Jak se krade v Česku: K miliardám musí pomoci politici

Sabina Slonková
11. 9. 2009 13:40
Exkluzivně - Přečtěte si rozhovor s bývalým elitním detektivem, který rozkrýval prorůstání podsvětí a politiky
Elitní detektiv Karel Tichý. Focení přislíbil pouze pod slibem, že na snímcích nebude poznat.
Elitní detektiv Karel Tichý. Focení přislíbil pouze pod slibem, že na snímcích nebude poznat. | Foto: Jan Langer

Rozhovor - Čeští politici znovu odmítli vyslechnout bývalé elitní policisty, kteří roky rozkrývali tu nejzávažnější kriminalitu v republice: šli po stopách mafiánského bosse Františka Mrázka či uprchlých podnikatelů Krejčíře a Pitra.

Redakci Aktuálně.cz se podařilo získat rozhovor s jedním z detektivů: Karlem Tichým, který mapoval vazby zločinu a politiky ve spise Krakatice.

V rozsáhlém interview, z něhož jste si už mohli přečíst první dva díly, Tichý vypověděl i o tom, že pražský primátor Pavel Bém (ODS) a nejbližší přítel tehdejšího premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík byli na jaře - v době, kdy padala vláda - sledování. Tichý to zmínil jako doklad rozmáhající se praxe, kdy politiky sledují na objednávku bezpečnostní agentury.

Čtěte také: Padala vláda, Bém a Dalík byli na objednávku sledováni

Na vlastní oči pak podle svých slov viděl i důkazy: "Perfektně zpracovanou svodku sledování toho lobbisty včetně fotek, ustanovených adres, SPZ vozidel a nafocených kontaktů. Ten člověk se netajil velice dobrou spoluprací s policisty jakéhosi velkého policejního útvaru," řekl Tichý, který se o podobných praktikách marně snaží už rok promluvit před poslanci.

V pokračování rozhovoru, který nyní přinášíme, elitní lovec mafiánů popisuje, jak se do spisů dostávají politici. "My jsme žádného politika nikdy nedělali. Když se nám někde objevili, tak to bylo jenom díky tomu, že nám tam sami vlezli jako protějšek rozpracovaného zločince," uvádí Tichý.

A.cz: Od vynuceného odchodu Evžena Šírka, kterého z postu šéfa protikorupční služby sesadil s pomocí státních úředníků a vykonstruovaného obvinění šéf podsvětí František Mrázek, ředitelé služby neměli dobré renomé. Platili za ty, kteří do značné míry plní přání politiků a ovlivňují tím směrem práci celého útvaru. Bylo to tak?

Těžko říct. Jako šéf operativy jsem nechodil na porady vedení útvaru ani k policejnímu prezidentovi. Jen vím, že po některých našich zjištěních byla ve vedení cítit nervozita. Na druhou stranu musím říct, že se mi až na výjimky nikdy nestalo, že by mi nadřízení zakázali něco dělat.

A.cz: Co to bylo za výjimky?

Za ředitele Brycha to byla ztracená půlmiliarda z konsolidační agentury. Získal jsem k tomu informace a dostal jsem zákaz informovat státního zástupce. To bylo ve chvíli, kdy se s tím ještě dalo něco dělat. Pak také nebyl nadšený ministr Gross, když jsme sbírali informace ke zmanipulovaným bezpečnostním prověrkám od NBÚ. Říkal, že nemůžeme zavřít celý Národní bezpečnostní úřad, že by padly všechny prověrky a byl by to konec. My jsme na tom stejně dělali dál, ale už jsme třeba nedostali povolení na odposlech tehdejšího ředitele NBÚ Kadlece.

Přesto se nám tehdy podařilo vypracovat seznam prověrek, které byly podle našich informací nestandardní a pochybné a předali to k dalšímu vyšetřování. Na tom seznamu zpochybněných prověrek byl tehdy i Ivan Langer, u jehož prověrky podle našich zjištění nebyly využity všechny dostupné informace. Výsledek vyšetřování byl takový, že za zmanipulované prověrky nakonec nikdo nebyl potrestaný.

Byli jsme párkaři

A.cz: A před revolucí vám do toho nikdo nemluvil?

To se lidem z hospodářské kriminálky říkalo "párkaři", protože hlavně kontrolovali stánky s párky, jestli nekradou. Ale já měl štěstí, dělal jsem na vekslácích, takže jsem celou polistopadovou galerku novodobých podnikatelů znal jako své boty. Z té doby si pamatuji jediný případ, kdy jsme dostali stopku a to byla kauza nějakého veksláka, kterého jsme se chystali sebrat. Naneštěstí chodil s dcerou šéfa V. Správy StB Buchvaldeka, u kterého si dokonce schovávali v garáži pašované věci.

