat ve svém boji, nicméně váš tým čelil roky…

To je lež. Kdybych jedinkrát jednal na zakázku, dávno už bych bručel, věřte tomu. Inspekce ministra vnitra se už roky snaží dostat mě na sebemenší pitomost, ale já jsem nikdy za nic nebyl ani obviněný.

Ten hlavní spis Krakatice, o který mají všichni tak hrozný zájem, jsem založil výhradně já sám a na základě svého rozhodnutí podloženého jasnými informacemi z prostředí. Nikdy mě neřídil ani neúkoloval žádný politik, nikdy jsem nepracoval na politickou objednávku. Kontrolovali mě výhradně moji nadřízení.

Mrázek by měl radost

A.cz: Třeba z Krakatice neustále unikají informace a to hlavně před volbami, kdy je používají politici v předvolebním boji. Proč jste si ten spis neohlídali?

Za našeho působení z Krakatice ani z žádného živého případu neunikly nikdy žádné důležité informace. To nastalo až po našem odchodu, kdy všechny naše spisy včetně Krakatice putovaly na nejrůznější instituce a nikdo už nemá tušení, kdo všechno už z nich dnes má kopie.

Třeba část spisu k pokusu o vraždu věřitele ČSSD  se podle mých informací měla použít v předvolební kampani. A nebo právě analýza Krakatice, kterou si nechali udělat bývalí nadřízení. Taky z policie unikla. Nikdy jsem nic nepustil a nikdy jsem nekývl na žádnou nabídku, abych informace prodal. Pro úplnost ještě jednou opakuji: Krakatici nemám a nedám.

A.cz: Říkáte, že se vás snaží inspekce neustále zavřít. Jak taková věc probíhá?

Například tak, že se zcela vážně zabývali tvrzením uprchlého Krejčíře, že jsem se podílel na únosu jeho otce, že mám konta v zahraničí a podobně. Přitom jim musí být jasné, že to je nesmysl a Krejčířova msta.

Byli jsme to my, kdo na Krejčířovi čtyři roky pracoval. Zabránili jsme jeho pokusům o obrovské finanční zločiny, připravili jsme ho o peníze a díky nám soudy postupně začínají jeho kauzy soudit. Když jsem tehdy nadřízeným nabídl, že půjdu na detektor lži, nikdo to nechtěl. Neměl jsem možnost se obhájit.

Všechny ty útoky měly jediný cíl: dostat nás od policie, což se nakonec zločincům za asistence bývalého vedení resortu podařilo. Škoda, že se toho nedožil Mrázek. Měl by radost a určitě by se odměnil.

A.cz: Vy jste se proti snahám inspekce nebránili?

Jistěže ano. Například jsem podal s advokátem trestní oznámení na bývalého šéfa inspekce Borníka, který v médiích lživě tvrdil, že jsem stíhaný. Státní zástupce trestní oznámení prostupoval, a pak ho předal na Borníkovu inspekce, ať to sami prověří. Výsledek? Trestní oznámení bylo odloženo.

Poslední díl rozhovoru: Jak se krade v Česku? K miliardám musí pomoci politici

 

Právě se děje

Další zprávy