Profil elitního detektiva: Kdo je Karel Tichý

Sabina Slonková
8. 9. 2009 12:20
Přečtěte si stručné představení někdejšího elitního detektiva, kterého politici odstavili
Foto: Aktuálně.cz

Profil - Kdo je Karel Tichý?

Policejní důstojník, který roky pracoval v elitní protikorupční službě. Co se týče zločinu a politiky, patřil mezi nejlépe informované státní úředníky.

Spolu se svými lidmi prokazatelně zachránili státu miliardy korun: například tím, že překazili plánovaný atak na strategickou společnost Čepro.

Před rokem 1989 sloužil na kriminálce, nikdy neměl nic společného s StB. Posledních dvacet let se věnoval potírání hospodářské kriminality. Na protikorupční službě řídil klíčovou část - takzvanou operativu, která se zabývala sbíráním informací: pomocí odposlechů, ale zejména v terénu, často za pomoci agentů.

Pracoval na kauzách Mrázek či Krejčíř, zatýkal někdejšího šéfa televize Nova Železného, jeho informace v devadesátých letech napomohly k vypovězení komunistické organizace novinářů MON ze země.

Řešil financování politických stran, zejména ČSSD a s ní spojený pokus o vraždu věřitele strany, vyšetřoval padělané směnky IPB za téměř miliardu korun a shromažďoval informace k podvodným konkursům kolem soudce Berky.

V roce 2000 založil spis Krakatice, který obsahuje informace o organizaci Františka Mrázka a jeho kontaktech na politiky. Odchod zvažoval už za vlády ČSSD, definitivně se rozhodl po příchodu ODS na vnitro.

Už rok chce promluvit před poslanci právě o kontaktech politiků s mafií. Politici ale jeho slyšení nyní na poslední chvíli zabránili.

 

Právě se děje

Další zprávy