Tehdy za mnou přišli nadřízení, že takhle to nepůjde, a že jim musím okamžitě vydat informátora, který nás na tu stopu přivedl. Informátora jsem uchránil, případ už ne. Zatčení se nekonalo.

A.cz: Po těch letech, myslíte, že politici dnes mají zájem vyšetřovat finanční kriminalitu?
 
Myslím, že ano. Ale pouze 5 týdnů před volbami… Nejsem příznivcem žádné politické strany, ale podle mých zkušeností se o to víc zajímala ČSSD než ODS. S příchodem ODS na vnitro nastala nejhorší situace za poslední roky. V rámci reorganizace odešli klíčoví operativci do civilu a to nejen od nás, ale i třeba z Kubiceho útvaru.

Odešli prakticky všichni ti, kteří znali nejdůležitější osoby zločinu, vazby, vztahy, měli zavedené informátory a uměli získat informace o zločinu. Kdo z nových mladých policistů bude za pár let vědět,  kdo to byl Mrázek, Pitr, Starka, Krejčíř a další? Kdo z nich bude znát vazby dnešních TOP politiků na TOP podnikatele a různé privatizační kauzy, kdo bude mít takové informátory, kteří něco opravdu zajímavého rozkryjí ? To je a bude záležitost na několik let. Byl to snad záměr celé reorganizace?
 
A.cz: Jak moc se za posledních dvacet let proměnila finanční kriminalita?

Závažná hospodářská kriminalita se přirozeně vyvíjí a zdokonaluje. Zato korupce zůstává a roste. Původní porevoluční zločinci z řad bývalých veksláků stárnou a "umírají" podobně jako se přežili bývalí lodivodi českého průmyslu z doby kupónové privatizace.

Zavražděný František Mrázek. Kdo všechno pro něj pracoval?
Zavražděný František Mrázek. Kdo všechno pro něj pracoval? | Foto: Rodinné album

Skončila doba Provodů, Mrázků, bílých koní, negramotných fakturantů ale i Soudků, Čekanů, Urbánků, Stehlíků… přišla doba nových, mladých, chytrých a vzdělaných zločinců a různých podnikatelů, kteří navázali na odkaz Mrázka. Ti vědí, že ke své činnosti musí mít své politiky a kontakty ve státní správě. Potřebují se navzájem a tak si je nejen získávají, ale i vyrábějí. A tajné služby i policie to vědí. Vědí, ale většinou mlčí. Je totiž lepší vědět a mlčet.

Politici do Krakatice sami nalezli

A.cz: Většina vašich spisů byla založena na zločince, ale dost často jste se dostali k tomu, že jste nakonec sledovali i poslouchali politiky. Jak si to vysvětlujete?

My jsme žádného politika nikdy nedělali. Když se nám někde objevili, tak to bylo jenom díky tomu, že nám tam sami vlezli jako protějšek rozpracovaného zločince. Sledování politiků už ale zdaleka není věcí policie. Dneska už je to výnosný obchod. Živí se tím několik bezpečnostních agentur napojených na politiky a policii, bez jejichž informací se neobjedou.

A.cz: Můžete být konkrétnější?
 
Nedávno dával člověk z velké pražské bezpečnostní agentury k dobru příhodu, jaká to byla legrace, když jedna parta sledovala na něčí zakázku pražského primátora a druhá přítele-lobbistu bývalého premiéra a potkali se všichni na jednom místě. A jako důkaz ukazoval perfektně zpracovanou svodku sledování toho lobbisty včetně fotek, ustanovených adres, SPZ vozidel a nafocených kontaktů. A netajil se velice dobrou spoluprací s policisty jakéhosi velkého policejního útvaru.
 
A.cz: Lze dnes vůbec páchat sofistikové zločiny, v nichž jde o stamiliony, bez pomoci státních úředníků či politiků?

Bez těchto kontaktů už to nelze. Z odposlechů i od informátorů vím, že pro některé se stala korupce hlavním hybným motorem jejich "úspěšného bohatnutí a rozvíjení se" ale pro některé, zejména ty malé, je to mnohdy jen otázkou "holého přežití jejich podnikání a uživení se".

A.cz: Dokáže tomu vůbec policie a stát čelit?

Policie potřebuje nové, mladé, vzdělané, chytré a odvážné policisty, ale potřebuje i staré a zkušené, aby to fungovalo, tak jak má. A potřebuje také odvážné, chytré a neúplatné státní zástupce a soudce. A ti všichni potřebují pevné vedení, které se nebojí politiků. Pak by to zase mohlo na chvíli fungovat.

Profil elitního detektiva: Kdo je Karel Tichý

 

Právě se děje

Další zprávy